Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína rozpoutala bouři stimulů na oživení ekonomiky a trhů

Čína rozpoutala bouři stimulů na oživení ekonomiky a trhů

24.09.2024 8:59, aktualizováno: 24.9. 9:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Čínská centrální banka zavádí největší opatření na podporu hospodářského růstu od pandemie nemoci covid-19. Jejich cílem je dostat ekonomiku z deflační stagnace a nasměrovat ji zpět k vládnímu cíli růstu. Analytici však upozorňují, že pro dosažení cílů je nezbytná další fiskální pomoc. 

Čínská centrální banka představila široký balíček měnových stimulů, aby oživila druhou největší světovou ekonomiku. Guvernér Čínské lidové banky Pchan Kung-šeng řekl, že sníží sedmidenní repo sazbu, což je nová referenční sazba, o 0,2 procentního bodu na 1,5 procenta stejně jako další úrokové sazby. Guvernér ale neupřesnil, kdy tyto kroky vstoupí v platnost. 

Dále oznámil plány na snížení povinných minimálních rezerv bank  o půl procentního bodu na nejnižší úroveň od roku 2018. Povinnými rezervami centrální banka reguluje objem hotovosti, který musejí komerční banky držet jako rezervu. Uvolní se tak zhruba jedna miliarda jüanů (3,2 miliardy Kč) pro nové úvěry. V závislosti na vývoji likvidity na trhu bude možné sazbu v letošním roce snížit o dalšího čtvrt až půl procentního bodu. Jde o první snížení obou opatření ve stejný den.

"Ta opatření pravděpodobně přicházejí trochu pozdě, ale je lepší pozdě než nikdy," řekl hlavní ekonom firmy Natixis Gary Ng. "Čína potřebuje prostředí nižších sazeb, aby posílila důvěru," dodal.

Oznámená opatření také zahrnují snížení průměrných úrokových sazeb u stávajících hypoték o půl procentního bodu a snížení požadavku na minimální akontaci úvěru na 15 procent u všech typů obytných nemovitostí, včetně zmírnění pravidel pro nákup druhého domů. Analytici nejsou přesvědčeni, že nejnovější opatření budou mít výrazný dopad na trh.

Centrální banka také představila dva nové nástroje na podporu kapitálového trhu. Jeden poskytuje fondům, pojišťovnám a makléřům snadnější přístup k financování nákupu akcií, zatímco ten druhý poskytuje komerčním bankám levné úvěry od centrální banky k financování nákupů akcií jiných subjektů nebo k odkupu vlastních akcií. Pchan řekl, že čínskému akciovému trhu poskytne centrální banka nejméně 800 miliard juanů (113 miliard dolarů) na podporu likvidity.

Tato opatření pravděpodobně vrací tento cíl zpět na dosah, ale přetrvávají pochybnosti, zda to stačí k prolomení dlouhodobého deflačního tlaku Číny a zakořeněné realitní krize. Úřady zatím neodhalily opatření na zvýšení poptávky mezi spotřebiteli, což někteří analytici považují za klíčovou chybějící složku.

Analytici upozornili také na absenci politiky zaměřené na podporu reálné ekonomické aktivity. "Je to nejvýznamnější stimulační balíček, jaký centrální banka zavádí od začátku pandemie," uvedl analytik Julian Evans-Pritchard z Capital Economics. "Sám o sobě ale nemusí stačit," dodal. Vláda si dala cíl, aby se hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýšil zhruba o pět procent.

Čínský akciový index CSI 300 vzrostl až o 4 %, čímž se blíží smazání letošních ztrát, i když je stále o více než 40 % níže oproti maximu v roce 2021. Komoditní trhy zaznamenaly pouze malé zisky a jüan se vůči dolaru téměř nezměnil. Výnosy čínských 10letých dluhopisů vzrostly o 3 bazické body na 2,06 %, čímž vymazaly dřívější pokles na rekordní minimum.

Čínský trh s nemovitostmi je od dosažení vrcholu v roce 2021 v silném útlumu. Peking v reakci na to zrušil řadu omezení pro nákup nemovitostí a prudce snížil hypoteční sazby a požadavky na akontaci. Zatím se mu ale nepodařilo zvýšit poptávku ani zastavit prudký propad cen realit. Krize na trhu s nemovitostmi těžce doléhá na ekonomiku a ochromuje důvěru spotřebitelů vzhledem k tomu, že 70 procent úspor domácností je uloženo v nemovitostech.

