Jen málokdo má to štěstí a patří do skupiny lidí, kteří neholdují sladké chuti snad nejtypičtější pochoutky ze všech – čokolády. Pochoutky, která stojí za obezitou, cukrovkou ale především za pocitem nefalšované chuťové rozkoše. Jen málokdo by pak také hádal, že investovat do své oblíbené pochoutky formou futures na její základní složku kakao, může být atraktivní způsob, jak vydělat peníze.
Ceny kakaa od počátku roku totiž prudce stoupají, když zhodnotily již o více než 10 %. Obchodují se tak aktuálně na 3020 USD/tuna, blízko svých historických maxim. Kakao tak navazuje na růstovou rally loňského roku, kdy cena futures stoupla o 20% především na vlně rostoucí poptávky z rozvíjejících se trhů a spotřební exploze v Číně, kde poptávka po sladkém v průběhu posledních 4 let ztrojnásobila.
S ohledem na suché klima v západní Africe, které dle meteorologů lze v letošní sezóně (u kakaa obvykle od začátku října) očekávat, pak současný růst patrně není konečný. Zdejší oblast totiž představuje 70 % celosvětové pěstitelské produkce a horší podmínky logicky povedou k menšímu objemu sklizně, a tudíž k dalšímu růstu cen. Pozitivně se projeví také rostoucí poptávka z Indonésie.
Pro vývoj je pak důležitý také pohyb měnového páru libra-dolar. Většina úrody je totiž obchodována v dolarech, avšak kotace na klíčové londýnské burze probíhá v libře. To tedy znamená, že posilování libry vůči dolaru dělá kakao relativně dražším. No a libra během včerejší seance obchodovala na úrovni svého pětiletého maxima, když se projevila středeční pozitivní data z britského trhu práce, která by mohla přimět centrální banku k monetární restrikci skrze postupné zvýšení úrokových sazeb.
Rostoucí ceny kakaa sice těší investory v dlouhých pozicích, pro čokoládové labužníky však znamenají oprávněné obavy. Klíčovou složkou bobů je totiž kakaové máslo, které dodává typicky lahodnou chuť. Rostoucí cena bobů, a tedy výrobních nákladů, pak motivuje výrobce nahradit máslovou složku (alespoň do regulatorně možné míry) levnějšími substituty v čele s palmovým olejem. Výsledkem je zhoršení kvality a chuti.
Kromě labužníků pak mohou utrpět i konzumenti s menšími nároky, kteří čokoládu považují za příjemný doplněk nákupního seznamu. Ačkoliv se rostoucí hodnota kakaových futures zatím neprojevila v cenách čokolády, dle ekonomů Ecobank reálně při pokračujícím růstu hrozí, že oblíbená pochoutka nebude jen tak pro někoho. „Pokud růst bude pokračovat, může se čokoláda dostat v Evropě do podobné pozice jako například šampaňské. Bude z ní luxusní zboží, které si nebude moci dovolit každý,“ uvádí banka.
(Zdroje: cnbc, bloomberg)