Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Globální trhy jsou v pohotovosti kvůli Bidenovu možnému odchodu, obchody s Trumpovým vítězstvím rostou

Globální trhy jsou v pohotovosti kvůli Bidenovu možnému odchodu, obchody s Trumpovým vítězstvím rostou

04.07.2024 14:04
Autor: Wednesday Mašková, Patria Finance

Žhavá washingtonská debata o tom, zda prezident Joe Biden zruší svou kandidaturu na znovuzvolení, se přenáší i na Wall Street, kde obchodníci přesouvají peníze do a z dolaru, státních dluhopisů a dalších aktiv, na které by měl návrat Donalda Trumpa do úřadu vliv.

Rekalibrace portfolií odstartovala koncem minulého týdne poté, co Bidenova katastrofální debata s Trumpem zvýšila obavy, že tento 81letý demokrat je na další funkční období příliš starý. Následná obchodní aktivita se nejvíce projevila na trhu dluhopisů, kde výnosy desetiletých státních dluhopisů během následujících dnů vyskočily až o 20 bazických bodů.

Vzhledem k tomu, že se nyní rychle množí spekulace, že by Biden mohl z kandidatury odstoupit - sázkové trhy vidí méně než 50% šanci, že zůstane kandidátem - investoři narychlo připravují pohotovostní plány, jak na takové oznámení reagovat během čtvrtečního svátku 4. července a následného víkendu.

Jeden z manažerů fondů, který vzhledem k citlivosti tématu hovořil pod podmínkou zachování anonymity, uvedl, že na prázdniny míří s tím, že se příklání k dolaru a krátkodobým dluhopisům jako zajištění proti nárůstu rizika, které by podle něj Bidenovo odstoupení vyvolalo. Od Lyndona Johnsona v roce 1968 se žádný prezident nerozhodl neusilovat o druhé funkční období a do voleb zbývají pouhé čtyři měsíce.

"Trhy již od debaty přehodnotily volební šance, takže zprávy z posledních 24 hodin jen přilily olej do ohně," řekl Gennadiy Goldberg, vedoucí oddělení strategie pro americké sazby ve společnosti TD Securities v New Yorku.

Mezi obchodníky a stratégy panuje shoda, že znovuzvolení Trumpa, 78letého republikána, by podnítilo sázky, které těží z inflační kombinace volnější fiskální politiky a většího protekcionismu: Silný dolar, vyšší výnosy amerických dluhopisů a zisky akcií bank, zdravotnických a energetických společností.

Dokonce i o 10 000 kilometrů dál, v Sydney, se připravují. Rodrigo Catril, stratég National Australia Bank, uvedl, že "všichni" připravují obchodní plány pro případ, že Biden ukončí svou kampaň. "Každopádně trh sází na Trumpovo vítězství ve volbách," dodal Catril. "Zdá se, že demokraté mají před sebou velmi obtížné volby, z nichž žádná není snadná a žádná pravděpodobně nepřinese lepší výsledek."

Signály na dolaru

Dolar dal jeden z prvních signálů, jak se trhy přizpůsobí potenciálnímu Trumpovu vítězství, když v hodinách po debatě minulý týden posílil, když letos těžil pouze z náznaků Fedu, že hodlá držet vyšší sazby po delší dobu. Trump se oháněl snížením daní a uvalením 60% cel na dovoz z Číny a 10% cel na dovoz ze zbytku světa. Hlavní ekonom Goldman Sachs Group Jan Hatzius tento týden uvedl, že takovéto odvody by mohly zvednout inflaci a donutit Fed zvednout sazby asi pětkrát více než v opačném případě. "Trumpovo vítězství zvyšuje vyhlídky na vyšší inflaci a silnější dolar vzhledem k jeho slibu dalších cel a tvrdšímu postoji k imigraci," uvedli stratégové JPMorgan Chase & Co. pod vedením Joyce Changové. 

Mezi potenciální poražené tváří v tvář rostoucímu dolaru a očekávané Trumpově podpoře cel patří mexické peso a čínský jüan.

