Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Po sobotním útoku rostou šance na Trumpovo vítězství, Čína dnes zahajuje třetí plénum a evropské futures jsou v červeném

Po sobotním útoku rostou šance na Trumpovo vítězství, Čína dnes zahajuje třetí plénum a evropské futures jsou v červeném

15.07.2024 8:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Po sobotním útoku na Donalda Trumpa rostou šance na jeho znovuzvolení a s tím i související obchody. ECB by mohla opět snižovat sazby v září. V srpnu odloží snižování také Bank of England. Čína dnes zahajuje třetí plénum Komunistické strany. Alphabet jedná o akvizici startupu Wiz v oblasti kybernetické bezpečnosti. Evropské futures jsou v červeném.

utures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx -0,7 %, FTSE 100 -0,4% a DAX -0,4%.

Po pokusu o atentát se zvýšily sázkové kurzy, že Donald Trump vyhraje v listopadu americké prezidentské volby. Dolar roste a futures státní dluhopisy klesly, zatímco bitcoin roste. Tyto kroky odrážejí spekulace, že návrat republikánů do Bílého domu by znamenal snížení daní, vyšší cla a volnější regulace. Cena bitcoinu se po střelbě na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa vyšplhala nad 60.000 dolarů (1,4 milionu Kč). Část analytiků se domnívá, že vývoj může odrážet obavy z dalších občanských nepokojů před prezidentskými volbami ve Spojených státech, informují média. Trump z útoku vyvázl jen s poraněním ucha.

Střelec, který v sobotu zaútočil na amerického exprezidenta Donalda Trumpa, jednal sám, ukazují podle Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prvotní zjištění. Vyšetřovatelé novinářům sdělili, že zatím neznají politické smýšlení pachatele a nenašli žádná jeho výhrůžná sdělení. Zároveň agenti FBI uvedli, že pozorují po atentátu rozmach násilné politické rétoriky, informovala agentura AP. Už předtím úřady uvedly, že střelcem, který byl na místě Trumpova mítinku zabit, je 20letý Thomas Matthew Crooks ze západu Pensylvánie, kde se shromáždění konalo. Jeho motiv zůstává den po střelbě nejasný. Vyšetřovatelé zatím neidentifikovali žádnou "ideologii" pachatele, sdělili činitelé FBI při hromadném hovoru s novináři. V příspěvcích či textových zprávách, které zatím vyšetřovatelé prozkoumali, Crooks údajně nedával najevo žádné silné politické názory.

Představitelé Evropské centrální banky možná připraví investory na další snížení úrokových sazeb, i když až po jedné z nejdelších letních přestávek mezi rozhodnutími Rady guvernérů. Vzhledem k tomu, že čtvrteční snížení bylo fakticky vyloučeno poté, co politici potřebují čas na posouzení síly přetrvávajících inflačních tlaků, mohou obchodníci bedlivě sledovat jakékoli vodítko, které prezidentka Christine Lagardeová nabízí ohledně vyhlídek na setkání 12. září. Zajímavé však je, že podle průzkumu agentury Bloomberg není Lagardeová tím, na koho se ekonomové obracejí jako první ohledně ukazatelů sazeb.

Ve Spojeném království mohou tento týden údaje o sektoru služeb a trhu práce vykazovat přetrvávající známky silné inflace. To by bylo pro Bank of England znamením, že v srpnu odloží snižování sazeb. Britská libra se dnes vůči americkému dolaru obchoduje o něco slabší, i když zůstává poblíž své nejsilnější úrovně za zhruba rok. Inflační data z tohoto týdne by mohla otestovat apetit po britské měně. Britští prodejci nemovitostí mezitím poprvé v tomto roce snížili ceny, které požadují poté, co nejistota kolem voleb a tvrdošíjně vysoké sazby hypoték brzdí důvěru.

