Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
ČEZ dodal silná čísla, evropské ceny plynu na letošním maximu a futures v červených číslech

ČEZ dodal silná čísla, evropské ceny plynu na letošním maximu a futures v červených číslech

08.08.2024 8:51
Autor: Redakce, Patria.cz

ČEZ svými výsledky pozitivně překvapil a zlepšil celoroční výhled na EBITDA. Většina asijských akciových indexů dnes vymazala dřívější ztráty, zato kvantové fondy selhávají. V Británii by se mohla roztočit mzdově-cenová spirála. Evropské ceny plynu vyskočily na letos nejvyšší úroveň a futures jsou v červených číslech.

Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 -0,6 %, FTSE 100 -0,3 % a DAX -0,3 %.

Energetika ČEZ představila výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku nad očekáváním trhů a zlepšuje celoroční výhled pro EBITDA. ČEZ za 2Q24 dosáhl výsledku EBITDA na úrovni 28,8 mld. a očištěného čistého zisku 7,5 mld. . Oba údaje jsou přesvědčivě nad očekáváním trhu dle agentury Bloomberg 24,29 mld. , respektive 3,57 mld. . ČEZ zároveň zvyšuje celoroční výhled pro EBITDA do očekávaného rozmezí 118-122 mld. z dosavadního výhledu 115-120 mld. . ČEZ potvrzuje celoroční výhled pro očištěný zisk v rozmezí 25-30 mld. . V komentáři ČEZ uvedl, že takřka celý efekt vyšší očekávané EBITDA bude pohlcen vyšším očekávaným zdaněním (což vysvětluje zlepšení na úrovni EBITDA avšak nikoli očištěného zisku). Za celé první pololetí roku 2024 dosáhl provozní zisk před odpisy (EBITDA) 69,2 mld. , což znamená meziroční nárůst o 6,8 mld. . Čistý zisk dosáhl 21,1 mld. , meziročně o 1,2 mld. méně. "Zvýšení EBITDA je způsobeno zejména ukončením povinnosti odvodů z nadměrných příjmů z výroby v ČR, které zatížily náklady loňského prvního pololetí částkou 11,1 mld. . Naopak negativně působí zejména nižší zisk z obchodování s komoditami a vliv rozdílných harmonogramů odstávek jaderných zdrojů," uvedla firma.

CTP vykázala čistý zisk z pronájmu za 1. pololetí ve výši 313,8 mil. EUR (+17 % r/r), zisk 533,7 mil. EUR (+14 % r/r) a upr. zisk na akcii 0,40 EUR. Společnost stále očekává upr. zisk na akcii ve výši 0,80 až 0,82 EUR a navrhuje prozatímní dividendu ve výši 0,29 EUR.

Většina asijských akciových indexů dnes vymazala dřívější ztráty uprostřed volatilního obchodování, když investoři nacenili signály centrálních bank o budoucí cestě úrokových sazeb. Také ropa se po svém růstu ustálila. JPMorgan nyní vidí 35% šanci, že se americká ekonomika letos dostane do recese, oproti 25% na začátku minulého měsíce. Americké zprávy „naznačují prudší oslabení poptávky po pracovní síle, než se očekávalo, a první známky propouštění pracovních sil,“ napsali ve středu ve zprávě klientům ekonomové JPMorgan pod vedením Bruce Kasmana. Tým drží pravděpodobnost recese do druhé poloviny roku 2025 na 45 %. Mezitím generální ředitel investiční banky Jamie Dimon řekl, že jeho skeptický ohledně toho, že se inflace vrátí k 2% cíli Fedu, a uvedl rizika včetně deficitních výdajů a „remilitarizace světa“.

Kvantové fondy, které sledují ty nejžhavější obchody na Wall Street, se hroutí, protože sázky na momentum najednou selhávají. Podle Societe Generale se stoupenci tohoto trendu pustili se do akcií, sázeli na vládní dluhopisy rozvinutých zemí a spoléhali se na to, že jen bude nadále oslabovat. Když se každý z těchto trhů prudce posunul špatným směrem, byly tyto fondy zasaženy hlubokými ztrátami. Podle jednoho širokého měřítka této skupiny byly téměř všechny letošní zisky vymazány. „Všechno se pokazilo ve stejnou dobu,“ řekl Andrew Beer, zakladatel Dynamic Beta Investments, jehož iMGP DBi Managed Futures Strategy ETF v srpnu klesl o přibližně 7 % a letos snížil své výnosy na přibližně 5 %. A podle JPMorgan se smazaly asi tři čtvrtiny celosvětových carry trade, když nedávný výprodej vymazal letošní zisky.

Britští odborníci na reality očekávají skokový nárůst prodejů domů v nadcházejících měsících poté, co Bank of England poprvé po více než čtyřech letech snížila úrokové sazby. Royal Institution of Chartered Surveyors uvedl, že odhadci nemovitostí byli ohledně prodejů v příštích třech měsících nejoptimističtější od začátku roku 2020. Londýn patřil mezi regiony, kde byli realitní makléři z hlediska budoucích prodejů nejpozitivnější, ukazují čísla za červenec. Optimismus ohledně cen na národní úrovni také poskočil. Průzkum zveřejněný ve čtvrtek přispěl ke známkám obnovené důvěry na trhu s nemovitostmi ve Spojeném království poté, co tvrdošíjně vysoké hypoteční sazby tlumily oživení v první polovině roku 2024. Dva největší poskytovatelé hypotečních úvěrů na začátku tohoto měsíce uvedli, že ceny domů po předchozím útlumu opět rostou.

