Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komentář Invesco: Proč byla nedávná korekce trhu možná přehnanou reakcí

Komentář Invesco: Proč byla nedávná korekce trhu možná přehnanou reakcí

15.08.2024 16:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Masivní výprodej na akciových trzích, ke kterému došlo minulé pondělí, se do konce týdne podařilo výrazně zvrátit. Nejšťastnější byli možná ti investoři, kteří na dva týdny vypnuli finanční zpravodajství, aby mohli sledovat sportovní přenosy, od moderního pětiboje až po breakdance, a teprve nyní znovu naladili finanční zprávy. Minulý týden jsem si říkala, jestli by „tipování budoucích kroků Fedu“ nemohlo být považováno za oficiální sport, když se ho účastní tolik lidí.

Ale vážně, nedávný výprodej na světových trzích bych označila za přehnanou reakci. Zde je několik důvodů, proč se akcie už pravděpodobně stabilizovaly.

Bank of Japan slibuje opatrnost při zvyšování sazeb

Japonská centrální banka (BOJ), která před dvěma týdny zvýšením sazeb přispěla k mezinárodnímu výprodeji, uklidnila investorské nervy prohlášením, že v nejbližší době bude velmi opatrná při dalším zvyšování sazeb.

Poměrně překvapivé zvýšení sazeb ze strany BOJ narušilo carry trade – situaci, kdy si investoři půjčují peníze v měně s nízkým úrokem, aby investovali do měny s vyšším úrokem. Japonský jen byl často využíván jako měna pro financování carry trade, protože sazby jenu byly kvůli ultra nízké měnové politice BOJ po mnoho let nižší než jinde, zejména v USA. Úrokový spread mezi americkým dolarem a japonským jenem byl obzvláště široký od roku 2022, kdy americký Federální rezervní systém (FED) začal zpřísňovat úrokové sazby. To zvyšovalo potenciální zisk z půjček v jenech na investice v dolarech. Tuto ziskovost však snížila nedávná jestřábí politika BOJ.

Minulý týden viceguvernér Bank of Japan Šiniči Učida navrhnul určité uklidnění: „Vzhledem k tomu, že jsme svědky prudké volatility na domácích i zahraničních finančních trzích, je nutné zachovat současnou úroveň uvolňování měnové politiky.“

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA byl nižší, než se očekávalo

Byly to právě údaje z oblasti pracovního trhu – konkrétně červencová zpráva o zaměstnanosti v USA –, které pomohly trhům dostat se do krize tím, že vyvolaly obavy z možné recese v USA. Je tedy logické, že to zas byly údaje z této oblasti – konkrétně nižší než očekávaný počet počátečních žádostí o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu –, které pomohly uklidnit trhy.

Obavy z recese samozřejmě nastartuje více než jen jedna zpráva z trhu práce, takže budeme pozorně sledovat všechna ekonomická data, zda se v americké ekonomice neobjeví další trhliny, které by naznačovaly zvýšenou pravděpodobnost recese.

Klíčový technický indikátor signalizuje, že akcie mohou být přeprodané

Indikátor relativní síly – Relative Strength Indicator (RSI) je ukazatel, který měří rychlost a velikost nedávných cenových změn cenného papíru nebo indexu a vyhodnocuje, zda investoři danou investici překoupili nebo přeprodali. Hodnota RSI 70 nebo vyšší znamená překoupenost. Hodnota 30 nebo nižší značí přeprodaný stav.

Hodnota RSI pro index S&P 500 vzrostla 10. července nad 81, což naznačuje překoupené podmínky. To se ale rychle změnilo; 5. srpna hodnota RSI pro index S&P 500 klesla na 30, což naznačuje přeprodaný stav. Podobně hodnota RSI pro index MSCI All Country World vzrostla 16. července nad 80, ale poté 5. srpna klesla na 27, což také naznačuje přeprodaný stav. Od té doby se hodnoty RSI pro oba indexy normalizovaly a v současné době se jejich hodnoty pohybují okolo 44-45.

Medvědí nálada minulý týden vzrostla

Medvědí sentiment individuálních investorů byl v minulosti považován za indikátor, který potenciálně signalizuje atraktivní nákupní příležitost.

Americká asociace individuálních investorů (AAII) sleduje každý týden náladu na trhu skrze průzkum veřejného mínění. Medvědí sentiment, který je definován jako očekávání, že ceny akcií v příštích šesti měsících klesnou, se minulý týden zvýšil o neuvěřitelných 12,3procentního bodu na 37,5 %. To je výrazně nad historickým průměrem 31,0 % a jedná se o nejvyšší úroveň v roce 2024.

Podnikavá očekávání zisků jsou podle našeho názoru slušná

Máme za sebou solidní výsledkovou sezónu, 91 % společností z indexu S&P 500 oznámilo výsledky za druhé čtvrtletí a 78 % z nich překonalo očekávání. I celkový výhled zisků je poměrně pozitivní. Očekává se, že index S&P 500 dosáhne v kalendářním roce 2024 meziročního růstu výnosů ve výši 10,8 %. Pravděpodobně budeme svědky mírnějšího třetího čtvrtletí, kdy se očekává meziroční růst zisků ve výši 5,4 %, ale ve čtvrtém čtvrtletí by se měl tento růst výrazně zvýšit. Růst zisků by měl být silný i v kalendářním roce 2025, a to ve výši 15,2 % meziročně. A jak jsem již uvedla, očekává se, že k růstu zisků přispěje více společností, což by mělo podpořit i ceny akcií.

