Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Trhy dluhopisů přece jenom klidnější, ty české budou čekat na dnešní aukci

Rozbřesk - Trhy dluhopisů přece jenom klidnější, ty české budou čekat na dnešní aukci

13.05.2015 9:20
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Držitelé dluhopisů nenesoucí prakticky žádný výnos si včera drželi palce, aby se masivní výprodej těchto instrumentů neproměnil v regulérní paniku. Situace se nakonec zklidnila, když likvidní problémy na tomto trhu polevují s tím, jak vyšší výnosy činí dluhopisy opět atraktivnější pro dlouhodobé institucionální investory. O tom se konec konců můžeme přesvědčit i dnes u nás, neboť české ministerstvo financí pořádá aukci státních dluhopisů s delší splatností a právě vyšší výnosy by měly zajistit solidní poptávku.

Celkově vzato by však měly zůstat trhy dluhopisů ve střehu a z důvodu důležitých dat, které se na ně budou dnes valit. Kromě odpoledních maloobchodních tržeb v USA stojí za pozornost především výsledky HDP za první kvartál v eurozóně. A vzhledem k tomu, že ty výsledky nebudou díky slabému euru a nižším cenám ropy vůbec špatné, musí se mít dluhopisy stále na pozoru. Prozatímní dnes zveřejněné výsledky vyznívají vcelku smíšeně. Zatímco pozitivní vzkaz vysílá druhá největší ekonomika eurozóny - Francie, jejíž (mezikvartální) růst zrychlil na nejvyšší tempo za poslední dva roky (na 0,6 %), tak pro nás klíčové Německo zpomalilo. V prvním čtvrtletí rostl náš největší obchodní partner “jen” jednoprocentním (meziročním) růstem, což je méně, než jaký byl průměr v roce 2014. Výsledek růstu eurozóny, který bude zveřejněn v průběhu tohoto dopoledne, by pak měl být podobný německým číslům, což ovšem bude značit, že růst výkonu měnové unie zrychlil, avšak jen nepatrně, což může být pro dluhopisy další uklidňující signál.

Dodejme, že dnešní růstová čísla za eurozónu jsou předvojem českých čísel, která budou k dispozici až v pátek, přičemž očekáváme, že se meziroční růst naší ekonomiky především díky eurozóně vrátil v prvním čtvrtletí ke 2 %.

Region - forex
Zlotý v úterý navázal na předchozí ztráty a znovu vůči euru oslabil, tentokrát asi o půl procenta. Tím pádem se dostal na nejslabší úrovně od konce března. Kromě všeobecně obezřetnější nálady zlotému zřejmě neprospívají výsledky víkendových prezidentských voleb. Lze proto čekat, že v těchto dvou týdnech (druhé kolo voleb se koná 24. května) bude chuť zlotého po posilování omezena). Podobně oslabil i forint, zatímco koruna oslabovala pouze lehce, a to přesto, že dubnová inflace v ČR byla mírně vyšší, než se čekalo.

Dnes region sleduje výsledky maďarského HDP. Připomeňme, že podobně jako polská ekonomika, tak i ta maďarská vykazuje v posledních kvartálech nadstandardní růst (zejména na evropské poměry), což by mělo platit i nadále.

Dluhopisy
Napětí na trhu dluhopisů včera gradovalo, když během dne výnosy dále rostly, takže například výnos desetiletého amerického dluhopisu již překonal úroveň 2,35 %. Výprodej však ustal během odpoledne, takže v případě americké křivky uzavíraly výnosy níže, než trh otevíral.

Dalším uklidňujícím prvkem mohou být výsledky HDP v eurozóně, které vinou o něco slabšího růstu německé ekonomiky nebudou zřejmě lepší, než se očekává. Odpoledne nicméně musí být trh opět ve střehu před maloobchodními tržbami v USA.

Co se pak týká českého trhu, tak ten bude žít dnešní aukcí, když ministerstvo financí vydává nový 15letý dluhopis. Ač jde o nový papír, tak letos nejvyšší výnosy na sekundárním trhu mohou přilákat velmi slušnou poptávku.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.07.2024
15:48Vyjednavač Radim Pařík: Donald Trump se změnil po atentátu po prvních deset vět projevu. Struktura jeho osobnosti má dvě části
15:41Technická analýza S&P 500: Růstový trend vykazuje známky únavy  
15:11Technická analýza: TotalEnergies před výsledky zůstává v růstovém kanálu  
14:47O kapacitách rozhodují plynárenské společnosti, uvedl Berlín k obavě Česka
13:58Nejrozsáhlejší IT výpadek v historii. Crowdstrike (-16 %) přiznala chybu a problém prý již vyřešila. Potíže měly banky i burza, aerolinky žádaly globální zastavení letů
13:37Perly týdne: Stále kvalita versus akcie malých společností. Výborní v digitálním světě, amatéři v tom fyzickém
11:39IEA: Globální poptávka po elektřině poroste nejrychleji za téměř 20 let
11:19Komentář analytika: Netflix přidává dalších 8 milionů nových předplatitelů  
10:57Akciové trhy prodlužují pokles, když svět bojuje s výpadky systémů  
10:23KB podepsala memorandum, jehož cílem je odkoupit zbývající podíl v SGEF CR
9:09Bloomberg: Česko obvinilo Německo, že si hromadí plyn určený Česku
9:07Rozbřesk: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
8:52Biden čelí čím dál většímu tlaku na odstoupení, Británie si chce posvítit na stínové ropné tankery a futures jsou smíšené  
8:29Komerční banka, a.s.: KB uzavřela Memorandum s cílem akvizice zbývajího podílu v SGEF CZ
5:57Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu  
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:30JP - CPI, y/y
7:30Evolution AB (06/24 Q2)
7:45Boliden AB (06/24 Q2)
8:00Yara International ASA (06/24 Q2)
13:00American Express Co (06/24 Q2)
13:00Schlumberger NV (06/24 Q2)