Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Uber-robo a hladké přistání americké ekonomiky

Perly týdne: Uber-robo a hladké přistání americké ekonomiky

05.07.2024 13:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Nouriel Roubini nyní vidí jako nejpravděpodobnější hladké přistání americké ekonomiky. K tomu v souvislosti s blížícími se volbami v USA připomíná, že protekcionismus by zvedal inflační tlaky. Goldman Sachs letos nečeká pokles CPI inflace výrazně pod 3 %. Mark Mahaney z Evercore ISI vysvětluje, proč by Uber mohl být nakonec vítězem přechodu na robotaxíky.

CPI inflace letos stále u 3 %? Jak ukazuje následující graf, podle Goldman Sachs by se celková CPI inflace měla v USA po zbytek letošního roku držet u 3 % a neměla by se výrazněji přibližovat 2 %. Klesající inflační tlaky v oblasti bydlení by totiž měly být vyvažovány ostatními položkami:

oh
Zdroj: X


Amazon a Uber-robo: Mark Mahaney z Evercore ISI stále považuje Amazon za jednu z nejatraktivnějších akcií na americkém trhu. Celkově na něm přitom není taková „dislokace“ jako v předchozích letech. Neexistuje tedy takový počet neférově naceněných akcií, i když nějaké zajímavé příležitosti podle experta stále existují. Na názoru Mahaneyho nic nemění ani to, že šéf Amazonu Bezos podle aktuálních informací akcie společnosti prodává. Analytik k tomu uvedl, že pozornost tomuto kroku věnuje, ale nejde o klíčovou věc a není namístě, aby „snižoval doporučení u akcií pokaždé, když nějaký insider prodává své akcie.“

Které akcie pokrývané analytikem jsou nyní na prodej? Mahaney na tuto otázku odpověděl, že v oblasti technologií takových společností moc není, omezený prostor pro růst má podle něj internetový retail. „Pokud se vám líbí Amazon, je poněkud těžké mít ten samý postoj k eBay,“ míní expert. Ovlivňuje jeho pohled na Uber a Lyft vývoj v oblasti robotaxíků a aktivity Tesly? Na tuto otázku Mahaney odpověděl, že jde o významné téma, ale trhy podle něj mohou zapomínat, že Uber je společností, která „dává dohromady poptávku“. Co tím míní?

Podle analytika je možné mít velkou flotilu robotaxíků, ale i tak „se musíte nějak dostat k poptávce“, a to je právě silnou stránkou Uberu. Ohledně budoucnosti taxislužby bude přitom podle experta nakonec rozhodovat cena služby a to, jak rychle budou přistavovány vozy ke klientům. Ve výsledku tak může být systém hybridní, tedy složený jak z robotaxíků, tak z vozů s řidičem.

Podle Mahaneyho by nástup robotaxíků mohl být pro Uber dokonce příležitostí, a to zejména v případě, že by existovalo více firem, které by tuto technologii nabízely. V aplikacích Uberu by tak v budoucnu mohla být volba i pro robotaxíky ve stylu „Uber-robo“. Uber by tak mohl být nakonec vítězem v situaci, kdy by se na trhu začaly objevovat taxíky s autonomním řízením. K tomu Mahaney zdůraznil, že konečný stav bude záviset právě na tom, za jakou cenu budou jednotlivé druhy služeb nabízeny.

Roubini to nyní vidí na hladké přistání: Americká centrální banka nechce, aby inflace klesla k 2 % za cenu byť jen mírné recese. V tuto chvíli by tak už měla věnovat pozornost tomu, že dochází k určitému slábnutí ekonomické aktivity a trhu práce. Na Bloombergu o tom hovořil Nouriel Roubini, který také připomněl, jak se doposud měnily názory na další vývoj – od scénáře tvrdého přistání k přistání hladkému či naopak přehřívání ekonomiky. V tuto chvíli je podle něj scénář přehřívání méně pravděpodobný a situace se opět posouvá směrem k přistání hladkému.

Roubini odpovídal na dotaz týkající se možného dalšího vývoje na straně amerických cel. Uvedl, že současný prezident by se zaměřoval zejména na „některé kritické technologie a sankce“. Donald Trump by chtěl zavést plošná cla na dovozy do USA, a to včetně zboží z Evropy. A v případě Číny by cla dosáhla až 60 %. V praxi by se podle ekonoma v takovém případě jednalo o tom, zda Evropa nebo Čína nevyhoví některým americkým požadavkům. Pokud by k tomu došlo, Spojené státy by nesáhly k tak dramatickému zvýšení cel. Stále bude ale platit, že cla jsou faktorem, který zvyšuje inflaci, a představují určitou formu zdanění.

