Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nenaplněný příslib AI Nvidii rekordně vypláchl, pak přišla další rána v podobě antimonopolního vyšetřování

Nenaplněný příslib AI Nvidii rekordně vypláchl, pak přišla další rána v podobě antimonopolního vyšetřování

04.09.2024 11:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Čtyři týdny poté, co se americké akcie propadly v důsledku globálního útěku od rizikových aktiv, vyvolali výrobci čipů další záchvat výprodejů akcií, když dvojice analytiků polovodičového odvětví oživila obavy, že mánie kolem umělé inteligence zašla příliš daleko. Akcie společnosti Nvidia Corp. se propadly o 9,5 % a vymazaly 278,9 miliardy dolarů, což je největší ztráta hodnoty, jakou kdy americká akcie zaznamenala. Za tři obchodní seance od zveřejnění sice slušných výsledků, které ale nenaplnily velmi vysoká očekávání, se akcie Nvidia propadly již o 14 %. Včera s sebou stáhly všech 30 členů indexu Philadelphia Semiconductor Index. Ten se propadl nejméně o 5,4 %, přičemž společnosti On Semiconductor, KLA a Monolithic Power Systems klesly o více než 9 %.

Výplach na v Nvidii se následně rozšířil na asijské trhy, akcie tamních výrobců polovodičů, včetně společností SK Hynix, Taiwan Semiconductor Manufacturing a Advantest, klesly uprostřed rozsáhlého tržního propadu, což vytvořilo krizový moment pro investory, kteří v posledních několika letech těžili z velkých zisků akcií čipů. Index VIX, známý jako „ukazatel strachu“ Wall Street, v úterý prudce vzrostl, tento týden jsou na pořadu dne další zdroje potenciální volatility. Patří mezi ně páteční zpráva o zaměstnanosti v USA, kterou budou pozorně sledovat investoři obávající se, že případné zpomalení americké ekonomiky by mohlo mít dopad na dodavatele čipů v Asii.

Pro chmurný začátek měsíce, který je pro akcie historicky volatilní, existovaly i další důvody: Obavy o ekonomický růst Číny otřásly komoditními trhy od ropy po měď, údaje z amerického zpracovatelského průmyslu byly nevýrazné a ukázaly růst výrobních cen, což je potenciálně znepokojivé znamení pro inflační jestřáby. Největším katalyzátorem pro technologický výprodej však byla nová varování, že příslib umělé inteligence, že rychle přetvoří globální ekonomiku, se ani zdaleka naplňuje, což ztěžuje ospravedlnění vysokých ocenění. To byla podstata názorů vyjádřených v samostatných komentářích od společností JPMorgan Asset Management a BlackRock.

Michael Cembalest, předseda oddělení tržní a investiční strategie ve společnosti JPAM, varoval, že výdaje na umělou inteligenci nebudou ospravedlnitelné, pokud se nezačne zvyšovat poptávka po službách umělé inteligence ze strany společností mimo oblast technologií. Podle Jeana Boivina, šéfa investiční společnosti BlackRock, je „zapotřebí trpělivosti“, než se AI prosadí, což je proces „na roky, nikoli na čtvrtletí“. Tato varování samozřejmě nejsou nová. Akcie společnosti Alphabet dostaly v červenci ránu poté, co ohlásila nárůst výdajů na umělou inteligenci bez příslibu odpovídajícího nárůstu zisků, což vyvolalo rotaci z velkých technologických firem. Dvě nejnovější varování však dopadla na trh, který se koncem srpna vrátil jen těsně pod rekordy, převážně díky příslibu, že se americká ekonomika nezhroutí dříve, než Federální rezervní systém koncem tohoto měsíce přinese snížení sazeb.

nvidia

Akcie Nvidia navíc ztratily v závěru obchodování další 2 % poté, co jí a dalším společnostem zaslalo americké ministerstvo spravedlnosti předvolání k soudu, protože hledá důkazy, že výrobce čipů porušil antimonopolní zákony. Vystupňovalo tak své vyšetřování dominantního dodavatele procesorů pro umělou inteligenci. Ministerstvo spravedlnosti, které již dříve doručilo společnostem dotazníky, nyní podle osob obeznámených s vyšetřováním zasílá právně závazné žádosti, které příjemce zavazují k poskytnutí informací. Americká vláda se tak o krok přiblížila k podání formální stížnosti.

Antimonopolní úředníci se obávají, že Nvidia ztěžuje přechod k jiným dodavatelům a penalizuje odběratele, kteří nepoužívají výhradně její čipy s umělou inteligencí, uvedli zdroje Bloombergu. V rámci vyšetřování, o němž agentura Bloomberg informovala již v červnu, se vyšetřovatelé obracejí na další technologické společnosti, aby získali informace. Vedení vyšetřování se ujala kancelář ministerstva spravedlnosti v San Francisku. Zástupce ministerstva spravedlnosti se k tomu odmítl vyjádřit.

Společnost Nvidia v reakci na otázky týkající se vyšetřování uvedla, že její dominantní postavení na trhu vyplývá z kvality jejích produktů, které poskytují vyšší výkon. „Nvidia vítězí díky svým zásluhám, které se odrážejí v našich výsledcích, v technologických benchmarcích a hodnotě pro zákazníky, kteří si mohou vybrat řešení, které je pro ně nejlepší,“ uvedla společnost v prohlášení zaslaném e-mailem. Společnost Nvidia je pod drobnohledem regulačních orgánů od doby, kdy se stala nejhodnotnějším výrobcem čipů na světě a hlavním příjemcem boomu výdajů na umělou inteligenci. Její tržby se každé čtvrtletí více než zdvojnásobují a zastínila někdejší lídry v oblasti čipů, jako je Intel. Firmu Intel by Nvidia mohla navíc vystřídat v elitním akciovém indexu Dow Jones .

