Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích

Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích

20.09.2024 9:03
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ministr financí Zbyněk Stanjura včera oznámil, že navrhne novelizovat státní rozpočet v reakci na škody způsobené ničivými povodněmi. Původně plánovaný deficit 252 mld. Kč pro letošní rok se má navýšit o 30 miliard, navrhovaný schodek rozpočtu pro rok 2025 by se měl zvýšit o 10 mld. na 240 mld. Kč.

Je ale dost dobře možné, že dodatečné výdaje státního rozpočtu nakonec budou nižší. Finální vyúčtování povodňových škod k dispozici není, hrubé odhady se ale pohybují v řádech vyšších desítek miliard korun. V minulosti platilo, že státní rozpočet sanoval zhruba 25 % objemu škod, zatímco na pojišťovny typicky připadal největší podíl, přibližně poloviční. Pojišťovny zatím odhadují (pojištěné) škody v rozsahu 17 miliard korun, přičemž polovina jde za domácnostmi, druhá za podniky.

K financování povodňových škod budou dále využity zdroje na úrovni krajů a obcí. Ty jsou v nebývale dobré finanční kondici – jen za první polovinu roku hospodařily s historicky nejvyšším přebytkem 83 mld. korun. Na jejich účtech pak leží dohromady téměř 530 (!) miliard korun. Obnova regionální infrastruktury je přitom přesně tím důvodem, kdy otevřít kasu a začít (konečně) investovat do projektů s vysokými multiplikačními efekty. Ty jsou zvláště důležité ve strukturálně postižených regionech jako je povodněmi těžce zasažený Moravskoslezský kraj.

A konečně během včerejška došlo ke schválení podstatné pomoci z Evropské unie. Ta se při minulých povodních pohybovala maximálně v řádech nižších jednotek miliard, tentokrát však Česko obdrží z Evropského fondu solidarity rovných 50 mld. Kč. Důležitá je i forma pomoci – netypicky bez kofinancování členským státem s cílem zajistit co nejjednodušší a nejrychlejší využití prostředků.

Navzdory zvýšeným potřebám financování odhadujeme, že letošní schodek státního rozpočtu klesne těsně pod Maastrichtský limit 3 % HDP. Z pohledu udržitelnosti veřejných financí nepředstavuje jednorázový povodňový výdaj zásadní problém. Jak ostatně včera konstatovala Národní rozpočtová rada, kondice tuzemských veřejných financí se zlepšila a náraz na dluhovou brzdu (55 % HDP) už nehrozí v roce 2028 ale až 2038. Tyto odhady je potřeba brát s velkou rezervou, podstatné však je, že díky stabilizaci rozpočtové politiky disponuje česká vláda dostatečnou fiskální kapacitou pro řešení (nejen) živelných pohrom.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se bez větších obtíží drží těsně pod hranicí 25,10 EUR/CZK, povzbuzena dobrou náladou na globálních trzích po razantním snížení úrokových sazeb ze strany Fedu. Při absenci důležitějších makro čísel v tuzemsku i na hlavních trzích by se dnešní seance měla nést v relativně poklidném duchu a korunový trh se postupně začne orientovat na měnově-politické zasedání ČNB v příštím týdnu (čekáme pokles sazeb o 25bps).

Eurodolar
Americký dolar zůstává stále v defenzivě po 50bps snížení sazeb ze strany Fedu. Měnový pár se posunul do blízkosti 1,12 EUR/USD. Konec týdne je na události relativně slabý a trhy budou vyčkávat na podnikatelské nálady v evropském průmyslu na začátku toho příštího. Zatím nemá dolar moc důvodů pokoušet se o pozitivní obrat.

Akcie
Americké akciové trhy po středečním rozhodnutí Fed snížit sazby o 0,5 % strmě rostly. Největší nárůst si připsal technologický index Nasdaq Composite (+ 2,5 %). Širší index S&P 500 posílil o +1,7 % a průmyslový index Dow Jones posílil o 1,26 % - oba dva na nový rekord. Rotace do technologií byla vidět hlavně na tzv. Mag7 – sedmi titulech s nejvyšší tržní kapitalizací Apple +3,71 %; Microsoft +1,83 %; Nvidia +3,97 %; Alphabet +1,46 %; Amazon + 1,85 %; Meta +3,93 %; Tesla 7,36 %. Dařilo se ale i v bankovním sektoru, analytici předpovídají vylepšení rozvah jednotlivých bank díky možnosti zredukování starých neprofitabilních úvěrů. Na příklad akcie Goldman Sachs posílily o +3,97 %, Bank of America o +3,15 %.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Evropský automotive pod tlakem asijské konkurence a emisních cílů, sázky na 50bodové snížení sazeb Fedu dále vzrostly
17.09.2024 9:07
Evropský automotive čelí prohlubující se krizi. Produkce zůstává na ro...
Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
19.09.2024 9:01
Fed dostál novinovým spekulacím a snížil napoprvé v tomto cyklu oficiá...