Popsaný vývoj může být relevantní i pro vývoj na finančních trzích. Podle ekonoma se dá čekat, že protekcionismus by skutečně zvedl inflační tlaky, což by představovalo riziko zejména pro dluhopisové trhy. Zvýšené frikce v mezinárodním obchodě by ale představovaly riziko i pro akciový trh.

Doba technologií: Goldman Sachs ukazuje v následujícím grafu sektorové složení amerického akciového trhu, váhy určuje podíl na celkové kapitalizaci.


a
Zdroj: X

Finanční sektor začal svůj dominantní podíl ztrácet po roce 2008 a na jeho místo se postupně dostávaly technologie. Ty nyní drží 32% podíl, a ten prudce stoupal zejména v posledních několika letech. Dlouhodoběji je patrný i pokles váhy energetiky, která si na počátku osmdesátých let sáhla až na 25 %, ale nyní se pohybuje u 4 %. Spolu s materiály a utilitami jde tedy o nejmenší sektory na trhu.

 

Čtěte více:

Perly týdne: Rozvahová recese v Číně a terminální sazby vysoko nad 3 %
31.05.2024 14:38
Hlavní ekonom Nomura Research Institute Richard Koo porovnává současný...
Perly týdne: Začátek dlouhodobého býčího cyklu a atraktivní hodnotové společnosti
07.06.2024 14:47
Ed Yardeni věří, že akciový trh stojí na počátku býčího cyklu. Ekonom ...
Perly týdne: Na býčím trhu se platí prémie za příběhy o budoucnosti, na medvědím trhu existuje diskont za současnost
14.06.2024 15:58
Jim Chanos v obsáhlém rozhovoru pro Bloomberg hovořil o tom, proč je p...
Perly týdne: Stále na počátku býčího trhu taženého umělou inteligencí
21.06.2024 12:40
Výkonný partner společnosti Deepwater Asset Management Doug Clinton se...
Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
28.06.2024 13:46
Rob Arnott z Research Affiliates se domnívá, že umělá inteligence má r...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.07.2024
17:11Prémiová hádanka a bubliny z ničeho
17:06Čtvrtletní zisk Samsungu prudce vzrostl, podpořily ho vyšší ceny čipů
17:03Data z trhu práce posílila šance na záříjové snižování sazeb, Evropa čeká na nedělní volby ve Francii  
15:45Lékárny Pilulka získaly úvěr až 80 milionů korun od firmy podnikatele Čupra
14:49Index Nasdaq 100: Kde podle společnosti Invesco sídlí největší inovátoři?
13:20Perly týdne: Uber-robo a hladké přistání americké ekonomiky
12:53Průmyslová výroba v Německu v květnu klesla nejvíce od roku 2022
11:30Německo by do roku 2035 mohlo potrubím dovážet až 100 TWh zeleného vodíku
10:45Čínský výrobce elektromobilů BYD rozšiřuje produkci, otevřel továrnu v Thajsku
10:20Morgan Stanley radí kupovat francouzské akcie než se po volbách politické riziko vypaří
8:26Labouristé si zajistili většinu, Marine Le Penové se to pravděpodobně nepodaří a futures jsou zelené  
5:54Investiční výhled na druhé pololetí 2024: Zhodnocení prvního pololetí  
04.07.2024
17:44Co s penězi – hospodaření firem nyní a před třiceti lety
16:44Odpoledne je na trzích klidné, blíží se však důležitá americká data a politické zprávy  
16:08Technická analýza: Infineon má prostor nabrat sílu  
15:42OSN: Čína má vedoucí pozici v počtu patentů souvisejících s generativní AI
14:55Německá vláda čelí rostoucímu tlaku, aby se rychle dohodla na rozpočtu
14:04Globální trhy jsou v pohotovosti kvůli Bidenovu možnému odchodu, obchody s Trumpovým vítězstvím rostou
12:21Technická analýza indexu S&P 500 a co to vypovídá o druhém pololetí
11:39EU zavádí prozatímní cla až 37,6 procenta na dovoz elektromobilů z Číny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst