Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klíčová prezentace se blíží: Jaké novinky připravuje Apple?

Klíčová prezentace se blíží: Jaké novinky připravuje Apple?

27.08.2019 15:59
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Zářijová prezentace Applu se blíží a trhy spekulují, jaké novinky si jedna z předních amerických technologických firem připravila. Podle zdrojů Agentury Bloomberg Apple zřejmě v polovině příštího měsíce představí tři nové iPhony. Prodávat by se mohly začít ještě ten samý měsíc, takže by se promítly do tržeb za čtvrté finanční čtvrtletí. Opravdovou zkouškou bude ale předvánoční období. Technologické firma v něm bude spoléhat na to, že koktejl nového hardwaru, softwaru a služeb pomohou jejím tržbám nahoru. V závěru loňského roku tomu tak nebylo.

Co tedy firma podle nepotvrzených zpráv Bloombergu chystá pro zbytek tohoto roku?

iPhone:

V plánu je představit tři nové iPhony, stejně jako loni a předloni. Modely “Pro” by měly vystřídat iPhone XS a iPhone XS Max. Na veřejnosti by se mohl také poprvé objevit model iPhone XR.
Všechny nové iPhony budou mít rychlejší procesory A13. Čip obsahuje nový prvek, známý v odborných kruzích pod zkratkou AMX nebo názvem “matrix”. Ten by měl usnadnit některé matematicky náročné úlohy, takže hlavní čip se jimi nebude muset zabývat. Funkce 5G nebude na žádném z telefonů, dostat by ji měly až příští rok.

U telefonů“ Pro“ bude klíčovým novým prvkem systém kamer na zadní části telefonu. Součástí má být třetí čidlo pro vytváření širokoúhlých fotek a videí. Senzory budou zaznamenávat tři snímky paralelně a budou automaticky provádět korekci společné fotografie s využitím umělé inteligence. Nový systém také dokáže zachycovat snímky s větším rozlišením. Kvalitnější by měly být také snímky pořízené za horšího světla.

Podstatně lepší by mělo být nahrávání videa, takže telefony by se měly zase o krůček přiblížit videokamerám. Apple vyvinul prvek, který uživatelům umožní měnit barvy nebo rámeček už během nahrávání.
Vyspělejší senzor pro rozpoznávání obličeje Face ID dokáže registrovat obličej z širšího úhlu, takže odemykání by mělo jít rychleji. Díky nové technologii bránící roztříštění by nové modely také měly držet lépe pohromadě, když spadnou.

Výrazně se zlepšila odolnost proti vodě. Pod vodou by nové přístroje měly vydržet podstatně déle než půl hodiny, jak se uvádí u nynějších iPhonů.

Lepší obrazovky OLED budou postrádat technologii 3D Touch. Apple ji vystřídá technologií Haptic Touch, která funguje v zásadě stejně, pouze doba dotyku obrazovky je delší, naopak sílu stisku technologie obecně tolik neregistruje. Stejnou věc firma udělala už loni u telefonu iPhone XR. Jeho nástupce dostane druhý zadní fotoaparát se schopností zoomovat dále, aniž by tím utrpěla kvalita snímků. Zdokonalit by se měl mód pro vytváření portrétních fotek. Apple kromě toho rozšíří barevnou škálu o zelenou verzi.

Analytici na Wall Street od v pořadí 13. generace chytrých telefonů moc nečekají. “Nové iPhony pro druhé pololetí 2019 považujeme za nudné, protože budou mít zřejmě jenom omezené nové prvky,” uvedl již v pátek analytik společnosti Susquehanna Financial Group Mehdi Hosseini. Průzkum jeho společnosti naznačuje, že kromě zelené by nové telefony mohly být také ve fialové barvě. Kromě širší barevné škály ale nic zajímavého nepozoruje.

Série pro rok 2020 už podle něj vypadá zajímavěji. Počátkem roku 2020 by světlo světa mohl spatřit levnější iPhone, aktuálně nazývaný iPhone SE2. Koncem roku 2020 přijde Apple se sérií telefonů s podporou mobilních sítí páté generace 5G.

“Narůstají obavy, že letos zveřejněné iPhony nebudou mít dost ´must have´ prvků, které by podpořily objemy prodeje,” tvrdí Eric Ross, hlavní investiční analytik ve společnosti Cascend Securities. K oživení prodejů by podle něj mohla stačit podstatně lepší fotografický přístroj. Delší životnost baterií, se kterou se také počítá, ale není nic, co by snadno prodávalo, uvedl podle Investor's Business Daily.

iPad

V plánu je uvést dokonalejší verzi tabletů iPad Pro a levnější iPady pro školy. Nové počítačové tablety iPad Air a menší iPad mini firma spustila už dříve v průběhu tohoto roku.

11palcové a 12,9palcové iPad Pro budou mít podobná vylepšení jako iPhony, včetně rychlejších procesorů a modernějších fotoaparátů. Jinak budou podobné současným verzím. Na levnějších iPadech pro školy budou 10,2palcové displeje. Apple tak už nebude prodávat nové iPady s úhlopříčkou 9,7 palce, což je rozměr, který používal skoro 10 let.

