Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Statoil: Bez politické podpory nemá plyn v Evropě budoucnost

Statoil: Bez politické podpory nemá plyn v Evropě budoucnost

04.03.2013 13:39
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Norská společnost Statoil se zapojila do probíhající debaty o budoucnosti evropského trhu s energiemi, která kvůli probíhající dluhové krizi, dotacím na obnovitelné zdroje, krachu na trhu s emisními povolenkami a dovozům levného amerického uhlí nevypadá příliš růžově. Podle státem vlastněného Statoilu nejistota ohledně dalšího vývoje energetických mixů ohrožuje jeho investiční plány v oblasti průzkumu a těžby zemního plynu.

Statoil v posledních letech výrazně zvýšil export plynu na evropské trhy a uzmul podíl ruskému Gazpromu, zejména díky flexibilnější cenové politice. Loni se odbyt Statoilu v Evropě zvýšil o 16 %, zatímco Gazpromu klesl o 8 %. Objemy dodávek z obou zemí se prakticky vyrovnaly na zhruba 110 mld. m3 plynu (bez započtení Turecka). Těžba v Norsku dosáhla rekordní úrovně 114 mld. m3, avšak kvůli vyčerpávání ložisek se letos a v dalších letech očekává pokles či stagnace.

Rune Bjornson, viceprezident Statoilu pro zemní plyn, k trendu dodává: „Pokračující politická nejistota ohledně poptávky po plynu v Evropě bude mít nakonec vliv na ochotu producentů, včetně nás, investovat do nových zdrojů plynu.“

Podobné komentáře se ozývají nejen od producentů, ale i od evropských utilit. Ty varují, že bez udání jasného směru energetické politice ze strany Bruselu a členských států EU nejenže nebudou naplněny ambiciózní cíle pro snižování emisí skleníkových plynů, ale navíc bude přetrvávat období utlumené investiční aktivity a provizorních řešení poškozující evropskou ekonomiku jako celek.

Plyn má být v řadě zemí důležitým prostředkem ke snížení emisí CO2, jelikož se očekává, že bude nahrazovat staré uhelné zdroje. Evropské energetické společnosti, které se na poptávce po zemním plynu v EU podílí z jedné třetiny, ale za současných podmínek do nových paroplynových zdrojů investovat odmítají. V poslední době spoléhají více právě na uhlí, jehož cena je díky levným dovozům ze Spojených států na rekordních minimech. Trend umocňuje současná nízká kotace emisních povolenek, které měly původně od výroby elektřiny z vysoce znečišťujícího uhlí odrazovat.

Konzultantská firma Sanford C. Bernstein odhaduje, že růst spotřeby uhlí loni z poptávky po plynu uzmul 3 mld. kubických stop denně, což odpovídá 7 % celkové spotřeby. I když Evropa do obnovitelných zdrojů energie od roku 2004 napumpovala dvakrát víc peněz než Spojené státy, emise oxidu uhličitého jí vinou spalování většího množství uhlí stále rostou. Za prvních devět měsíců letošního roku v EU poskočily o 10 % výš. I v Německu, vlajkonoši zelené iniciativy, loni emise CO2 vzrostly o 2 %. Světová jaderná asociace (WNA) odhaduje, že pokud by Němci ponechali v provozu osm jaderných reaktorů vypnutých po havárii v japonské Fukušimě emise CO2 by meziročně o 2-3 % klesly. Místo toho se v zemi loni spálilo o 5,1 % víc špinavého lignitu.

Víc jak polovina evropské spotřeby plynu je nakupována přes dlouhodobé kontrakty navázané na cenu ropy, která v posledních čtyřech letech zdražila o 72 %. Vzhledem ke klesajícím cenám elektřiny se tak z plynu stává absolutně nekonkurenceschopná surovina. E.ON (12,69 EUR, -0,08%), největší německá energetika podle tržeb, zvažuje zakonzervování paroplynových zdrojů. Britská energetická jednička Centrica (3,62 GBP, 1,94%) ohlásila stop pro nové paroplynové zdroje nejméně na čtyři roky. GDF Suez (14,27 EUR, 0,67%) musel zaúčtovat odpis 2 mld. EUR ze svých plynových elektráren v několika zemích. Pokud ČEZ (602 CZK, 0,91%) rozjede čerstvě dostavenou plynovou elektrárnu v Počeradech o výkonu 800 MW, bude její provoz velmi pravděpodobně ztrátový.

V Německu a Belgii se výroba z paroplynových zdrojů nevyplatí téměř rok. V Nizozemí, které je kvůli přítomnosti velkých přístavů s překladišti ještě víc na ráně levného amerického uhlí, jsou podle agentury Bloomberg paroplynové elektrárny v červených číslech přes dva roky.

Statoil hodlá pokračovat v otevírání ložisek v Severním moři a v Ázerbájdžánu, ale vývoj na energetickém trhu kvůli stagnující poptávce sleduje s obavami. „Jsme připraveni zásobovat Evropu desítky let. Je velmi blízko našim produkčním aktivům a přeprava je nákladově efektivní. Můžeme zmírnit obavy ohledně bezpečnosti dodávek, ale je třeba odstranit nejistotu na trhu,“ uvedl Bjornson.

(Zdroje: FT, Bloomberg, Weinberg Foundation, Global Post)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.08.2024
9:13Víkendář: Roboti už jdou
17.08.2024
9:08Víkendář: Velká část ekonomiky potřebuje místo modelů jako je ChatGPT modely kvantitativní
16.08.2024
22:02Páteční obchodování na Wall Street potvrdilo růstový týden  
18:01Martin Uher: Od výprodejů k oživení. Jak využít aktuální situace na trzích?
16:52Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech pomáhá akciím, zlato je poprvé nad 2.500 dolary  
16:31Sazby ve světě v příštím roce – BoJ nahoru, v USA dolů, ale po roce stále mírná restrikce?
14:09Letní šok na trhu ještě není zcela u konce. Investoři se připravují na další otřesy
13:44Texas Instruments získá podporu v řádu miliard dolarů na vybudování domácí výroby polovidičových destiček v USA
11:03Perly týdne: Microsoft spotřebuje více elektřiny než Island a trhy čekají od Fedu příliš mnoho
10:49Ceny v průmyslu v Česku zrychlily růst, v zemědělství zpomalily pokles
9:06Rozbřesk: Jak moc má ČNB snížit ve svých modelech potenciální růst? Silný maloobchod v USA povzbudil býky na dolaru
8:52Na některých trzích pro mmcité se sice ochladilo, firma ale uvádí novinky, buduje novou výrobu, potvrzuje výhled a vyplácí první dividendu
8:44mmcité hlásí růst tržeb a zisku, trh se zotavuje po nedávných poklesech  
7:01Summers: Záchranné snížení sazeb by spíše uškodilo, obchodování s realitami v centrálním bankovnictví nepomáhá
15.08.2024
22:00Nákupy ve slevách přinesly Wall Street sedmý růst v řadě  
17:54Sahmovo pravidlo bliká červeně, akcie to na rozdíl od historie nevzrušuje
17:12Americký maloobchod pozvedl akcie proti dluhopisům  
16:46Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Oznámení o desáté výplatě úrokového výnosu a splacení jistiny dluhopisu
16:23Komentář Invesco: Proč byla nedávná korekce trhu možná přehnanou reakcí
14:36Walmartu klesl zisk na 4,5 miliardy, ale zvýšil tržby i výhled na příští rok

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data