Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném

ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném

02.05.2024 8:55
Autor: Redakce, Patria.cz

ČNB dnes oznámí novou výši sazeb. Evropská komise odsouhlasila nový blok pro ČEZ, pravděpodobná je ale varianta 2 jaderných bloků v Dukovanech a opce na 2 bloky v Temelíně. Komerční banka se dnes naposledy obchoduje s nárokem na dividendu. Fed signalizoval nové obavy z inflace a zároveň naznačil, že pravděpodobně bude držet sazby vyšší po delší dobu. Výsledky oznámily Novo Nordisk, ING, Qualcomm a Moller-Maersk. Futures jsou v zeleném.

Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 +0,0 %, FTSE 100 +0,4 % a DAX +0,3 %. 

Dnes ve 14:30 zasedne ČNB a oznámí novou výši sazeb. Očekává se snížení na 5,25 % z aktuálních 5,75 %.

ČEZ obdržel v úterý od Evropské komise notifikační souhlas na 1 blok. Model financování bude platný 40 let (oproti 60 letům požadovaným v ČR) a stát poskytne úvěr s nízkou úrokovou sazbou. Cena elektřiny garantovaná státem bude dynamická a bude zohledňovat stavební náklady. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Třešňák považuje za pravděpodobnou variantu 2 jaderných bloků v Dukovanech a opce na 2 bloky v Temelíně. Zatím však není jasné, zda Česko získá souhlas EU pro stejné financování jako v případě 1 bloku.

Dnes je také poslední den, kdy se Komerční banka obchoduje s nárokem na dividendu za 82,66 Kč/akcii.

Fed signalizoval nové obavy z inflace a zároveň naznačil, že pravděpodobně bude držet sazby vyšší po delší dobu. Úředníci se ve středu jednomyslně rozhodli ponechat cílové rozpětí pro referenční sazbu federálních fondů na 5,25 % až 5,5 % (kde se nachází už od července) poté, co data ukazují na přetrvávající cenové tlaky v americké ekonomice. Znovu také potvrdili potřebu dalších důkazů o tom, že růst cen ochlazuje předtím, než sníží sazby. Člen Rady guvernérů Evropské centrální banky Pablo Hernandez de Cos mezitím nasadil optimistický tón ohledně zpomalení inflace v eurozóně, což je další signál, že úředníci příští měsíc sníží sazby. A politici Bank of England se zdají být nejvíce rozděleni od té doby, co v loňském roce ukončili svůj cyklus zvyšování sazeb.

Japonský jen v New Yorku oslabil o více než 3 % a dosáhl 153,04 za dolar, když se na konci obchodní seanci v USA vyměnily futures souvisejících s jeny za více než 4 miliardy dolarů. Nejvyšší představitel pro japonskou měnu Masato Kanda řekl, že nemá co říci k tomu, zda Japonsko intervenovalo, což je komentář, který se zdá být v souladu se strategií Tokia snažit se udržet účastníky trhu v nevědomosti ohledně jejich opatření. Podle Jima O'Neilla, bývalého hlavního ekonoma Goldman Sachs, však američtí představitelé již bedlivě sledují japonský jen a mohou se uchýlit ke „specifičtější“ a „veřejné“ rétorice, aby pomohli Japonsku situaci stabilizovat. Rychlost a rozsah poklesu jenu naznačuje, že se přelévá do měnové krize a trh se možná blíží „konci hry“, dodal O’Neill.

Novo Nordisk dodal do USA čtyřikrát více dávek svého léku na hubnutí Wegovy než na konci loňského roku, uvedl tento výrobce léků a zvýšil výhled zisku a prodejů. Asi 20 000 pacientů zahajuje každý týden v USA léčbu, řekla Negelle Morris, seniorní viceprezidentka v Novo. To je nárůst z přibližně 5 000 každý týden v prosinci. "Očekáváme, že bude i nadále růst," dodala v rozhovoru. Poptávka po trháku na obezitu a jeho sesterském léku na cukrovku přiměla dánskou společnost, aby ve čtvrtek revidovala svůj výhled a uvedla, že tržby by mohly letos vzrůst až o 27 % a provozní zisk až o 30 %.

A.P. Moller-Maersk, lídr globálního obchodu, uvedl, že silný začátek roku zlepšil vyhlídky na celosvětovou poptávku po kontejnerovém obchodu. Globální obchod s kontejnery se letos pravděpodobně zvýší o 2,5 % až 4,5 %, přičemž očekávání se nyní přibližují k horní části rozmezí, uvedl ve čtvrtek Maersk a zopakoval svůj výhled z února. Světové zásobovací linky trpí řadou problémů, přičemž největší pochází z útoků militantů Houthi, které podle agentury Bloomberg Intelligence snížily přepravu kontejnerových linek Suezským průplavem asi o 80 %. Navíc sucha pokračující v letošním roce omezila průchod Panamským průplavem.

ING Groep oznámila nový zpětný odkup akcií poté, co za první čtvrtletí vykázala zisk, který překonal odhady. Největší nizozemská banka odkoupí akcie v hodnotě až 2,5 miliardy eur, uvedla ve čtvrtečním prohlášení. Zatímco čistý zisk v prvních třech měsících roku klesl o 0,8 % na 1,58 miliardy eur, byl nad odhady analytiků ve výši 1,45 miliardy eur. Příjmy z poplatků v tomto období vyskočily o 11 %.

Qualcomm, největší světový prodejce procesorů pro chytré telefony, načrtl optimistický výhled tržeb a zisku, což naznačuje, že poptávka po telefonech po dvouletém propadu roste. Tržby za tříměsíční období, které skončí v červnu, budou činit 8,8 až 9,6 miliardy dolarů, uvedla společnost ve středečním prohlášení. S vyloučením určitých položek bude zisk 2,15 až 2,35 USD na akcii. Analytici předpokládali tržby ve výši 9,08 miliardy USD a zisk 2,16 USD na akcii.

 

Čtěte více:

Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020
01.05.2024 11:14
Výsledky Starbucks (SBUX) za druhé fiskální čtvrtletí byly zklamáním ...
Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů
01.05.2024 13:45
Amazon Web Services (AWS) letos dosáhne ročního obratu 100 miliard do...
Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
01.05.2024 20:25
Americká centrální banka Fed rozhodla o ponechání úrokových sazeb be...
Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu
01.05.2024 22:02
Zámořské akcie dnes zažily růstový den, který byl odstartován rozhodnu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.05.2024
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům
16.05.2024
22:01Dow Jones poprvé v historii v průběhu dne nad hranicí 40 000 bodů  
17:58Nové technologie si samy dláždí finanční cestu ke svému rozmachu
17:20Akcie jsou na maximech opatrnější, jejich odolnost se však zvedla  
17:03J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Pozvánka na Valnou hromadu
15:17Jakub Blaha: Tržby Walmartu rostou díky zákazníkům s vyššími příjmy  
14:51Freris o nových clech na čínské zboží a stavu tamní ekonomiky
14:50Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady, firma zvýšila celoroční výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
7:45Engie SA (03/24 Q1)
11:00EMU - CPI, y/y