Čína dnes zahajuje třetí plénum, jedno z nejdůležitějších politických setkání Komunistické strany Číny. Shromáždění se koná jednou za pět let za účelem stanovení hlavních ekonomických a politických politik pro nadcházející roky a tentokrát bude pravděpodobně více zaměřeno na ekonomiku poté, co má národní růst nejhorší tempo za pět čtvrtletí a maloobchodní tržby zpomalily. Hrubý domácí produkt vzrostl ve druhém čtvrtletí o 4,7 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku a minulo tak medián odhadu 5,1 %.

Mateřská společnost Google Alphabet jedná o akvizici startupu Wiz v oblasti kybernetické bezpečnosti. Transakce by mohla činit až 23 miliard dolarů, což by z ní v případě dokončení udělalo dosud největší akvizici tohoto technologického giganta. Akvizice Wiz by mohla Googlu pomoci dohnat Microsoft a Amazon na stále více konkurenčním cloudovém trhu.

 

Čtěte více:

Velký účet za investice do AI začíná dělat investorům starosti, upozorňují stratégové Goldman Sachs
15.07.2024 5:50
Podle stratégů Goldman Sachs se investoři čím dál více obávají, že ame...
Braňo Soták: Update investičních tezí
12.07.2024 17:15
V průběhu letoška se nám postupně množila klientská poptávka po updatu...
Hlavní americké indexy obrátily po poklesu a uzavřely týden ziskem.
12.07.2024 22:01
Hlavní zámořské indexy dnes otočily čtvrteční vývoj a silně rostly. In...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
15.07.2024
22:01S&P 500 na historickém maximu  
17:29Dlouhodobá návratnost malých a velkých firem – tentokrát jinak?
17:02Amerika stoupá, Tesla či DJT sbírají zisky, Evropa naopak odpoledne klesla  
16:11Globální trhy po útoku na Trumpa zvyšují sázky na jeho vítězství. Dolar posiluje, výnosová křivka už je strmá
16:04Zisk švýcarského výrobce hodinek Swatch v pololetí prudce klesl
14:38Výsledky BlackRock: Aktiva pod správou dosáhla rekordních 10,6 bilionu dolarů  
14:30Reuters: OpenAI pracuje na projektu Strawberry, chce zlepšit fungování AI
14:05Obchodníci z Goldman Sachs ve druhém kvartálu nadupali zisk, divize fúzí ale přišla o pozici lídra trhu
12:37Týdenní výhled: Atentát finanční trhy nerozhází. Výsledky oznámí další banky, ale už i techy  
11:54Průmyslová výroba klesla o 0,6 % v eurozóně a o 0,8 % v EU
11:48Atentát a slabá Čína. Začátek evropského obchodování je opatrný  
11:05Airbus o čtyři procenta zlepšil výhled poptávky po letadlech na příštích 20 let
10:58Koho sledovat ohledně signálů trajektorie sazeb ECB? Lagardeová to není, vyplývá z analýzy Bloombergu
10:00Růst čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalil, zaostal za odhady analytiků
9:03Rozbřesk: Týden ve znamení pauzírující ECB. Atentát na D. Trumpa bez dopadu na trh
8:48Po sobotním útoku rostou šance na Trumpovo vítězství, Čína dnes zahajuje třetí plénum a evropské futures jsou v červeném  
5:50Velký účet za investice do AI začíná dělat investorům starosti, upozorňují stratégové Goldman Sachs
14.07.2024
16:01Fidelity International: Dluh bude po volebním překvapení pro Francii problémem
9:03Víkendář: Yardeni míní, že trhy se přestávají obávat ekonomického zpomalení a potenciál umělé inteligence je reálný
13.07.2024
16:28Komentář Invesco: Zlato a jeho červnová výkonost

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
UnitedHealth Group Inc (06/24 Q2, Bef-mkt)
11:00DE - Index očekávání ZEW
12:45Bank of America Corp (06/24 Q2)
13:30Morgan Stanley (06/24 Q2)
13:30State Street Corp (06/24 Q2)
14:30USA - Maloobchodní tržby, m/m
22:00Interactive Brokers Group Inc (06/24 Q2)