Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump kritizoval Fed, své soupeře a Clintonovou

Trump kritizoval Fed, své soupeře a Clintonovou

04.11.2015 8:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Republikánský uchazeč o post amerického prezidenta Donald Trump dnes obvinil americkou centrální banku (Fed), že v úmluvě s americkým prezidentem Barackem Obamou udržuje nízké úrokové sazby a počínání její šéfky Janet Yellenové označil za "vysoce politické".

Bílý dům vzápětí Trumpova nařčení popřel. Mluvčí banky odmítl miliardářova tvrzení komentovat.

Trump zaútočil na Fed jako poslední z republikánských kandidátů. Minulý měsíc jeho soupeř, senátor Ted Cruz z Texasu kritizoval Fed a tvrdil, že všechna rozhodnutí o měnové politice by měla procházet auditem a že země by měla směřovat k systému založeném na zlatu. Další kandidát, senátor Rand Paul z Kentucky rovněž vyzval k auditu jako součásti většího dohledu nad centrální bankou.

Federální rezervní systém (Fed) bývá častým terčem konzervativních kritiků z Kongresu, podle kterých Fed svou politikou reagující na globální finanční krizi riskuje povzbuzení inflace. Představitelé ústřední banky ale zdůrazňují, že její nezávislost je klíčová pro její rozhodování.

Na otázku, zda by Fed měl zvýšit sazby, realitní magnát a v posledních měsících favorit mezi republikánskými uchazeči Trump odvětil, že by banka tak učinit měla, ale že by si nepřál, aby se tak stalo z politických důvodů. "Nezvyšují je, protože Obama je o to požádal," tvrdil. "Žijeme v bublině. Až se tyto sazby zvýší, bude se dít spousta špatných věcí," dodal.

Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořil růst ekonomiky. Zvýšení úroků by posílilo atraktivitu americké měny.

Americký dolar se během dnešního obchodování vyšplhal na téměř dvanáctitýdenní maximum ke koši hlavních světových měn. Nejnovější údaje o ekonomice Spojených států totiž podpořily očekávání, že by americká centrální banka v prosinci mohla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb.

Trump dnes novinářům a fanouškům představil svou čerstvě vydanou knihu Crippled America: How To Make America Great Again (Zmrzačená Amerika: Jak udělat Ameriku opět velkou), což je i ústřední téma jeho kampaně. Ačkoliv se dlouho jevil jako jednoznačný favorit, v průzkumech nyní soupeří s bývalým neurochirurgem Benem Carsonem.

Před kamerami Trump tvrdil, že souboj o Bílý dům vyhraje, protože "porazit (demokratickou kandidátku) Hillary Clintonovou bude snadné, protože její minulost je tak špatná". Obdobné urážky adresoval i svým republikánským soupeřům: Jeb Bush je podle něj mizerný řečník, který uspává sám sebe, Marco Rubio je "přeceňovaný" a Carson "měkký".

V knize na 200 stranách a v 17 kapitolách rozvíjí své oblíbené teze, tedy že "zdravotní pojištění z nás všech udělá nemocné", hájí právo nosit zbraně, jakož i nápad postavit zeď na hranici USA s Mexikem. Pokud jde o zahraniční politiku, tak soudí, že "svět je strašný blázinec". Prý i proto, že "USA nemají vůdce, kteří by dokázali říct Číně 'Nedělejte to. Nedělejte to, protože, jestli to uděláte, tak na vás uvalíme pěkně velkou daň.'".

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.07.2024
13:58Nejrozsáhlejší IT výpadek v historii. Crowdstrike (-16 %) přiznala chybu. Problémy měly banky i burza, aerolinky žádaly globální zastavení letů
13:37Perly týdne: Stále kvalita versus akcie malých společností. Výborní v digitálním světě, amatéři v tom fyzickém
11:39IEA: Globální poptávka po elektřině poroste nejrychleji za téměř 20 let
11:19Komentář analytika: Netflix přidává dalších 8 milionů nových předplatitelů  
10:57Akciové trhy prodlužují pokles, když svět bojuje s výpadky systémů  
10:23KB podepsala memorandum, jehož cílem je odkoupit zbývající podíl v SGEF CR
9:09Bloomberg: Česko obvinilo Německo, že si hromadí plyn určený Česku
9:07Rozbřesk: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
8:52Biden čelí čím dál většímu tlaku na odstoupení, Británie si chce posvítit na stínové ropné tankery a futures jsou smíšené  
8:29Komerční banka, a.s.: KB uzavřela Memorandum s cílem akvizice zbývajího podílu v SGEF CZ
5:57Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu  
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:30JP - CPI, y/y
7:30Evolution AB (06/24 Q2)
7:45Boliden AB (06/24 Q2)
8:00Yara International ASA (06/24 Q2)
13:00American Express Co (06/24 Q2)
13:00Schlumberger NV (06/24 Q2)