Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU čeká naprostý odklon od současných cen emisních povolenek, domnívá se analytik Goldman Sachs

EU čeká naprostý odklon od současných cen emisních povolenek, domnívá se analytik Goldman Sachs

07.08.2024 6:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle analytiků z Goldman Sachs čeká evropský trh s uhlíkem, který je zároveň největší na světě, brzy velký posun ve vývoji cen, což přitahuje zájem investorů. Účastníci finančního trhu mezitím nakupují emisní povolenky v očekávání vyšších cen, uvádí Michele Della Vigna, analytik Goldman Sachs. Jako každé jiné aktivum mohou i povolenky obchodované v systému EU pro obchodování s emisemi (EU ETS) nabýt na hodnotě, pokud si investoři myslí, že ceny porostou, „což je určitě náš názor,“ řekl.

EU čelí „odklonu od historického vztahu, kdy méně plynu vždy znamenalo také méně uhlíku,“ řekl v rozhovoru analytik Michele Della Vigna z Goldmanů. Jde o vývoj, který odráží měnící se dynamiku ovlivňující trh s uhlíkem, včetně čím dál nižších emisních limitů, kdy průmysl nahrazuje výrobce elektřiny jako největší odběratel emisních povolenek, i „úplné změny na trhu s plynem,“ dodal Della Vigna. Ruská invaze na Ukrajinu spustila novou vlnu energetických investic v Evropě, když se unie předhání v záplatování děr v zásobování. Nejen, že tento závod vedl k nárůstu výroby z obnovitelných zdrojů, ale díky tomu, že plyn získal razítko v zelené taxonomii EU, se jeho dodávky významně zvýší.

Goldmani předpovídají, že investice do infrastruktury zvýší globální dodávky zkapalněného zemního plynu v příštích pěti letech o 50 %, což povede ke snížení cen plynu v daném období na polovinu. To má zásadní důsledky pro inflaci, a nakonec to bude mít velký dopad i na ceny uhlíku, domnívá se Della Vigna. Pokud klesne cena plynu o 50 %, „pak bychom vlastně ani s vyšší cenou uhlíku neměli v Evropě žádnou inflaci v energetice, žádný dopad“ na spotřebitele ani průmysl, uvedl Della Vigna. "Vyšší cena uhlíku je užitečným způsobem, jak zajistit, aby ceny elektřiny neklesly natolik, že by se rozvoj obnovitelné energie stal z ekonomického hlediska problémový."

Obavy z inflace v prostředí vysokých cen energií sice mohou způsobit, že EU bude méně nakloněna tomu, aby cena uhlíku „byla mnohem vyšší, než je v současné době,“ pokračuje Della Vigna. Přesto ale „levnější plyn ve skutečnosti povede k vyšší ceně uhlíku. Nejen kvůli cenové dostupnosti, ale i proto, že levnější plyn znamená návrat evropského těžkého průmyslu a jakmile se vrátí, vrátí se více emisí, což od roku 2026 povede k napjatějšímu trhu s uhlíkem.“

Tento vývoj může do roku 2028 zvýšit cenu povolenek na emise uhlíku v evropském systému obchodování až na 130 eur za tunu, uvádí Della Vigna. Letos se ceny podle BloombergNEF pohybovaly v průměru kolem 66 EUR za tunu. "Je zřejmé, že v přebytku má trh tendenci být slabší, a to jsme viděli v posledních několika letech," domnívá se Della Vigna. Ale od roku 2026 se tento přebytek pravděpodobně „promění v deficit,“ doplnil.

1

Trh EU s uhlíkem se v nadcházejících desetiletích výrazně zpřísní vzhledem k tomu, že unie pracuje na svém cíli nulových čistých emisí do poloviny století. Analytici společnosti BloombergNEF předpovídají, že emise uhlíku v EU do roku 2030 vzrostou na téměř 150 EUR. Kromě utaženější nabídky budou ceny taženy také vyššími „narůstajícími povinnostmi odstraňovat emise i z odvětví, kde jsou možnosti snižování emisí dražší než v energetickém sektoru,“ uvedla Huan Chang, analytička BloombergNEF.

Ceny povolenek jsou v současné době nižší poté, co EU posunula část nabídky, aby pomohla členským státům generovat příjmy a vzdala se ruských dodávek energie, řekla Chang. A pro mnoho průmyslových odvětví stále vyjde levněji překročit emisní limity, než investovat do dekarbonizačních technologií. To by se ale mohlo s vyššími cenami uhlíkových povolenek změnit.

Emise pokryté evropským obchodním systémem loni klesly o 16 %, což představuje největší meziroční pokles v historii. EU, která si stanovila cíl snížit do roku 2030 emise alespoň o 55 %, postupně v rámci definované strategie snižuje nabídku povolenek v systému ETS, což má přinutit klíčová odvětví k dekarbonizaci. Od zahájení ETS v roce 2005 klesly emise produkované společnostmi, na něž se vztahuje, podle údajů EU o 41 %. A to vedlo k 28% poklesu celkových emisí v celé EU. Postupem času se seznam průmyslových odvětví, na která se ETS vztahuje, rozšiřuje. Nedávným přírůstkem je lodní doprava.