Apple Watch, AirPods a HomePod

Chytré hodinky Apple Watch prošly velkými změnami loni a letos je toho tolik nečeká. Firma se místo toho pravděpodobně zaměří na aktualizaci softwaru watchOS 6 a na nové kryty. V nejnovějším operačním systému iOS 13 se objevily zmínky o nových keramických a titanových modelech.

Apple kromě toho pracuje na nových sluchátkách AirPod, které budou pravděpodobně dražší než současný model. Mezi novými prvky by měla být odolnost proti vodě a systém pro rušení hluku. Další novinkou by měl být systém zpětného bezdrátového nabíjení. Sluchátka AirPods by se tedy mohla nabíjet na zadní straně nových telefonů Pro prostřednictvím bezdrátové nabíjecí stanice. Podobnou technologii má pro své telefony Galaxy jihokorejský Samsung. Novou verzi základního modelu sluchátek Apple představil v březnu.

Společnost kromě toho pracuje na levnější verzi audiozařízení HomePod. Současný model, který na americkém trhu vyjde na 300 USD, se moc neprodává. Nový model bude pravděpodobně mít dva reproduktory (Apple jim říká tweeter) místo stávajících sedmi.

Počítače Mac:

Chystá se vyspělejší verze notebooku MacBook Pro s displejem o úhlopříčce 16 palců. Pro Apple to bude největší notebook od roku 2012, kdy zastavil 17palcový MacBook Pro. Firma se tak snaží udržet si uživatele z řad profesionálů. Kromě toho uvede na trh již dříve oznámené stolní počítače Mac Pro a 32palcové monitory XDR Pro Display.

Zdroje: Bloomberg, Investor's Business Daily

 
 

Čtěte více:

Prodeje iPhone poprvé tvoří méně než 50 % tržeb Apple, vpřed se tlačí příslušenství a služby
31.07.2019 12:26
Úspěšnost tohoto kvartálu se pro Apple nesla hlavně ve znamení skvělýc...
Analytik: Trumpova nová cla by mohla snížit prodej iPhonů v USA
05.08.2019 8:31
Plánovaná nová cla na čínské zboží, která nedávno ohlásil americký pre...
Apple v spolupráci s Goldman Sachs uvedl virtuální kreditní kartu
07.08.2019 8:38
Americká společnost Apple dnes ve spolupráci s investišní bankou Goldm...
Největší firmou světa je Microsoft, sesadil po sedmi letech Apple
12.08.2019 10:49
Největší firmou světa je Microsoft, který po sedmi letech sesadil z pr...
Akcie ohrožené konzumním vrcholem
16.08.2019 6:19
Banka Goldman Sachs před necelým měsícem tvrdila, že americká ekonomik...
Apple si nachystal 6 miliard dolarů na obsah nové Apple TV+. Vyzve Disney+
20.08.2019 9:21
Americká společnost Apple je odhodlána vynaložit přes šest miliard do...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.08.2024
9:08Víkendář: Velká část ekonomiky potřebuje místo modelů jako je ChatGPT modely kvantitativní
16.08.2024
22:02Páteční obchodování na Wall Street potvrdilo růstový týden  
18:01Martin Uher: Od výprodejů k oživení. Jak využít aktuální situace na trzích?
16:52Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech pomáhá akciím, zlato je poprvé nad 2.500 dolary  
16:31Sazby ve světě v příštím roce – BoJ nahoru, v USA dolů, ale po roce stále mírná restrikce?
14:09Letní šok na trhu ještě není zcela u konce. Investoři se připravují na další otřesy
13:44Texas Instruments získá podporu v řádu miliard dolarů na vybudování domácí výroby polovidičových destiček v USA
11:03Perly týdne: Microsoft spotřebuje více elektřiny než Island a trhy čekají od Fedu příliš mnoho
10:49Ceny v průmyslu v Česku zrychlily růst, v zemědělství zpomalily pokles
9:06Rozbřesk: Jak moc má ČNB snížit ve svých modelech potenciální růst? Silný maloobchod v USA povzbudil býky na dolaru
8:52Na některých trzích pro mmcité se sice ochladilo, firma ale uvádí novinky, buduje novou výrobu, potvrzuje výhled a vyplácí první dividendu
8:44mmcité hlásí růst tržeb a zisku, trh se zotavuje po nedávných poklesech  
7:01Summers: Záchranné snížení sazeb by spíše uškodilo, obchodování s realitami v centrálním bankovnictví nepomáhá
15.08.2024
22:00Nákupy ve slevách přinesly Wall Street sedmý růst v řadě  
17:54Sahmovo pravidlo bliká červeně, akcie to na rozdíl od historie nevzrušuje
17:12Americký maloobchod pozvedl akcie proti dluhopisům  
16:46Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Oznámení o desáté výplatě úrokového výnosu a splacení jistiny dluhopisu
16:23Komentář Invesco: Proč byla nedávná korekce trhu možná přehnanou reakcí
14:36Walmartu klesl zisk na 4,5 miliardy, ale zvýšil tržby i výhled na příští rok
14:22Šéf chicagského Fedu Goolsbee se čím dál více obává o zaměstnanost než o inflaci

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data