Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Horké zprávy 

 18.10.2024
18:00

Německý prezident vyzývá USA, aby nezapomínaly na své "nepostradatelné" spojenectví s Evropou, reportuje list Financial Times. Americký prezident Joe Biden přijel do Berlína ve čtvrtek večer a v pátek ho v berlínském paláci Bellevue přijal německý protějšek Frank-Walter Steinmeier

17:36Česká národní banka (ČNB) plánuje příští rok ve svém návštěvnickém centru zpřístupnit místnost zařízenou jako pracovnu prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína. Cílem je ukázat Rašínův život a jeho dílo. Na sociální síti X to dnes uvedl guvernér ČNB Aleš Michl, když připomněl dnešní výročí narození tohoto ekonoma a politika (ČTK)
17:07Rusko a Čína jsou podle ruské hlavy státu Vladimira Putina strategickými partnery a spojenci. Snahy Spojených států omezit čínský rozvoj nefungují a mají opačný účinek, řekl dnes šéf Kremlu novinářům v Moskvě před summitem skupiny rozvíjejících se států BRICS, který se v Rusku uskuteční příští týden. Informuje o tom agentura Reuters (ČTK)
16:27Český státní dluh dosáhl na konci třetího čtvrtletí rekordních 3,334 bilionu korun, od začátku roku se zvýšil o 223,1 miliardy korun. Ministerstvo financí to dnes uvedlo ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 306.460 korun. Míra zadlužení na konci třetího čtvrtletí byla 42,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP), od začátku roku se zvýšila o 1,5 procentního bodu (ČTK)
16:01Maďarským státem vlastněná společnost MOL varuje před rizikem výkyvů dodávek pohonných hmot v Česku v souvislosti s koncem výjimky, kterou má Česko na dovoz výrobků z ruské ropy. Společnost dnes v tiskové zprávě zaslané ČTK uvedla, že není jisté, že se v době po skončení výjimky podaří zajistit dostatečné dodávky produktů z neruské ropy do Česka. Platnost výjimky končí 5. prosince. Společnost Orlen Unipetrol, která je v Česku jediným zpracovatelem ropy, však na dotaz ČTK uvedla, že má zajištěné dodávky ropy v dostatečném množství pro zachování kontinuity produkce a v případě potřeby je připravená přesměrovat exportní produkci na český trh (ČTK)
15:37Obaly potravin a nápojů by na přední straně měly mít snadno čitelné informace o výživových hodnotách, aby si spotřebitelé mohli snadno vybrat zdravější výrobek. Členským státům to doporučuje Světová zdravotní organizace (WHO). Agentura Reuters podotýká, že mezi doporučeními nejsou varovné štítky (Reuters)
15:05

USA: Statistiky za září ukázaly meziměsíční pokles zahájené výstavby domů o 0,5 %, stavebních povolení o 2,9 %. Očekáván pokles pouze o 0,4 %, respektive 0,7 %