Váš názor
  • anosekta
    20.09.2024 10:35

    hele nikde jsem nezaregistorval kolik poslal na povodně 4.nejbohatší člověk čr, víte někdo ? nebo kraválmanažer nebo zeták pávice, oni by rozdávali a hrabali pro sebe kdyby mohli z cizího, ale z vlastního nepošlou ani vindru co
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: anosekta
      20.09.2024 11:20

      ... tak ať 5K nekřivdím, 5K vlastně pomůže lidem ze zatopených oblastí tím, že jim ještě vyvlastní jejich pozemky. Určitě to bude za fér cenu. To ti chudáci budou mít radost :D (https://denikn.cz/1526198/fiala-podporil-vyvlastnovani-kvuli-protipovodnovym-opatrenim-vlada-zkusi-stihnout-konkretni-navrh/)
      Kočičák
      •  
        20.09.2024 12:20

        No jestli ti vyvlastnění je pro stavbu té přehrady u Heřminov,tak jiná cesta není.a těm,co tomu bránili a mají škody bych teď nedal ani korunu. A měli by si rozmyslet,koho budou volit,určitě ne ty drbany,co už hejtmany byli a nedokázali s tou přehradou pohnout. Za ty škody by už stála.
        kočák
      •  
        20.09.2024 11:31

        tvl 20 let se řeší přehrada, tak se to má řešit dalších 20 let a nechat je znovu mezitím 2xvyplavit ? vy jste fakt marní, včera tetka pávice řve že není v rozpočtu rezerva, ale ona se nasypala lidem z liberty zase ze sev.Moravy, si říkám estli by nebylo lepší tam navézt ještě nějaké nepřizpůsobivé a pak se ms kraj darovat polákům (joke kdyby to někdo nepochopil), za 90 miliard co tam ted půjde to bude nejnovější kraj v ČR i před Prahou, tak snad tam do obnový hejtman zapojí i ty co je dřepí doma a berou dávky
        Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: anosekta
      20.09.2024 10:40

      ... a kolik poslala 5K ze svého?
      Kočičák
      • anosekta
        20.09.2024 10:44

        nevím, ale neotáčej dotaz, skoro všichni z anosekty jsou z Moravy tak by jeden čekal, že budou solidární, třeba uspěšný malíř F-ko by mohl prodat několik obrazů a pomoci a kde nic tu nic, asi už nemají takovou cenu jako když se za covidu "pralo" :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: anosekta
          20.09.2024 11:25

          Zřejmě nepochopil, že míříš na Oligarchu, který by měl z čeho pomáhat. Jako ze svého, že...Ten člověk je tak oslepený nenávistí, že otočí vše, a klidně lže, dosadí podobné jméno, vymyslí si, že vláda se dívala jen z vrtulníku. pravda je, že vláds povodně zvládla poměrně slušně. Což on nepřizná.
          Velkamedvědice
        • Re: anosekta
          20.09.2024 10:51

          ... nevím co ANO, ale SPD pomáhalo a to ne tím, že se šlo jako vláda 5K proletět za naše peníze vrtulníkem nad zatopenou oblastí, ať si náhodou neumažou kvádro (https://www.facebook.com/share/v/W9Eryb2THEYTLMib/)
          Kočičák
          •  
            20.09.2024 11:18

            To je zase pěkný blábol, proč lžeš?
            Velkamedvědice
            •  
              20.09.2024 11:24

              https://novojicinsky.denik.cz/zpravy_region/mosnov-ostrava-bohumin-moravskoslezsky-kraj-vlada-premier-fiala-20240917.html
              Kočičák
              • Článek
                20.09.2024 11:29

                dokazuje opak tvé lži. Vláda jen neproletěla nad oblastí, ale přistála v Mošnově a vydala se na postižená místa...
                Velkamedvědice
                • Re: Článek
                  20.09.2024 11:33

                  Nacionalisté z SPD nikdy nic dobrého nepřinesli a nepřinesou. Snad jedině svému kámoši Putinovi, Kimovi, a podobným. Jen nacionalismus a líbivá hesla, jak kdysi nacisté, dnes Orbán a spol, Fico a spol, Putin a spol.... Takže jakékoliv divadlo na téma pomoc je u většiny jejich členů jen divadlo před volbami.
                  Josef Anděl
                  • Pepa
                    20.09.2024 11:53

                    Na prostý souhlas, jen vše poplivat, zničit destruovat, brát stamiliony. Člověk by se řekl, že aspoň při takové katastrofě budou jeich hlásné trouby solidární napříč spektrem, bohužel, opět s ejen snaží vytřískat levný politcký kapitál. jjeich cílový volič, většinové méně vzdělaný z menšího města nebo vesnice , téměř důchodového, věku, jim to Bohužel žere. To je následek demokracie, která se požírá tím, že se snaží každému vše umožnit, evidentně chybně, extremisté toho jen zneužijí, třeba jako v třicátých letech. Všicni si myslí, že mají právo na všechno a povinnosti žádné. Zvláštní doba. Hyena Konečná káže o demokracii, japonec korejského púvodu naoko chrání hodnoty českých křesťanů a zkrachovalý magnát Soukup jde za PRO kritizovat ekonomický vývoj a radit, co dále. Co dodat.
                    Velkamedvědice
                    • Re: Pepa
                      20.09.2024 12:45

