Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výpadky v IT infrastruktuře zasáhly napříč světem burzu i banky. Aerolinky žádají globální zastavení letů. Microsoft -3 %, Crowdstrike -15 %

Výpadky v IT infrastruktuře zasáhly napříč světem burzu i banky. Aerolinky žádají globální zastavení letů. Microsoft -3 %, Crowdstrike -15 %

19.07.2024 11:58, aktualizováno: 19.7. 12:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Výpadek IT infrastruktury zasáhl firmy napříč světem, ať jde o obchodování na finančních trzích, banky nebo aerolinky, které již žádají o rozhodnutí o dočasném globálním zastavení letů. Podle postupně uvolňovaných informací potíže začaly lokálněji (nebo byly lokálněji odhalovány) již včera večer, dnes se rozlily do Evropy. V Česku zasahují například pražské letiště. Za problémy stojí výpadek Microsoftu v oblasti cloudových služeb. Akcie Microsoft v americkém premarketu klesají až v blízkosti 3 %, akcie kyberbezpečnostní firmy Crowdstrike propadají o 15 % poté, co vychází najevo, že s ní výpadky zřejmě souvisí. O více jak 1 % klesají akcie velkých amerických aerolinek.

Podle stanice CNBC a webu The Guardian může výpadek souviset s aktualizací bezpečnostního softwaru společnosti CrowdStrike a postihuje systém Windows společnosti Microsoft. Letiště po celém světě od rána čelí problémům s odbavováním letů, na některých místech palubní vstupenky musí personál kontrolovat ručně. Mimo provoz je podle agentury Reuters například i systém pro objednávání lékařských prohlídek v Anglii. Podle agentury DPA dnes fakultní nemocnice v Kielu a v Lübecku ruší plánované operace a uzavřené jsou i ambulance.

Společnost CrowdStrike si je vědoma hlášení o kolapsech počítačů se systémem Windows "v souvislosti se senzorem Falcon", sdělila firma stanici CNBC. CrowdStrike je považována za předního světového poskytovatele systémů kybernetické bezpečnosti; její akcie dnes odepisují až přes 15 procent.

Globální výpadek IT služeb se systémem Windows od společnosti Microsoft, který dnes postihl letectví, banky, média i další obory v řadě zemí, zřejmě způsobila nepovedená aktualizace softwaru od firmy Crowdstrike. S ohledem na dostupné informace to uvedli čeští odborníci na IT. "Globální výpadek IT je způsobený nepovedenou aktualizací softwaru Crowdstrike. Jde ho nejspíše opravit spuštěním systému Windows do nouzového režimu a odstraněním souboru," uvedl na sítit X Michal Bláha, zakladatel portálu Hlídač státu a poradce ministra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti). Výkonný ředitel společnosti CZ.NIC Ondřej Filip v České televizi řekl, že nezvládnutá aktualizace Crowdstrike, která měla zvýšit bezpečnost, vyvolala nestabilitu Windows. To mělo kaskádovitý efekt na další globální počítačové systémy. Věří, že odborníci Microsoftu vyřeší základní problém ještě během dneška, dozvuky kvůli například ztrátě cenných dat ale možná potrvají déle.

Microsoft o problémech svých systémů a služeb poprvé informoval na síti X po 01:40 SELČ. Následně dnes dopoledne uvedl, že po výpadku cloudových aplikací se z větší části "daří zlepšovat dostupnost množství služeb".

Počítačový výpadek zasáhl především leteckou dopravu. Problémy se vedle Berlína, Melbourne, Edinburghu nebo celého Španělska objevily i na pražském Letišti Václava Havla a potíže hlásí i Spojené státy, Francie či Norsko.

Letecké společnosti American Airlines, United a Delta požádaly americký letecký úřad FAA o globální zastavení všech letů, neboť k problémům může docházet i v letové komunikaci, informovala televizní stanice ABC.

Na německém letišti Berlín-Braniborsko po osmé hodiné ranní nemohla startovat ani přistávat letadla, uvedla na svém webu veřejnoprávní stanice RBB. Podle mluvčí měl být provoz původně přerušen minimálně do 10:00, aktuálně podle reportéra RBB zaměstnanci letiště cestující informují, že do 14:00 žádné letadlo nevzlétne.

Podle údajů o letech na internetových stránkách Flightradar24 letadla z tohoto berlínského letiště startovala ještě po osmé hodině ranní, ale nabírala stále větší zpoždění. Poslední letadlo společnosti Ryanair odstartovalo v 09:18, původně mělo ale odletět už v 08:00. Webová stránka využívá satelitní a radarová data. Velká část letů byla zcela zrušena, u některých se očekává odlet i s tříhodinovým zpožděním.

Mezi prvními problémy hlásila letiště ve Španělsku. "V důsledku incidentu v počítačovém systému dochází k poruchám v systémech společnosti Aena a na letištích ve Španělsku, což může způsobit zpoždění," uvedl na síti X provozovatel španělských letišť Aena s tím, že do té doby bude personál provoz odbavovat manuálně. Před 10:30 Aena informovala, že se systémy postupně vracejí do provozu, ale provoz letišť bude ještě nějakou dobu pomalejší.

Cestující na britském letišti v Edinburghu dnes nemohli používat automatické skenery palubních vstupenek a na monitorech u bezpečnostních kontrol se zobrazovala zpráva "server je vypnutý", informovala agentura Reuters. Personál proto kontroloval palubní vstupenky ručně.

Britská televize Sky News nemohla dnes ráno vysílat a výpadky zaznamenávají také britští železniční dopravci. Problémy měly také systémy londýnské burzy.

 
 
 
 
 
 
 
 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.07.2024
11:58Výpadky v IT infrastruktuře zasáhly napříč světem burzu i banky. Aerolinky žádají globální zastavení letů. Microsoft -3 %, Crowdstrike -15 %
11:39IEA: Globální poptávka po elektřině poroste nejrychleji za téměř 20 let
11:19Komentář analytika: Netflix přidává dalších 8 milionů nových předplatitelů  
10:57Akciové trhy prodlužují pokles, když svět bojuje s výpadky systémů  
10:23KB podepsala memorandum, jehož cílem je odkoupit zbývající podíl v SGEF CR
9:09Bloomberg: Česko obvinilo Německo, že si hromadí plyn určený Česku
9:07Rozbřesk: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
8:52Biden čelí čím dál většímu tlaku na odstoupení, Británie si chce posvítit na stínové ropné tankery a futures jsou smíšené  
8:29Komerční banka, a.s.: KB uzavřela Memorandum s cílem akvizice zbývajího podílu v SGEF CZ
5:57Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu  
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
12:45Bloomberg: Ukrajina obnovila jednání s věřiteli o restrukturalizaci dluhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:30JP - CPI, y/y
7:30Evolution AB (06/24 Q2)
7:45Boliden AB (06/24 Q2)
8:00Yara International ASA (06/24 Q2)
13:00American Express Co (06/24 Q2)
13:00Schlumberger NV (06/24 Q2)