Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Italové chtějí Commerzbank, Goldman Sachs o očekávání u technologií a potenciál Mety?

Perly týdne: Italové chtějí Commerzbank, Goldman Sachs o očekávání u technologií a potenciál Mety?

13.09.2024 12:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Steve Eisman z Neuberger Berman se domnívá, že americké banky jsou stabilní a nepředstavují systematické riziko. Z hlediska investic je ale stále považuje za nezajímavé. Goldman Sachs poukazuje na rozdíl ve vývoji očekávaných zisků u velkých technologií a zbytku trhu. A Gil Luria ze společnosti D.A. Davidson má za to, že mezi těmito technologiemi je z hlediska nerozpoznaného potenciálu nejzajímavější Meta.

Italové chtějí Commerzbank: Bloomberg si všímá dění kolem německé Commerzbank. Podle posledních zpráv totiž v této bance drží 9% podíl italská UniCredit. Ten získala postupným nákupem akcií na trhu a výrazně svůj podíl navýšila ve chvíli, kdy akcie Commerzbank prodávala německá vláda. Ta je drží od finanční krize a již delší dobu indikovala jejich prodej. Když akcie nabídla na trhu, UniCredit podle Bloombergu nabídla cenu o 5 % vyšší, než byla aktuální, a podíl získala.

Podle Bloombergu má nyní vláda 11% podíl na celkovém počtu akcií, UniCredit 9 % a investiční společnost BlackRock 7 %. A Commerzbank chce spolupracovat s Goldman Sachs na obranné strategii proti případným pokusům o převzetí italskou bankou. K tomu Bloomberg uvedl, že celá kauza je pozorně sledována i na politické scéně. A připomíná, že dříve se hovořilo o spojení Commerzbank a Deutsche Bank, ale zástupci druhé banky tvrdili, že by nemělo významnější přínosy.

Svou roli hraje nyní na jedné straně to, že vláda může chtít prodávat své akcie za co nejvyšší cenu a maximalizovat tím rozpočtové příjmy. Na stranu druhou by ale vůči převzetí italskou bankou panoval zřejmě velký odpor ze strany německých odborů, protože takové převzetí by podle Bloombergu pravděpodobně znamenalo propouštění v Commerzbank. K tomu některé německé politické strany tíhnou k nacionalistickému smýšlení a jim by se převzetí Commerzbank Italy také nemuselo líbit.

Banky nepředstavují riziko, ale k investicím nejsou: Steve Eisman z Neuberger Berman na CNBC uvedl, že Fed podle něj příští týden sníží sazby o 25 bazických bodů. Na počátku rozhovoru ale odpovídal na dotaz týkající se bankovního sektoru. K němu uvedl, že ze systematického hlediska zde není nic, čeho by se obával. Banky jsou podle něj velmi dobře kapitalizovány a „rozumí svému riziku jako nikdy předtím“. Na druhou stranu ale investor už nějaký čas říká, že se vyhýbá akciím bank a podle posledního rozhovoru tento postoj přetrvává.

Eisman tedy míní, že banky pro trh a ekonomiku nepředstavují riziko, ale „z hlediska investic je to jiný příběh“. Hovořil o tom, že akcie bank jsou používány jako investice odrážející názory na vývoj v celém hospodářství. K tomu dodal, že Fed nyní pravděpodobně sníží sazby, a to se negativně promítne do úrokových marží bank, což před několika dny zmínil i JPMorgan. Kvalita úvěrů se v současné době „mírně zhoršuje“ a celkově podle investora teď u bank není „žádný příběh“, který by vybízel k nákupu jejich akcií.

Eisman se nedomnívá, že očekávaný pokles sazeb o 25 bazických bodů má nějaký větší význam pro dlouhodobé investory. Mezi ně se řadí i on, podle svých slov se „nevěnuje tradingu“. S tím souvisí i jeho zmíněný pohled na banky, u nichž se mohou objevovat krátkodobá témata, ale dlouhodobý příběh ospravedlňující dlouhé pozice chybí.

Velké technologie a pak ti ostatní: Goldman Sachs ukazuje změny v očekávaných ziscích pro rok 2025. U celého akciového trhu se konsenzus od ledna 2024 posunul nahoru o 3 %. Pokud ale dáme stranou Amazon, Google, Metu, Microsoft a společnost NVIDIA, očekávání se nezměnila. U těchto společností se totiž konsenzus posunul nahoru o 18 %:

perly1
Zdroj: X

Druhý graf od stejné banky ukazuje historický vývoj ziskovosti u sedmi oblíbených technologických titulů zahrnujících i ty výše zmíněné. Ve srovnání s lednem 2005 míří jejich zisky k třicetinásobku a jsou mnohonásobně výš než zisky celého indexu:

perly2
Zdroj: X

Meta s největším AI potenciálem? Gil Luria ze společnosti D.A. Davidson se domnívá, že Meta má velmi dobrou pozici ve vztahu k využívání nových technologií. Analytik má za to, že umělá inteligence pomůže řadě velkých firem, Microsoft, NVIDIA či třeba Apple to už také vidí na cenách svých akcií. Meta je ale v rozdílné pozici, a platí to i o Amazonu, protože ceny těchto akcií ještě jejich potenciál plně neodráží. Meta by přitom podle experta měla dosáhnout silnou pozici v oblasti otevřených platforem, protože je jediná, kdo do této oblasti výrazně investuje.