V rámci vyšetřování ministerstva spravedlnosti vyšetřují regulační orgány akvizici společnosti RunAI, kterou společnost Nvidia oznámila v dubnu. Tato společnost vyrábí software pro správu počítačů s umělou inteligencí a existují obavy, že toto spojení ztíží zákazníkům odchod od čipů Nvidia. Regulační orgány se podle nich také zajímají o to, zda společnost Nvidia poskytuje přednostní dodávky a ceny zákazníkům, kteří používají výhradně její technologie nebo kupují její kompletní systémy.

Existují také širší otázky týkající se regulačních postupů společnosti Nvidia. Přístup ke schopnostem umělé inteligence se stal klíčovým tématem pro vlády po celém světě, protože tato technologie je stále důležitější pro ekonomickou sílu a národní bezpečnost.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 

Čtěte více:

Braňo Soták: Další z dlouhé řady velmi solidních printů Nvidia, trh to ale vidí jinak
29.08.2024 15:25
Po čtyřech kvartálech pouhého výčtu po každé rekordních čísel je načas...
NVIDIA dosáhla vrchol v akceleraci, rally se může rozšiřovat na větší počet titulů
02.09.2024 14:28
Stratég US Bank Wealth Management Rob Haworth míní, že již možná bylo ...
Technická analýza S&P 500: Akcie jsou v silném růstovém trendu, ale sezónnost jim nenahrává
04.09.2024 6:11
V polovině července jsem se na technickou analýzu indexu S&P 500 díva...
Trápení Intelu: Bude po vleklém propadu akcií vyřazen z indexu Dow Jones? Nahradí jej Nvidia nebo Texas Instruments?
03.09.2024 17:38
Čipová společnost Intel a softwarová firma Microsoft se jako první dvě...
Nvidia v čele výprodejů na Wall Street. Tlak se přenese po Asii na evropské burzy
04.09.2024 8:55
Americké obchodování zažilo po dni svátku prudké výprodeje, v jejich č...
Po výprodeji rizika se akciové trhy snaží stabilizovat
04.09.2024 10:52
Včerejší vlna výprodejů především na polovodičích a dalších technologi...

Váš názor
  • tedy situace je nasledujicici
    04.09.2024 12:21

    startupu s neprediktivnim chovanim kteremu hori kabliky u grafik (a to jese v lepsim pripade) bude mit problemi s instituci ktera kdyz chce tak tu firmu znici takze je logicke ze to velci hraci minimalne zredujici a vklidu si zalezou do prediktivniho Intelu ktery ma kam rust. Pekna veta evokujici co se stane asi nejen s NVDA je asi nasledujici "výdaje na umělou inteligenci nebudou ospravedlnitelné". co je divny ze se tu furt tocime kolem consumer a energy vasting kryptoponzi a AI fraudu - asi proto ze cas pro zvazovani narodni beznecnosti a oboru jako defence and space neni zrovna cool
    eple
Aktuální komentáře
04.09.2024
14:36Prodej nových osobních aut v ČR za osm měsíců stoupl o 2,3 pct na 153.757 vozů
14:20Goldman Sachs: Vítězství Trumpa zatíží americkou ekonomiku, Harrisová ji oživí. Klíčová jsou cla a imigrace
13:52"Utrácíme víc, než kolik vyděláváme. Na obrat máme rok, možná dva." Volkswagen hledá miliardové úspory, drtí 'jistoty' zaměstnanců i historii v Německu
13:52EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za první pololetí roku 2024
13:37Než otevře Wall Street: Nvidia, Zscaler, GitLab  
11:25Nenaplněný příslib AI Nvidii rekordně vypláchl, pak přišla další rána v podobě antimonopolního vyšetřování
10:52Po výprodeji rizika se akciové trhy snaží stabilizovat  
9:34Ifo: Nálada v německém automobilovém průmyslu se zhoršila čtvrtý měsíc po sobě
9:10Rozbřesk: Na trhy vrátily výprodeje rizikových aktiv, které svědčí dolaru
8:55Nvidia v čele výprodejů na Wall Street. Tlak se přenese po Asii na evropské burzy  
6:11Technická analýza S&P 500: Akcie jsou v silném růstovém trendu, ale sezónnost jim nenahrává  
03.09.2024
22:01Americké indexy po státním svátku prudce oslabovaly  
17:45Začíná další komoditní cyklus?
17:38Trápení Intelu: Bude po vleklém propadu akcií vyřazen z indexu Dow Jones? Nahradí jej Nvidia nebo Texas Instruments?
17:20Wall Street padá spolu s techy, po datech ztráty prohlubuje  
17:08Síkela by podle Die Welt měl obsadit post eurokomisaře pro energetiku
16:57Tomáš Vlk: ISM dodal další špatnou zprávu o americkém průmyslu
15:59Hladké přistání je pravděpodobné, pokles sazeb o 25 bazických bodů by přinesl „něco pro každého“
13:55Bloomberg: Další snižování sazeb ECB bude nejisté, jakmile klíčová sazba klesne na téměř 3 %
12:01Míra inflace v Turecku zvolnila na 52 procent, pomáhají vysoké úroky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
PL - Jednání NBP, základní sazba
16:00USA - Nově otevřená prac. místa