                      Konečná je šmejd. To je zase jiný druh totality....
                      Josef Anděl
              •  
                20.09.2024 11:27

                Nemám důvod otevírez odkaz. Viděl sem Fialu na zatopených místech. A vyčítat vládě, že při pomoci a vyhodnocení situace používí vrtulník, je už hyenismus. Mimochodem nové vrtulníky se při povodních osvědčily.
                Velkamedvědice
  •  
    20.09.2024 10:14

    a ja myslel ze puvodne naplanovany deficit byl 231 i kdyz slibovali snizovani, jak je videt , kam se hrabe malacova tyhle dokazou moc
    kubis35
    • EU poskytne Česku na pomoc s důsledky povodní v přepočtu zhruba 50 miliard korun
      20.09.2024 10:26

      ... vyvstává ale otázka, zda je pak nutné novelizovat státní rozpočet ČR a navyšovat schodek. Pokud ano, mělo by se to každopádně dít až poté, co bude známa celková výše škod. Zatím se totiž výrazně rozcházejí odhady pojišťoven a odhady vládních politiků, které jsou až o řád výše. (https://x.com/LukasKovanda/status/1836851909761593426)
      Kočičák
  •  
    20.09.2024 9:39

    Ta povodeň přišla pro vládu jako spása. Nebude muset splnit to, co slíbila a povodní zakryje všechny přešlapy které udělala. Plačte rabové, pod touto vládou vám nic jiného nezbývá.
    juniper
    • Těšíš se na vládu diktátora Babiše?
      20.09.2024 11:35

      Kdo nemá názor pána a majitele strany, je vyloučen- například Macura, Vondrák. Ovce ve straně jen pokyvují, jak pasáček píská.... sekta ANO
      Josef Anděl
      • Re: Těšíš se na vládu diktátora Babiše?
        20.09.2024 11:55

        Juniper vůbec nesnáší západ. To je to pokrytectví, rvát si pupek v systému, co kontinuálně pomlouvám
        Velkamedvědice
    • Juniper
      20.09.2024 11:30

      Klasicky si jedeš svoje. Už mi připomínáš toho ptáka, co dokonce t rdil, že povodně v podstatě nejsou a vláda je vyvolal uměle
      Velkamedvědice
    •  
      20.09.2024 9:43

      https://www.facebook.com/share/v/sj6tPxRgVruu6vAf/
      Kočičák
Aktuální komentáře
19.10.2024
14:47Klíč k dlouhodobým výnosům v době klesajících sazeb?
9:47Víkendář: U umělé inteligence nemusí platit „postavte to a oni přijdou“
18.10.2024
22:01Netflixu se dále daří a pomohl k růstu trhu na závěr týdne  
17:21Akcie nejsou ekonomika
16:51Dluhopisy se odpoledne zvedají, mezi akciemi se daří technologiím, ropa na závěr týdne padá  
16:24Český státní dluh ve třetím čtvrtletí vzrostl na rekordních 3,334 bilionu Kč
16:13Invesco o Investování, co má dopad: Adaptace na změnu klimatu a transformace v měnícím se světě
15:07Jakub Blaha: Netflix opět poráží očekávání a přidává přes 5 milionu předplatitelů  
13:00Perly týdne: Končící zisková recese a měnící se příběh kolem umělé inteligence
11:13Solidní čínská data pomohla tamním akciím, Evropa se při pátku jen pomalu zvedá  
10:40McKinsey varuje: Protivítr zesiluje, banky mají to nejlepší za sebou
10:13Růst čínské ekonomiky ve čtvrtletí zvolnil na 4,6 procenta, ale překonal odhady
9:12Rozbřesk: ECB snižuje sazby a bude pokračovat dál
8:58Cena zlata poprvé překročila 2700 dolarů za troyskou unci
8:46Moneta navrhuje mimořádnou dividendu, Netflix překonal očekávání počtu uživatelů a evropské futures jsou v červeném  
6:13Mobius vidí známky dlouhodobého zlepšení na čínských trzích
17.10.2024
18:00MONETA Money Bank, a.s.: Oznámení k návrhu výplaty mimořádné dividendy a pozvánka na valnou hromadu
17:25Americký akciový trh a blížící se volby
15:39Solidní maloobchod a nepřekvapivá ECB. Wall Street přebírá růstovou štafetu  
14:27ECB snížila úroky o čtvrt procentního bodu, depozitní sazba je na 3,25 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data