Luria připomněl, že OpenAI měla původně ve svém záměru nabízet otevřenou platformu umělé inteligence, „pak ji ale uzavřela a nyní ji má pod svou kontrolou spolu s Microsoftem.“ Rozhodují tedy plně o tom, jak model funguje a prodávají jej jako konečný produkt. Google jde stejnou cestou se svým modelem Gemini a podle experta to platí i o Amazonu u jeho cloudových služeb. „Pouze oni vědí, jak to funguje a pouze oni to ovládají,“ dodal k uzavřeným modelům a systémům Luria.

Model Llama od Mety je ale otevřený, což zjednodušeně řečeno znamená, že všichni mohou vidět, jak funguje. Každý si jej také může upravit podle toho, jak potřebuje a „nemusí platit za používání uzavřených modelů“. K tomu analytik dodal, že na výsledcích Mety se umělá inteligence již projevuje, ale v ceně a valuacích akcie ještě odražena není. Ohledně Googlu pak uvedl, že jeho podíl na trhu s vyhledáváním kvůli umělé inteligenci klesne. Nehovořil o konkrétním odhadu, pouze zmínil, že „pokud má firma 90% podíl na trhu, nejde už zvyšovat, může pouze klesnout.“ K tomu připomněl tlak regulátorů na rozdělení Googlu.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: ECB hodlá setrvat v opatrném kvartální módu snižování sazeb
13.09.2024 9:08
ECB včera v souladu s všeobecným očekáváním rozhodla o druhém letošním...
NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
13.09.2024 8:55
NET4GAS, s.r.o. IČ: 27260364 Společnost NET4GAS, s.r.o. zveřejňuje vn...
Boeing míří do stávky, Evropa zahájí pozitivně
13.09.2024 8:52
Evropské akcie by měly v pátek otevřít růstem, investoři se nadále zab...
Zaměstnanci Boeingu odmítli dohodu o zvýšení mezd a vstoupí do stávky
13.09.2024 9:07
Zaměstnanci závodů výrobce letadel Boeing na západním pobřeží USA odmí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.09.2024
17:45Může trh vynášet zároveň hodně i málo?
17:26Propad technologií dnes kontrastuje s růstem dalších sektorů  
16:25Snaha UniCredit převzít Commerzbank se nelíbí vedení, vládě ani konkurenci
15:24Evercore: Snížení o 50 bazických bodů by bylo lepší
14:29Antimonopolní úřad povolil Čuprově firmě Growth Expert nákup skupiny lékáren Pilulka
14:07Kofolu zasáhla ničivá povodeň, akcie firmy dnes ztrácí
13:18Týdenní výhled: Fed zahájí cyklus uvolňování politiky a trhy si od něj slibují hodně  
12:54Než otevře Wall Street: Intel, Trump Media, Colgate-Palmolive  
12:13Optimismus ztrácí na síle, Evropa začíná nový týden opatrně  
11:44Němečtí ekonomové se obávají negativních dopadů voleb v Sasku a Durynsku
11:39Argentinský prezident slíbil, že rozpočet na příští rok bude bez deficitu
11:03ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:40Ceny v průmyslu a stavebnictví v srpnu rostly, v zemědělství znovu klesly
9:39Trump se stal terčem zjevného pokusu o atentát, uvedla FBI
9:12Rozbřesk: Koruna může krátkodobě negativně reagovat na povodně. Jak ovlivní české hospodářství?
8:54Futures v úvodu týdne ztrácejí, investoři upnuti k rozhodnutí Fedu. Česko i okolní země zasáhly rozsáhlé povodně  
6:15Čína žádá výrobce automobilů, aby si klíčové technologie pro elektromobily ponechali doma
15.09.2024
8:47Víkendář: Apple a jeho nový supercyklus
14.09.2024
8:56Víkendář: Apple na čínském trhu postupně ztrácí, země není schopná vyrábět jen nejvýkonnější čipy
13.09.2024
22:02Obchodování na Wall Street i nakonec týdne v kladném režimu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Maloobchodní tržby, m/m
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m