Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Daň z finančních transakcí připraví banky v Maďarsku o polovinu vkladů, posílí Vídeň a Bratislavu, varuje zástupce bank

Daň z finančních transakcí připraví banky v Maďarsku o polovinu vkladů, posílí Vídeň a Bratislavu, varuje zástupce bank

18.05.2012 14:06, aktualizováno: 18.5. 14:11

Aktualizováno

Maďarský bankovní sektor může přijít za několik týdnů o polovinu vkladů, bude-li v navrhované podobě zavedena daň z finančních transakcí. Posílí naopak finanční ústavy v Rakousku a na Slovensko. Tento vzkaz maďarské vládě v čele s Viktorem Orbánem vyslal dnes Mihaly Patai, prezident Maďarské bankovní asociace a šéf maďarské divize banky UniCredit, v rozhovoru pro tamní informační portál HVG. Pohrozil přitom, že pokud vláda opravdu dotáhne do konce svůj plán nového zdanění, pocítí to negativně klienti maďarských bank.

„Přeneslo by to polovinu aktivity maďarského bankovního sektoru a polovinu vkladů u bank do Vídně a Bratislavy,“ řekl Patai v rozhovoru pro HVG.hu o plánované dani z finančních transakcí, která by od příštího roku měla do státní kasy přinášet 130 až 228 miliard forintů ročně

Maďarský ministr hospodářství György Matolcsy minulý týden oznámil, že Maďarsko má v úmyslu začít od příštího roku vybírat novou daň z finančních transakcí, která má činit 0,1 procenta hodnoty transakce. Od daně mají být osvobozeny pouze transakce, které provádí centrální banka a ministerstvo financí. Matolcsy dále oznámil také nové 30% zdanění pro podniky z odvětví energetiky a veřejně prospěšných služeb a již od poloviny roku chystá také nové zdanění poskytovatelů telekomunikačních služeb. Nová opatření v kombinaci s kroky, které vláda nastínila už loni, mají v letošním roce zlepšit dlouhodobou bilanci rozpočtu o dvě procenta hrubého domácího produktu.

„Pokud bude daň z finančních transakcí zavedena v navrhované podobě, poskytovatelé bankovních služeb by neměli jinou možnost, než přesunout náklady nové zdanění na své zákazníky,“ upozornil dnes Patai. Banky se skrze lobby snaží donutit maďarskou vládu, aby respektovala prosincovou dohodu omezující zvláštní zdanění bankovního sektoru na 60 miliard forintů, dodal šéf bankovní asociace.

Navrhovaná daň z finančních transakcí je další zátěží pro maďarské banky, které kromě přímých nákladů na zvýhodněné předčasné splacení cizoměnových hypoték již nesou břímě zvláštní bankovní daně placené v letech 2010 až 2012 a nově vládou v polovičním rozsahu prodloužené i na rok 2013.

„Nová daň by měla mít nepřímý dopad na objemy transakcí, i když konkrétní rozměry je nyní těžké odhadnout. Daň by mohla dolehnout relativně více na OTP Bank, která v Maďarsku disponuje největším portfoliem retailové klientely. Pokud by však dodatečné břemeno z větší části nesli zákazníci a pokud se naplní očekávání, že dojde ke zvýšení objemů plateb „v šedé zóně“, mohla by OTP z daně profitovat. Očekáváme, že zpráva bude delší dobu doléhat na akcie OTP,“ komentovala Marta Czajkowska, analytička KBC Securities, možný dopad nové formy zdanění maďarských bank na největší z nich.

(Zdroj: HVG.hu, Bloomberg, Portfolio.hu, KBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.07.2024
16:44Trhy se před víkendem zklidňují, ale akcie zůstávají v červeném  
16:31Spekulace sílí: Biden se do úvodu týdne stáhne z amerických prezidentských voleb?
15:48Vyjednavač Radim Pařík: Donald Trump se změnil po atentátu po prvních deset vět projevu. Struktura jeho osobnosti má dvě části
15:41Technická analýza S&P 500: Růstový trend vykazuje známky únavy  
15:11Technická analýza: TotalEnergies před výsledky zůstává v růstovém kanálu  
14:47O kapacitách rozhodují plynárenské společnosti, uvedl Berlín k obavě Česka
13:58Nejrozsáhlejší IT výpadek v historii. Crowdstrike (-16 %) přiznala chybu a problém prý již vyřešila. Potíže měly banky i burza, aerolinky žádaly globální zastavení letů
13:37Perly týdne: Stále kvalita versus akcie malých společností. Výborní v digitálním světě, amatéři v tom fyzickém
11:39IEA: Globální poptávka po elektřině poroste nejrychleji za téměř 20 let
11:19Komentář analytika: Netflix přidává dalších 8 milionů nových předplatitelů  
10:57Akciové trhy prodlužují pokles, když svět bojuje s výpadky systémů  
10:23KB podepsala memorandum, jehož cílem je odkoupit zbývající podíl v SGEF CR
9:09Bloomberg: Česko obvinilo Německo, že si hromadí plyn určený Česku
9:07Rozbřesk: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
8:52Biden čelí čím dál většímu tlaku na odstoupení, Británie si chce posvítit na stínové ropné tankery a futures jsou smíšené  
8:29Komerční banka, a.s.: KB uzavřela Memorandum s cílem akvizice zbývajího podílu v SGEF CZ
5:57Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu  
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:30JP - CPI, y/y
7:30Evolution AB (06/24 Q2)
7:45Boliden AB (06/24 Q2)
8:00Yara International ASA (06/24 Q2)
13:00American Express Co (06/24 Q2)
13:00Schlumberger NV (06/24 Q2)