2

Dosavadní snížení emisí bylo relativně „jednoduché“, protože jako finanční pobídka k dekarbonizaci výroby elektřiny stačila cena uhlíku mezi 30 a 80 EUR, uvedl Della Vigna. „Nyní přicházíme do bodu, kdy potřebujeme dekarbonizovat průmysl,“ a to „vyžaduje ceny, myslíme si, v rozmezí 100 až 130 EUR za tunu“. Při této úrovni by bylo zachycování a ukládání uhlíku ve velkém měřítku ziskové, dodal.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Fond EU na čisté technologie dělá velké sázky a čelí porodním bolestem
04.04.2024 12:11
Výrobce solárních panelů, který propouští zaměstnance. Výrobce baterií...
ČEZ chce prodat část polských aktiv včetně dvou uhelných elektráren
03.04.2024 8:24
Skupina ČEZ plánuje prodat část aktiv v Polsku, včetně dvou uhelných e...
Bloomberg: Slabé prodeje elektromobilů stáčí svět dál od čisté nuly
15.06.2024 15:33
Elektromobily rychle rychle ztratily pozici premianta v globálním boji...
Volební vítězství Le Penové ohrozí ve Francii přechod k zelené energii
20.06.2024 16:13
Přechod k takzvané zelené energii a odklon od fosilních paliv je ve Fr...

Váš názor
  • RVHP II.
    07.08.2024 9:20

    1. Emisní povolenky jsou socialistickým nástrojem, regulujici a často ekonomicky likvidujici výrobce energií, kteří jsou na černé listině (vlastně zelené). Působí negativně nejen na spotřebitelské ceny produktů zatízených povolenkami, ale propisují se také do dalších výrobků v celém spotřebitelském řetězci. Zvyšují tak inflaci a snižují kupní sílu měny. Jsou protekcionisticke a proto netrzni. 2. Další zvláštností je fakt, že povolenky mohou nakupovat a také hojně nakupují spekulante, jež nemají s emisemi nic vůbec nic společné a ovlivňují tak cenu tohoto antitrzniho nástroje. 3. A komu se zdá této škody pocházející z hlav úředníků málo tak vězte, že tito nikým nevoleni zelení byrokrate disponují takovou pravomocí, že mohou počet povolenek od svého stolu libovolně regulovat. Toto přerozdělování peněz z kapes všech do kapes některých (opět podle direktivy noname úředníka) je vymyšleno skutečně "dobře". Tentokrát však nejde o rudou likvidaci bohaté třídy a budování beztridni společnosti, nýbrž o zelenou likvidaci uhlíku v přírodě a budování bezuhlikove společnosti.
    kat
  •  
    07.08.2024 7:42

    > plyn získal razítko v zelené taxonomii EU, se jeho dodávky významně zvýší. vždyť jde o fosilní palivo, z něho se přece budou platit emisní povolenky
    Proton.me
Aktuální komentáře
14.08.2024
17:20Nezaměstnanost a recese – tentokrát jedno velké „tentokrát jinak“?
17:09Zbrojovka Rheinmetall koupí americkou Loc za 950 milionů USD
14:47Předpověď byla správná, americká inflace bez překvapení. Co si z toho odnést pro trhy a kroky Fedu?
12:24Průmyslová výroba v EU zůstala v červnu beze změny, v eurozóně klesla
12:22Morgan Stanley sází na těchto 10 defenzivních akcií  
11:23Žaloba, kterou Disney nechce platit: Žádá zamítnutí za neúmyslné zabití, odkazuje na podepsané podmínky předplatného
11:23Ekonomika EU i eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta
10:44Výrobce cukrovinek Mars chce ovládnout značky Pringles nebo Ceez-It. Firmu Kellanova kupuje za 36 miliard dolarů
9:28Zisk největší švýcarské banky UBS ve druhém čtvrtletí překonal očekávání
9:00Rozbřesk: Americká inflace tentokrát bez překvapení? Možná…
8:56Akcie v Evropě v úvodu porostou, trhy vyhlížejí klíčové číslo týdne v podobě americké inflace  
6:05Goolsbee: Nominální sazby byly nastaveny zhruba před rokem a od té doby se situace znatelně změnila
13.08.2024
22:01Americké indexy dnes silně posilovaly po zveřejnění inflačních dat  
17:26Korekce 2024 a tržní rovnováhy z posledních 25 let
16:18Rožnov pod Radhoštěm pomáhá Evropě konkurovat v globální válce čipů  
15:54Starbucks jmenoval nového CEO a akcie vystřelily o 21%
15:51První známky ochlazení inflace v USA dávají trhům naději. Hlavní čísla vyjdou zítra. Po výměně vedení Starbucks připisuje přes 20 pct  
14:38Luxusní sektor jako nová sázka kontrariánů?
12:36Průzkum BofA ukazuje, že optimismus ohledně Big Techu a měkkého přistání zůstává neotřesený
11:47ZEW: Hospodářské vyhlídky Německa se hroutí. Pozorujeme nejvýraznější pokles ekonomických očekávání za poslední dva roky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - HDP, q/q
14:30USA - CPI, y/y