Přehled oznámených opatření:
• Sedmidenní repo se sníží na 1,5 % z 1,7 %
• Míra povinných rezerv bank se sníží o 0,5 procentního bodu, čímž se uvolní 1 bilion jüanů v likviditě
• Očekává se snížení sazby jednoleté střednědobé úvěrové facility (MLF) o 0,3 procentního bodu
• Minimální sazba akontace snížena na 15 % pro kupující druhých domů z 25 %
• Čína také může letos dále snížit míru povinných rezerv bank o dalších 0,25 až 0,5 procentního bodu. To se ale nebude vztahovat na malé banky
• Základní úroková sazba (LPR) a depozitní sazby klesnou o 0,2 až 0,25 procentního bodu
• Čínská lidová banka pokryje až 100 % půjček pro místní samosprávy nakupující neprodané domy s levným financováním, a to až ze 60 %

Zdroj: Bloomberg, Reuters, ČTK

 
 

Čtěte více:

Víkendář: Od „vyrobeno v Číně“ k „vyrobeno Čínou“
07.09.2024 9:08
Natixis poukazuje na růst významu čínských automobilek a jejich elektr...
Vývoz z Číny se v srpnu zvýšil nejvíce za téměř rok a půl, vyšší byl i dovoz
10.09.2024 9:33
Vývoz z Číny se v srpnu meziročně zvýšil nejvíce za téměř rok a půl a ...
Obchodníci s ropou čelí novému světu bez čínského býčího faktoru
12.09.2024 15:40
Poprvé po dvaceti letech se zdá, že Čína již není hnacím motorem světo...
Agentura IEA snížila prognózu růstu poptávky po ropě, důvodem je Čína
12.09.2024 11:03
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) snížila prognózu růstu poptávky...
Výprodej čínských akcií stlačil hlavní index na nejnižší hodnotu od začátku roku 2019
12.09.2024 16:55
Čínské akcie klesly na nejnižší úroveň od ledna 2019, což je chmurný o...

Váš názor
  • Kde je EU?
    24.09.2024 12:39

    Ekonomika Čínské lidové republiky se transformovala z centrálně plánované a uzavřené na výrobního a exportního giganta. Měřeno podle absolutní výše HDP po přepočtu dle parity kupní síly je čínská ekonomika největší na světě, podle nominálního HDP ji však stále převyšují USA. Největší zastoupení v ekonomice mají výroba a služby, marginální pak zemědělský sektor. Čínská ekonomika za rok 2023 zaznamenala meziroční růst HDP ve výši 5,2 %, a splnila tak vládou stanovený cíl „okolo 5 %“.
    kat
    • Re: Kde je EU?
      24.09.2024 12:41

      Největší ekonomika je stále EU. Problém je, že v ideologizujících přepočtech podle parity kupní síly to většinou nejde zjistit (to je totiž účel těchto přepočtů už od studené války).
      Orangutan
      •  
        24.09.2024 13:04

        Tak ne, oprava. Po vystoupení Británie už není, USA je větší. 25 bilionů USA, asi 17 EU a 11 Čína.
        Orangutan
        •  
          24.09.2024 13:28

          11 měla Čína už v roce 2015!! Za 7 posledních let nárůst cca 65%!!
          kat
          •  
            26.09.2024 11:47

            Navíc pravidelným výčtem čínských neúspěchů pomáháme bratrským USA.
            Pedol1
        •  
          24.09.2024 13:14

          Čína už v roce 2022: 18 https://www.kurzy.cz/svet/cina/hdp/
          kat
  • Nevěřím
    24.09.2024 10:20

    Po poslední zkušenosti s Číňany bych na ně nevsadil ani zlámanou grešli. Prostě socík je socík a to nikdo na fungující kapitalistickou ekonomiku nepředělá, ani velký Si. Stejně jako Rusko, které by mohlo být při demokratickém vývoji v uplynulých 35 letech druhými SAE, místo toho je, kde je.
    xlsx
    • Re: Nevěřím
      24.09.2024 10:35

      tak mit fungujici kapitalistickou :p) ekonomiku... to tam asi ani neni zadouci ani cilem, ne?
      Ai-kun
      • miláček
        24.09.2024 11:09