Graf: Dolar se již drží na maximech roku 2024

+

Zdroj: Bloomberg

Obchody s výnosovou křivkou

V návaznosti na tuto debatu reagovali finanční manažeři na trhu státních dluhopisů v hodnotě 27 bilionů dolarů nákupem dluhopisů s kratší splatností a prodejem dluhopisů s delší splatností, což je sázka známá jako obchod se strmější křivkou. Tuto strategii propagovala řada stratégů z Wall Street, včetně bank Morgan Stanley a Barclays, kteří vyzývali klienty, aby se připravili na vytrvalou inflaci a vyšší výnosy u dluhopisů s dlouhou splatností v dalším Trumpově funkčním období. Během dvou dnů počínaje koncem minulého týdne vzrostly desetileté výnosy oproti dvouletým sazbám o zhruba 13 bazických bodů, což byl nejprudší nárůst křivky od října.

Graf: Agresivní strmost křivky

++

Zdroj: Bloomberg

Ve středu se objevily náznaky, že se obchodníci připravují na krátkodobou volatilitu na trhu dluhopisů, a to prostřednictvím tzv. strangle strategie, tedy nákupů call i put opcí se stejnou expirací a podkladovým aktivem, ale různými realizačními cenami, která těží z pohybu futures. Vedle potenciálního rizika během svátečního víkendu ohledně Bidenovy kandidatury by do expirace měly mít vliv také páteční údaje o zaměstnanosti v USA a výpověď předsedy Fedu Jeroma Powella příští týden.

Zisky akcií

Vyhlídka na Trumpovo vítězství podpořila nesčetné akcie, které mohou těžit z jeho předpokládaných postojů k regulačnímu prostředí, fúzím a obchodním vztahům. Široký trh se v důsledku debaty posunul výše. Obrat ve volebním trendu od minulého týdne zahrnuje "vyšší akcie, protože republikáni jsou obecně vnímáni jako podnikatelsky přívětivější", uvedl Tom Essaye, prezident a zakladatel společnosti Sevens Report.

Zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group a Humana a banky mohou těžit z volnějších regulací. Discover Financial Services a Capital One Financial patří mezi společnosti vydávající kreditní karty, které rostly díky optimismu ohledně Trumpa, vzhledem k připravované dohodě této dvojice a spekulacím kolem možných změn pravidel pro poplatky z prodlení.

Akcie energetických společností jako Occidental Petroleum po debatě vzrostly vzhledem k tomu, že bývalý prezident je vnímán jako člověk s pro-ropným postojem. Akcie soukromých věznic, jako je GEO Group reagovaly na jeho tvrdé názory na imigraci.

Finanční ETF

Trh burzovně obchodovaných fondů v poslední době vykazuje jednu jasnou investiční strategii - dlouhé pozicie na bankách jako sázka na to, že Trump díky svému potenciálně inflačnímu programu podpoří deregulaci a strmější křivku státních dluhopisů. Fond Financial Select Sector SPDR Fund (ticker XLF), jehož hodnota činí 40 miliard dolarů, minulý týden zaznamenal největší příliv za více než dva měsíce, když do něj investoři přidali zhruba 540 milionů dolarů. Tento týden zatím přidali 611 milionů dolarů v souvislosti s posledními výkyvy na trhu úrokových sazeb.

Graf: XLF je na cestě k třetímu týdnu přílivu

+++

Zdroj: Bloomberg

Naopak tematická investiční strategie, která je navržená přímo na obchodování Trumpa, nevykazuje přírůstky. ETF, které nese poutavý ticker MAGA a investuje do akcií podporujících republikány, získává aktiva jen pomalu a letos nezaznamenalo žádný významný příliv, jak ukazují údaje agentury Bloomberg.

Dopad na Asii

Ani asijské trhy nejsou vůči těmto spekulacím imunní, protože napětí mezi USA a Čínou je na vzestupu a ve hře jsou cla. "Znovuzvolení Trumpa by mělo být negativním faktorem pro čínské akcie, protože Trump podporuje myšlenku zavedení podstatně vyšších cel na dovoz z Číny do USA," uvedl Tomo Kinoshita, globální tržní stratég společnosti Invesco Asset Management Japan. "V tomto ohledu budou japonské akcie s vysokou expozicí na čínský trhu v případě vítězství Trumpa pravděpodobně poškozeny."

Podpora kryptoměn

Trump v posledních týdnech projevil podporu kryptosektoru tím, že se setkal s vedoucími pracovníky tohoto odvětví a slíbil, že zajistí, aby veškerá budoucí těžba bitcoinů probíhala v USA. Díky tomu je token Solana - pátá největší kryptoměna s tržní kapitalizací přibližně 67 miliard dolarů podle CoinMarketCap - jedním z potenciálních aktiv, která mohou mít získ z Trumpova návratu do Bílého domu.