Britští zaměstnavatelé zesílili nábor na kvalifikované pozice a poukázali na tlak na zvyšování mezd, o kterém se Bank of England obává, že by mohl podpořit inflaci, ukázaly dva samostatné průzkumy. Počet volných kvalifikovaných pracovních míst v soukromém sektoru v červenci vyskočil na téměř 37 000, což je nejvíce od března 2023, podle údajů z firemních webových stránek a pracovních listů, které agentuře Bloomberg poskytl náborář Robert Walters. To je o třetinu více než minulý měsíc, kdy společnosti pozastavily nábor před všeobecnými volbami 4. července. A také 14% meziroční nárůst, což je míra, která nebyla zaznamenána od oživení po Covidu v roce 2022. Samostatná data z Recruitment & Employment Confederation ukázala, že nástupní platy v červenci nadále rostly. Průzkumy společně naznačují, že některé části trhu práce zůstávají napjaté, což by mohlo vést k nárůstu mzdově-cenové spirály, které se BOE obává.

Evropské ceny plynu vyskočily na letos nejvyšší úroveň po zprávě, že ukrajinští vojáci obsadili klíčový tranzitní bod plynu poblíž hranic s Ruskem. Neoficiální ruský vojenský blog Rybar uvedl, že ukrajinští vojáci obsadili místo přívodu plynu u města Sudža. Tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit. Ruská státem kontrolovaná společnost Gazprom se odmítla vyjádřit, stejně jako ukrajinské ministerstvo obrany a generální štáb. Stanice Sudža je součástí posledního zbývajícího plynovodu přivádějícího ruský plyn do Evropy přes Ukrajinu. I když se Evropa od války snažila odstavit se od ruského plynu, potenciální omezení dodávek by bylo stále šokem a vytlačilo by nahoru ceny pro spotřebitele a průmysl.

 

 

Čtěte více:

Výprodej na big techu - dlouho očekávaná nákupní příležitost nebo začátek hrozící bouře?
07.08.2024 13:23
Prudký výprodej technologických gigantů donutil investory přemýšlet o ...
Uhelná renesance: Společnost Glencore opouští plán odchodu ze znečišťujícího, ale ziskového sektoru, protože akcionáři řekli ne
07.08.2024 17:36
Společnost Glencore Plc upustila od plánů na vyčlenění své uhelné jedn...
Trhy v USA neudržely zisky
07.08.2024 22:02
Zámořské trhy začínaly obchodní den navazujíc na včerejší pozitivní ná...
ČEZ zvyšuje celoroční výhled pro EBITDA. Kvartálním výsledkem nad odhady
08.08.2024 7:31
Energetika ČEZ představila výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
14.08.2024
17:20Nezaměstnanost a recese – tentokrát jedno velké „tentokrát jinak“?
17:09Zbrojovka Rheinmetall koupí americkou Loc za 950 milionů USD
14:47Předpověď byla správná, americká inflace bez překvapení. Co si z toho odnést pro trhy a kroky Fedu?
12:24Průmyslová výroba v EU zůstala v červnu beze změny, v eurozóně klesla
12:22Morgan Stanley sází na těchto 10 defenzivních akcií  
11:23Žaloba, kterou Disney nechce platit: Žádá zamítnutí za neúmyslné zabití, odkazuje na podepsané podmínky předplatného
11:23Ekonomika EU i eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta
10:44Výrobce cukrovinek Mars chce ovládnout značky Pringles nebo Ceez-It. Firmu Kellanova kupuje za 36 miliard dolarů
9:28Zisk největší švýcarské banky UBS ve druhém čtvrtletí překonal očekávání
9:00Rozbřesk: Americká inflace tentokrát bez překvapení? Možná…
8:56Akcie v Evropě v úvodu porostou, trhy vyhlížejí klíčové číslo týdne v podobě americké inflace  
6:05Goolsbee: Nominální sazby byly nastaveny zhruba před rokem a od té doby se situace znatelně změnila
13.08.2024
22:01Americké indexy dnes silně posilovaly po zveřejnění inflačních dat  
17:26Korekce 2024 a tržní rovnováhy z posledních 25 let
16:18Rožnov pod Radhoštěm pomáhá Evropě konkurovat v globální válce čipů  
15:54Starbucks jmenoval nového CEO a akcie vystřelily o 21%
15:51První známky ochlazení inflace v USA dávají trhům naději. Hlavní čísla vyjdou zítra. Po výměně vedení Starbucks připisuje přes 20 pct  
14:38Luxusní sektor jako nová sázka kontrariánů?
12:36Průzkum BofA ukazuje, že optimismus ohledně Big Techu a měkkého přistání zůstává neotřesený
11:47ZEW: Hospodářské vyhlídky Německa se hroutí. Pozorujeme nejvýraznější pokles ekonomických očekávání za poslední dva roky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - HDP, q/q
14:30USA - CPI, y/y