        Tak socialistickou ekonomiku ti komouši nebudují.
        Velkamedvědice
        • Re: miláček
          26.09.2024 11:43

          Neochota podělit se o své prostředky s potřebnými patří mezi největší zločiny kapitalismu. Něco takového už je u nás doma v EU již pasé prostě. Proto i ta inkluze neevropských elementů je již nedílnou součástí evropských hodnot.
          Pedol1
        • Re: miláček
          24.09.2024 11:39

          Ani tu kapitalisticou, spis nejakej hybrid, hlavne ted tvrde zamerenej na vzdelani. Inovace sice nabiflovanim nevzniknou ani je zezhora nenaridi, sila je ale v tom mnozstvi.
          Ai-kun
    • Re: Nevěřím
      24.09.2024 10:25

      Potíž je, že demokratický vývoj má v Rusku šance asi jako přechod na létání u hrochů.
      Orangutan
      •  
        24.09.2024 10:51

        Čina to samé.
        xlsx
        • xls
          24.09.2024 10:57

          To je pravda s tím podstatným rozdílem, že Rusové jsou svojí přirozeností lupiči a predátoři, živící se loupením v okolních zemích, kdežto Číňani jsou budovatelé umných ekonomických systémů. Jinak řečeno, Rusové nechápou ani demokracii, ani kapitalismus, Číňani sice nechápou demokracii, ale kapitalismus ovládají výtečně. Jestli musí být kapitalismus demokratický, o tom se vede učená debata celá staletí bez většího výsledku. XXX Prakticky by opice nedaly do Číny ani banán, ale s Číňany samotnými souvisí jen to, že panuje mírná obava ze znehodnocení investice, kdy firma rozhodnutím strany jednoho dne zanikne. Jiné důvody vězí v opičácích; nechtějí Číňany podporovat, a konečně, nechtějí se Čínu učit, ježto je příšerně složitá.
          Orangutan
          • demokracie a kapitalismus
            24.09.2024 12:46

            tady třeba zajímavý přehled k zamyšlení https://www.ceskykralovskyinstitut.cz/15-nejbohatsich-zemi-sveta-jak-si-v-zebricku-vedou-monarchie/ - u nejlepších kapitalistů to nemusí být s demokracií moc slavné
            Orangutan
            • Re: demokracie a kapitalismus
              26.09.2024 11:41

              Provádět invaze do cizích států jsou oprávněny jenom členské státy NATO, jinak je to zločin prostě.
              Pedol1
          • Re: xls
            24.09.2024 11:33

            S tímhle nesouhlasím. Číňani jsou lupiči a predátoři mnohem víc, jde jim jen o porobení a vykořisťování jiných národů - Rusáci jsou oproti nim primitivní žabaři. Stačí se podívat na Kambodžu, Thajsko, Laos, Afriku... Ten jejich "kapitalismus" je v podstatě to samé, co v Rusku - přes úplatky si zavázat úplatné úředníky a ty výhody zpeněžit, pak se rychle spakovat a zmizet, dokud si jim to vládnoucí aparátčíci neseberou a nestrčí je do lochu (v lepším případě). V obou těchto zemích všechno, co mělo z lidského kapitálu nějakou perspektivu, za desetiletí socialismu zlikvidovali. A rozumný člověk udělá v obou zemích to samé - zdrhne, pokud může.
            xlsx
            •  
              24.09.2024 11:44

              Asi jen moc ctes pohadky o hodnem vyspelem Zapadu a zlem zaostalem vychodu..
              Ai-kun
              •  
                24.09.2024 11:58

                To asi těžko, na tom východě většinu času v roce jsem, takže to vidím. Čínská vyspělost je tak trochu jako všechno v Číně - z určité části fake, někde z větší, někde z menší. Když se k tomu přidá jejich vrozený nezájem o všechny a všechno okolo a vrozená absence technické kultury, tak to bohužel žádné šprtání nezachrání. Ti prostě narazili na zeď, kterou s tímhle přístupem nezdolají.
                xlsx
                •  
                  24.09.2024 12:13

                  Teď se Bohuš pootočil v letadle a objednal další drink.
                  Velkamedvědice
                  •  
                    26.09.2024 11:56