Správci aktiv VanEck a 21Shares podali žádost o ETF, které by přímo investovalo do této digitální měny. Ačkoli mnozí považují schválení za riskantní, někteří účastníci trhu se domnívají, že nově zvolený Trump by jmenoval předsedu Komise pro cenné papíry a burzy, který by byl ke kryptosektoru vstřícnější než Gary Gensler za Bidenovy vlády. Tím by bylo ETF na token Solana - a odpovídající rally na tomto tokenu - pravděpodobnější.

Podle Stephana Ouellettea, výkonného ředitele společnosti FRNT Financial, vyhlídka na otřes demokratické kandidátky pravděpodobně také podpoří Bitcoin. "Čím šíleněji vypadá americký politický systém, tím lépe vypadá Bitcoin," řekl Ouellette. "Šílenství v americkém politickém systému je faktorem pro Bitcoin."

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Co by mohla nová labouristická vláda znamenat pro zahraniční politiku Spojeného království?
04.07.2024 6:01
Poté, co Britové 4. července půjdou k volbám, čeká nastupující britsko...
Jak moc mohou očekávané strukturální změny v ekonomice ovlivňovat akciový trh?
03.07.2024 17:40
Jedním z nejsledovanějších cyklických ukazatelů na trhu může být tzv. ...
Na evropský plyn se hromadí býčí sázky v obavách z utažené nabídky
03.07.2024 16:09
Investiční fondy jsou nejvíce býčí na evropský plyn od listopadu 2021,...
ISM překvapivě padá do negativního pásma. Pomáhá dluhopisům a částečně i akciím
03.07.2024 17:20
Po včerejšku i dnešní den přinesl řadu zajímavých makro zpráv. Šlo o d...
Nasdaq 100 uzavřel obchodování na nových maximech
03.07.2024 20:01
Středeční zkrácená obchodní seance z důvodu zítřejšího Dne nezávislost...
Rozbřesk: Banka pro mezinárodní platby nabádá k opatrnosti při snižování sazeb, Slabá čísla z americké ekonomiky dostala dolar pod tlak
04.07.2024 9:08
Banka pro mezinárodní platby (BIS) se se svojí poslední zprávou přiřad...
V USA se dnes slaví Den nezávislosti, ve Velké Británii se konají volby a evropské futures jsou zelené
04.07.2024 8:51
Americké trhy dnes zůstanou uzavřeny z důvodu oslav Dne nezávislosti. ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.07.2024
16:08Technická analýza: Infineon má prostor nabrat sílu  
15:42OSN: Čína má vedoucí pozici v počtu patentů souvisejících s generativní AI
14:55Německá vláda čelí rostoucímu tlaku, aby se rychle dohodla na rozpočtu
14:04Globální trhy jsou v pohotovosti kvůli Bidenovu možnému odchodu, obchody s Trumpovým vítězstvím rostou
12:21Technická analýza indexu S&P 500 a co to vypovídá o druhém pololetí
11:39EU zavádí prozatímní cla až 37,6 procenta na dovoz elektromobilů z Číny
11:26Evropa navazuje na pozitivní vývoj, zatímco Amerika dnes slaví  
10:38Japonský akciový index dnes uzavřel obchodování na novém rekordu
10:29Jan Bureš: Maloobchod zvolňuje, ukazuje na pomalejší oživení spotřeby
10:14V Británii začaly parlamentní volby, čeká se vítězství labouristů
9:59Tržby obchodníků v ČR v květnu zpomalily meziroční růst na 4,4 procenta
9:08Rozbřesk: Banka pro mezinárodní platby nabádá k opatrnosti při snižování sazeb, Slabá čísla z americké ekonomiky dostala dolar pod tlak
8:51V USA se dnes slaví Den nezávislosti, ve Velké Británii se konají volby a evropské futures jsou zelené  
6:01Co by mohla nová labouristická vláda znamenat pro zahraniční politiku Spojeného království?
03.07.2024
20:01Nasdaq 100 uzavřel obchodování na nových maximech  
17:40Jak moc mohou očekávané strukturální změny v ekonomice ovlivňovat akciový trh?
17:20ISM překvapivě padá do negativního pásma. Pomáhá dluhopisům a částečně i akciím  
16:09Na evropský plyn se hromadí býčí sázky v obavách z utažené nabídky
16:02Země EU váhají, zda podpořit dodatečná cla na elektromobily vyráběné v Číně
15:45ČNB: Bankám v prvním čtvrtletí stoupl čistý zisk o 22 procent na 25,9 mld. Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y