(Bloomberg)
14:18Generální ředitel pražského dopravního podniku (DPP) Petr Witowski nevidí důvod ke své rezignaci, do případného výběrového řízení na nového šéfa městské firmy se přihlásí. Sdělil to ČTK v reakci na dnešní tiskovou konferenci primátora Bohuslava Svobody (ODS), na které vyzval k rezignaci obviněných členů představenstva podniku a k vypsání výběrového řízení na generálního ředitele (ČTK)
14:10Slovenský prezident Peter Pellegrini nebude vetovat konsolidační balíček v hodnotě 2,7 miliardy eur (68 miliard korun), který počítá zejména se zvýšením daní a se zavedením nové daně z finančních transakcí. Svůj podpis pod příslušné zákony Pellegrini před novináři dnes zdůvodnil tím, že vláda má dodatečné peníze na platy zdravotníků, škrty v jejich růstu tak nebudou tak vysoké. Schválenou předlohu už dříve kritizovala nejen opozice, ale i zaměstnavatelé a odbory (ČTK)
12:15Slovenský prezident Peter Pellegrini nebude vetovat konsolidační balíček v hodnotě 2,7 miliardy eur (68 miliard korun), který počítá zejména se zvýšením daní a se zavedením nové daně z finančních transakcí. Svůj podpis pod příslušné zákony Pellegrini před novináři dnes zdůvodnil tím, že vláda má dodatečné peníze na platy zdravotníků, škrty v jejich růstu tak nebudou tak vysoké. Schválenou předlohu už dříve kritizovala nejen opozice, ale i zaměstnavatelé a odbory (ČTK)
10:43Od začátku letošního roku do konce září vzniklo v ČR 22.556 firem, nejvíce od roku 2018. Zároveň zaniklo rekordních 12.181 podniků. V Česku tak letos přibylo 10.375 firem, což je sice o devět procent více než loni, ale méně než třeba v roce 2021 (ČTK)
10:28Slovenská ekonomika v uplynulých dvou letech rostla po revizi údajů pomaleji, než dosud vykazoval slovenský statistický úřad. Letos si hospodářství naopak vedlo lépe. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnili slovenští statistici. Revize o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) se týkala období od roku 1995 (ČTK)
9:28Společnost Knjaz Miloš, člen skupiny Mattoni 1873, otevřela v srbském Aranđelovaci nový závod se dvěma výrobními linkami na stáčení nápojových produktů do PET lahví a plechovek. Do modernizace a rozšiřování závodu v Aranđelovaci skupina Mattoni 1873 investovala přes 28,5 milionu eur (zhruba 720,05 milionu korun). Knjaz Miloš tím zdvojnásobuje svoji kapacitu a stává se tak největším výrobcem balené vody a nealkoholických nápojů v této části Evropy (ČTK)
8:13Hrubý domácí produkt (HDP) Číny ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o 4,6 procenta. Dnes to oznámil čínský statistický úřad. Výkon ekonomiky tak mírně tak překonal očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří předpovídali meziroční růst o 4,5 procenta. Ve druhém čtvrtletí se hospodářství meziročně zvýšilo o 4,7 procenta (ČTK)
8:10

Velká Británie: Maloobchodní tržby vč. pohonných hmot v září meziměsíčně vzrostly o 0,3 % (odhad trhu -0,4 %) proti předchozímu růstu o 1,0 %

(Bloomberg)
8:08

Čína: Průmyslová výroba v září vzrostla o 5,4 % (odhad trhu 4,6 %) proti předchozím 4,5 %

(Bloomberg)
8:07

Čína: Maloobchodní tržby v září vzrostly meziročně o 3,2 % (odhad trhu 2,5 %) proti předchozím 2,1 %

(Bloomberg)
 17.10.2024
18:00Za letošní vánoční sezonu e-shopy v Česku očekávají nárůst tržeb o více než pět procent z loňských přibližně 65 miliard korun. ČTK to řekl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška. Ve výprodejích k černému pátku (Black Friday), které sváteční nákupy poslední roky symbolicky otevírají, podle něj Češi na internetu utratí 7,5 až osm miliard korun, loni to bylo zhruba sedm miliard korun (ČTK)
16:50Pražský městský soud zamítl správní žalobu proti české vládě, kterou podal ruský Podnik pro správu majetku v zahraničí kvůli svému zapsání na vnitrostátní sankční seznam. Podnik známý jako Goszagransobstvennost v Česku provozuje a spravuje mnoho nemovitostí, které jsou majetkem Ruska. Dnešní rozhodnutí soudu je pravomocné, lze proti němu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (ČTK)
15:55Británie přidala dalších 18 ruských ropných tankerů a další čtyři plavidla na přepravu zkapalněného zemního plynu (LNG) na svůj sankční seznam. Britská vláda to oznámila v dnešním prohlášení. Podle Londýna je to dosud největší série sankcí proti takzvané stínové flotile zahraničních plavidel, která přepravují ruské energetické produkty. Spojené království rovněž uvalilo sankce na ruskou plynárenskou společnost RusGazDobyča (ČTK)

Přehled zpráv

select
Novinky z Patria Finance: Zvýhodnění investic do DIPu a rozšíření Pravidelných investic
14.06.2024 14:32
Patria Finance zásadně rozšířila nabídku ETF v produktu Pravidelné i...


Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube
Novela zákona o DPH: Jak zasahuje finanční služby a které činnosti nově dani podléhají?
20.08.2024 16:47
V zákoně o dani z přidané hodnoty se mění výčet finančních č...více

    Analýza dne

    Jakub Blaha a Tomáš Vlk: Čínské ledy se hnuly. Šance pro tradery, nebo i investory?
    11.10.2024 15:58
    Ačkoli je teprve začátek října, investoři do čínských akcií ...více

      Právě diskutujete

      Nejčtenější zprávy dne

      Nejdiskutovanější zprávy týdne