Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Junk Bonds znovu hitem sezony

Junk Bonds znovu hitem sezony

06.04.2010 10:00
Autor: Petr Kováč

Od počátku tohoto roku je výrazným trendem nárůst počtu emisí tzv. junk bonds. Dluhopisy, které jsou vydávány společnostmi s nižším než investičním ratingem, tj. BBB a horším, zažívají poměrně velký revival. Důvodů pro takovýto nárůst popularity je hned několik.

Především jde o refinancování dluhu u celé řady společností. Jedná se možná o frekventovaný zdroj refinancování akvizičních úvěrů, které PE fondy použily v nedávné době na nákupy těchto společností, ale netýká se to jen jich. Refinancování dluhu je a bude téma s velkým významem ještě několik let prakticky pro všechny korporace.

Další skutečností, která podporuje trh s rizikovými dluhopisy, je velice nízká úroveň základních úrokových sazeb. Investoři hledající vyšší zhodnocení v oblasti dluhového kapitálu tedy poptávají více high-yield dluhopisů (jak se také junk bonds říká). Celosvětově došlo v měsíci březnu k emisím junk bonds v celkovém objemu přes USD 38 miliard. Jedná se o dramatický zvrat, neboť ještě v únoru tohoto roku společnosti rušily plánované emise z důvodu nejasností týkajících se státních rozpočtů a případných dopadů na trh s dluhopisy.

Samozřejmě za zájmem o tyto spekulativními investicemi je i zlepšující se výhled celosvětové ekonomiky, i když v tomto ohledu se to týká především americké ekonomiky. Dá se také předpokládat, že toto výjimečně příznivé období, jak pro emitenty, tak pro investory, nebude trvat věčně. Všeobecně se dá předpokládat, že úrokové míry budou muset v budoucnu růst, což bude znamenat taktéž růst finančních nákladů emitentů. U junk bonds to tedy může ochladit zájem emitentů o drahý zdroj financování. Přesto celá řada investičních managerů zůstává v tomto směru optimisty.

Stojí také za zmínku, že junk bonds jsou pro mnoho společností v USA instrumentem, po kterém úspěšně sahají, pokud chtějí opustit insolventní řízení. Za zmínku stojí například společnost Reader’s Digest, která emitovala USD 525 milionů dluhopisů s úrokovou mírou 9,5 %, aby tak profinancovala opuštění bankrotového řízení.

Michael Milken, jehož jméno již zůstane navěky spojeno s junk bonds, tedy může být nadmíru spokojený. Dluhopisy, které pomohl Michael Milken emitovat pro více než tisícovku společností (např. MCI, CNN, McCaw Cellular, Warner Communications nebo Chrysler) vskutku přebudovaly ekonomiku v USA. S odstupem času je evidentní, že dopad junk bonds byl jednoznačně pozitivní. V současné době znovu jsou to právě tyto high-yield bonds, které pomáhají ozdravit americké korporace. Dovolte mi tedy jednu drobnou parafrázi na závěr: „The point is, ladies and gentleman, that high-yield bonds, for lack of a better word, are good“.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.10.2024
8:28Víkendář: Evropa u elektromobilů čtyři roky za Čínou?
05.10.2024
8:48Víkendář: Barclays vidí u americké ekonomiky důvody pro dlouhodobý optimismus, u Číny je obrázek jiný
04.10.2024
22:03US trhy oslavily příznivá data z trhu práce. Snižování sazeb bude pomalejší  
17:42Utahovací dilemata
17:20MONETA Money Bank, a.s.: MONETA Money Bank oznamuje snížení SREP kapitálového požadavku o 30 bazických bodů
16:56Česká exportní banka, a.s.: Informace o výplatě výnosu s rozhodným dnem 2. června 2024
16:55Wall Street ze silných dat zatím příliš netěží, zato dluhopisy dostaly zásah  
16:55Česká exportní banka, a.s.: Informace o výplatě výnosu s rozhodným dnem 1. října 2024
16:52Německé automobilky varují před cly na čínské elektromobily, žádají dohodu
16:30Technická analýza: Visa má nakročeno k úspěšnému závěru roku  
16:11Perly týdne: Tvrdé přistání v USA se nekoná, Čína se snaží prostimulovat k růstu
15:22Tomáš Vlk: Fed zpomalí, americký trh práce se nečekaně začal znovu utahovat  
14:34Pavol Mokoš: Konsolidace v USA a akciová rally v Číně
13:26Než otevře Wall Street: ZIM, Summit Therapeutics, Spirit Air  
11:57Brusel má zelenou k zavedení cel na čínské elektromobily, proti nebylo dost zemí
11:23Čína je připravena na fiskální bazuku v hodnotě 1,4 bilionu dolarů, tvrdí špičkový ekonom
10:14Akcie i dluhopisy v klidu vyhlížejí dobré zprávy z trhu práce  
9:06Rozbřesk: O tom, co pro Okunův zákon v USA letos nebude platit. Strach z úderu na íránská ropná zařízení posílá ropu o 5 % výše
8:55Čínské akcie dále rostou, investoři čekají na zprávu o mzdách v USA a futures jsou smíšené  
6:27Invesco: Oslabení nebo normalizace ekonomiky?

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data