                    Až vás tam za takovéto smělé poukazy Velký čínský bratr zavře do koncentráku s chudáky tamními muslimy, bude to jistě na nějakou hezkou cenu. Pak hlavu vzhůru. Zavřít můžou, pustit musej prostě. Ostatně pustili i toho ruského opozičního umělce, jež si na Rudém náměstí přibil svůj šourek k zemi načež pak dostal i Cenu Václava Havla za kreativní disent.
                    Pedol1
                • xls
                  24.09.2024 12:10

                  Cesta ke katastrofě obvykle začíná podceněním soupeře. Číňani zatím dokázali napodobit naprostou většinu toho, co jsme slavně vymysleli. Chybí jim jen pár opravdu špičkových technologií, a to může být otázka deseti let. A zatím dokázali kdeco vyrobit levněji a v kolosálním množství. Třeba ta slavná auta.
                  Orangutan
                  • Re: xls
                    24.09.2024 12:52

                    Já je nepodceňuju, v kopírování a masové výrobě jsou jedničky. Když se do toho pustí, tak za rok nezůstane třeba z evropského automobilového průmyslu kámen na kameni. Občas sice upadne kolo nebo se vznítí baterka, ale při třetinové ceně to nikdo moc řešit nebude.
                    xlsx
                  • Re: xls
                    24.09.2024 12:35

                    Osobně si myslím že Čína dopadne jak Japonsko. Bude vyspělá, ale posílí jí měna a tím se jejich levné zboží zdraží tak že se cena srovná.
                    Rookie
                  • Re: xls
                    24.09.2024 12:25

                    Napodobit. Většinu toho prostě ukradli. Nějaké copyriht jenetápí
                    Velkamedvědice
                    •  
                      24.09.2024 12:29

                      Historicky je to nakonec úplně jedno. Copyright je vynález poloviny 19. století, když začalo Dickense štvát, že nevydělává v USA. Civilizace může vesele fungovat bez copyrightu. Napodobení je proti tomu něco, co zvládly přinejmenším opice, a dotáhly to až na burzu.
                      Orangutan
                •  
                  24.09.2024 12:03

                  kdyz myslis, klidne tomu ver dal ;)
                  Ai-kun
  • To the Moon!
    24.09.2024 9:40

    :p)
    Ai-kun
    • Re: To the Moon!
      24.09.2024 9:45

      Nebo taky datel.
      Orangutan
Aktuální komentáře
26.09.2024
22:00Příznivý mix zpráv poslal S&P 500 na nové maximum  
18:03Amerika dnes Evropu nestíhá, přestože se tamní data přidala mezi dobré zprávy  
17:53Starostové chtějí ministrem průmyslu Lukáše Vlčka, zapojeného do sněmovních výborů pro rozpočet či životní prostředí a exstarostu
17:48Finanční podmínky, sazby a umělá inteligence – září 2024
15:29Růst ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí zrychlil na tři procenta, potvrdil úřad
15:13Bloomberg: Naděje EU na výrobu baterií se stala symbolem krachu elektromobilů
14:58Fidelity International: Fed do toho jde ve velkém stylu, čeká nás volatilita
14:42RMS Mezzanine, a.s.: Konsolidovaná pololetní zpráva
12:59Novinky z OpenAI: Altman by mohl získat podíl, odchází technologická šéfka Muratiová a manažeři výzkumu
12:23Bloomberg: Cateringová firma Sodexo zvažuje převzetí rivala Aramark z USA
11:53Německá ekonomika letos opět klesne, odhadují přední hospodářské instituty
11:273M FUND MSI SICAV a.s: Pololetní zpráva za rok 2024
10:37Další čínská podpora a výsledky Micronu posílají akciové trhy vzhůru  
10:26Rohlik.cz Finance a.s.: Pololetní neauditovaná finanční zpráva společnosti
10:16Poptávka po AI počítačích zlepšila výhled Micron, akcie vyskočily o 15 %
10:13Čína zavede další opatření na podporu ekonomiky, akcie zareagovaly růstem
9:18Rozbřesk: Koruna pod lehkým tlakem. ČNB snížila sazby dle předpokladu, na tahu je šýcarská centrální banka
8:53Technologické akcie podpořila čísla Micronu, čínský trh stimulace tamní vlády. Evropa zahájí pozitivně  
6:29Technická analýza: Citi může pokračovat v růstu podél 200denního průměru  
25.09.2024
22:01Americké indexy dnes nedokázaly najít směr  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university