Očekává se, že Fed bude ke snižování sazeb přistupovat rozvážně

Fed podle mého názoru do zářijového zasedání neprovede mimořádné snížení sazeb – žádná mimořádná situace neexistuje, takže pro to není důvod. Dokonce si myslím, že pokud by snížil sazby před zářím, způsobilo by to na trhu velké rozrušení. I když si říkám, že bylo chybou, že se Fed v červenci vzdal snížení sazeb, nemyslím si, že by to způsobilo nenapravitelné škody.

Domnívám se, že snižování sazeb Fedu bude zpočátku umírněné. Neočekávám, že by Fed na zářijovém zasedání snížil sazby o více než 25 bazických bodů a také se domnívám, že snížení o více než 25 bazických bodů v září by způsobilo nervozitu na trhu, protože by to naznačovalo, že Fed se začal mnohem více zajímat o zdraví ekonomiky. Stačí se podívat na modus operandi Fedu, když začal zvyšovat sazby v roce 2022. Věděl, že je pozdě začít zvyšovat sazby, ale začal v březnu se zvýšením sazeb pouze o 25 bazických bodů. To sice brzy zrychlilo na 50 bazických bodů v květnu a 75 bazických bodů na červnovém zasedání, ale zdálo se, že si Fed chce „zachovat tvář“, když začal zpřísňovat. Myslím, že podobnou situaci zažijeme, až Fed letos v září konečně začne snižovat. Očekávám, že pravděpodobně začne jen s 25 bazickými body.

Výhled do budoucna

Ačkoli se zdá, že se akcie stabilizovaly, domnívám se, že ve vzduchu je cítit nervozita, která pravděpodobně povede k vyšší volatilitě a možnostem k přehnaným reakcím na data a vývoj trhu. Domnívám se, že investorům by mohlo prospět, kdyby svou investiční cestu vnímali spíše jako maraton než jako sprint.


 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Fed může být s červencovou inflaci spokojen
15.08.2024 9:07
Americká spotřebitelská inflace i v červenci dále jemně zpomalila, což...
Akcie Adyen (+6 %) rostou s tržbami i zákazníky. Zpracovatel online plateb si žehlí reputaci u investorů
15.08.2024 9:29
Čisté výnosy Adyenu překonaly v první polovině roku odhady. Firma získ...
Vyhlídky pro evropské energetické společnosti se zlepšují, domnívají se stratégové
15.08.2024 10:53
Velká rotace z cyklických akcií v tomto čtvrtletí popohnala evropské e...
Hedgeové fondy přeskupují svá technologická portfolia. Nakupují Apple
15.08.2024 12:35
Hedgeové fondy ve druhém čtvrtletí pokračovaly v nákupech největších t...

Váš názor
  • Přesněěěěěě
    15.08.2024 16:55

    tak se to má koulet :) bral jsem Amazon za hodně.
    Namorek
  • Nejšťastnější
    15.08.2024 16:46

    jsou ti, kteří si dokoupili, co potřebovali... Patříte k nim také?
    Loom
Aktuální komentáře
15.08.2024
22:00Nákupy ve slevách přinesly Wall Street sedmý růst v řadě  
17:54Sahmovo pravidlo bliká červeně, akcie to na rozdíl od historie nevzrušuje
17:12Americký maloobchod pozvedl akcie proti dluhopisům  
16:46Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Oznámení o desáté výplatě úrokového výnosu a splacení jistiny dluhopisu
16:23Komentář Invesco: Proč byla nedávná korekce trhu možná přehnanou reakcí
14:36Walmartu klesl zisk na 4,5 miliardy, ale zvýšil tržby i výhled na příští rok
14:22Šéf chicagského Fedu Goolsbee se čím dál více obává o zaměstnanost než o inflaci
12:35Hedgeové fondy přeskupují svá technologická portfolia. Nakupují Apple
10:53Vyhlídky pro evropské energetické společnosti se zlepšují, domnívají se stratégové
9:29Akcie Adyen (+6 %) rostou s tržbami i zákazníky. Zpracovatel online plateb si žehlí reputaci u investorů
9:07Rozbřesk: Fed může být s červencovou inflaci spokojen
8:47Rostou naděje na snížení sazeb Fedem, Apple sází na svého robota a futures jsou dnes v zeleném  
6:57Mankiw: Ekonomické zákony platí i pro USA. Inflace bude klesat, ač Fed zaspal
14.08.2024
22:02Inflace v USA na 3letých minimech a Alphabet v potížích  
17:20Nezaměstnanost a recese – tentokrát jedno velké „tentokrát jinak“?
17:09Zbrojovka Rheinmetall koupí americkou Loc za 950 milionů USD
14:47Předpověď byla správná, americká inflace bez překvapení. Co si z toho odnést pro trhy a kroky Fedu?
12:24Průmyslová výroba v EU zůstala v červnu beze změny, v eurozóně klesla
12:22Morgan Stanley sází na těchto 10 defenzivních akcií  
11:23Žaloba, kterou Disney nechce platit: Žádá zamítnutí za neúmyslné zabití, odkazuje na podepsané podmínky předplatného

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:50JP - HDP, q/q
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
8:00UK - HDP, q/q
14:30USA - Empire State Manufacturing index
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Maloobchodní tržby, m/m
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m