Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CNBC: Za pár desítek let budou lidé pracovat jen v luxusních restauracích

CNBC: Za pár desítek let budou lidé pracovat jen v luxusních restauracích

03.09.2019 5:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Společnosti, jako je Panera Bread, ukazují, že během jednoho roku je možné ztratit víc než 100 % svých zaměstnanců. Na první pohled se to zdá být matematicky nemožné, ale jde o situaci, kdy z firmy během jednoho roku odejdou všichni původní zaměstnanci a ještě část těch, kteří je nahradili. Zejména pro restaurační řetězce typu McDonald’s je takový obrat zaměstnanců vážným problémem – u zmíněné Panery se pohybuje kolem 100 % a to je považováno za slušný výsledek, píše CNBC. Může tak jít o odvětví, kde dojde k rychlému rozšíření robotů.

Rosemary Battová z Cornell School of Industrial Labor Relations tvrdí, že restaurace rychlého občerstvení postavily svůj podnikatelský model na tom, že pracovní úkony jsou vysoce standardizované. A tudíž by měli být jednotliví zaměstnanci jednoduše nahraditelní, což snižuje náklady spojené s jejich rychlou obměnou. Jenže nyní je tento model v koncích, protože neposkytuje lidem prostor pro rozvoj. Obrat tak dosahuje rozměrů, kdy s sebou nese hmatatelné náklady.

Náklady vysokého obratu zaměstnanců se dají rozdělit do tří základních kategorií: Ty, které souvisí s přijetím nového zaměstnance, další, spojené s jeho zaučením na nové pozici, a ty, které jsou dány dobou, kdy ještě tuto pozici plně nezvládl. V rychlém občerstvení jde většinou o jeden až dva měsíce a během této doby může být polovina jeho platu považována za ztrátu. K tomu se ale přidávají ještě náklady nepřímé, které jsou dány neustálým narušováním pracovního týmu a organizace práce. Ředitel Panery k tomu pro CNBC uvedl, že pokud zaměstnanec vydrží 90 dní, pravděpodobnost jeho odchodu se znatelně snižuje.

Odvětví na popsané problémy reaguje i snahou o vyšší automatizaci, a to jak při objednávkách, tak v kuchyni. David Portalatin z NPD Group míní, že v Číně jsou v této oblasti mnohem dál než v USA, a to „jak u pultu, tak za ním“. Celkově ale podle něj „dramaticky roste počet objednávek přes mobilní telefon“ a průměrná hodnota takových objednávek je vyšší než u těch běžných.

Podle některých odborníků mají restaurace rostoucí problémy při najímání nových zaměstnanců a udržení těch stávajících kvůli růstu významu takzvané sdílené ekonomiky. Ta se stává významnou konkurencí pro ty pracovní pozice, kde musí lidé přesně dodržovat pracovní hodiny a nemají za to žádné podstatné výhody. Abraham Pizam z University of Central Florida patří mezi ty, kteří se domnívají, že právě toto odvětví tak bude mezi prvními plně automatizovanými. Povede k tomu „kombinace nízkých mezd, neexistující kariérní postup a přesvědčení, že takové zaměstnání je jen na krátkou dobu“.

„Není důvod, proč by roboti nemohli dělat tuhle práci. Za 20, 30 nebo 50 let budou lidé obsluhovat hosty jen v těch nejlepších restauracích,“ píše CNBC s tím, že pokud bude robot správně nastaven, přinese dlouhé roky vysoké produktivity. Společnosti jako McDonald’s si ale „stále myslí, že jsou v práci s lidmi lepší, než skutečně jsou“. A proto dál pokračují v současné cestě.

Zdroj: CNBC


 
 

Čtěte více:

Jsou všechny hospodářské naděje devadesátých let nenávratně pryč?
08.05.2019 15:23
Devadesátá léta i první desetiletí po roce 2000 byly podle hlavního ek...
Datta: Za běžné zaměstnání se vzdáme až 50 % mzdy
26.07.2019 10:39
V mnoha ekonomikách roste popularita „atypických pracovních poměrů“. S...
Nepromarněme technologickou revoluci
06.08.2019 5:58
Veřejná diskuse o účincích automatizace a umělé inteligence (UI) se ča...
BoE: S nízkým podílem práce na příjmech je to jinak, než se běžně tvrdí
13.08.2019 15:23
Již toho bylo hodně napsáno o globálním poklesu podílu práce na celkov...

Váš názor
  •  
    03.09.2019 8:59

    Možná by stačilo, aby ty lidi trochu slušně zaplatili (vydělávají miliardy a miliardy dolarů, tak zdroje rozhodně jsou). Jinak důsledky vidíme i u nás. Třeba v Mekáči na vás již takřka nikdo nepromluví normálně česky. To je jen samá Oksana apod., která na vás mluví lámanou češtinou.
    Peté13
Aktuální komentáře
05.02.2025
15:21Výsledky Alphabet: 75 miliard dolarů na infrastrukturu investory znepokojuje  
14:55Komentář analytika: Uber klesá kvůli slabšímu výhledu na rezervace a silnému dolaru  
14:06Kass: DeepSeek přinesl průlom, nechceme žít ve světě, kde „jeden model vládne všem“
13:20Průzkum: Podnikatelský optimismus ve světě počátkem roku klesl o 13 procent
12:54Ifo: Nálada v německém automobilovém průmyslu se v lednu opět výrazně zhoršila
12:15Dánský Novo Nordisk ve čtvrtletí zdvojnásobil prodej léku na hubnutí Wegovy
11:59Bloomberg: Čína zvažuje vyšetřování obchodu s aplikacemi App Store firmy Apple
11:45Preview analytika: Co čekáme od výsledků Komerční banky?  
11:08PwC: Dvě třetiny šéfů českých firem očekávají, že jim tržby letos dále porostou
10:56Výsledky AMD: Stahování náskoku Nvidie se prozatím nekoná  
10:45S&P 500 otevírá v nejistotě po propadu Google  
10:02FRESH živě: Jan Bureš a Dominik Rusinko na téma Ekonomika a trhy 2025  
9:52Maloobchodní tržby v Česku loni meziročně stouply o 4,6 procenta
9:35Provozní zisk Toyoty se ve čtvrtletí snížil o 28 procent, zaostal za odhady
9:19Zisk Alphabetu (-7 %) vzrostl o 28 procent, výnosy zaostaly za očekáváním
9:14Rozbřesk: Cla jako vyjednávací nástroj nové Ameriky
8:49Odklad cel zabral jen dočasně, futures míří opět dolů. Známe výsledky Alphabetu
04.02.2025
22:01Výsledková sezona v USA: Palantir láme rekordy  
17:20Počet investorů v Česku roste, chtějí se zajistit na stáří a ochránit před inflací. S Janou Brodani o motivacích a bariérách Čechů při investování
17:03Čistý zisk nápojové firmy PepsiCo ve čtvrtletí vzrostl o 17 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
PL - Jednání NBP, základní sazba
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM ve službách