Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roach: Nevytahujme monetární a fiskální bazuky na poškozenou reálnou ekonomiku

Roach: Nevytahujme monetární a fiskální bazuky na poškozenou reálnou ekonomiku

25.02.2013 14:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Světová ekonomika se v současné době nachází v situaci, kterou lze charakterizovat jako „japonskou“. Sama japonská ekonomika se již třetí desetiletí nalézá ve ztracené dekádě, v USA panuje stagnace a v Evropě recese. Důležité je, že nejde o přechodné zpomalení, ale o dlouhodobý jev, který představuje důsledek škod napáchaných dluhy a trhem nemovitostí. V Evropě se k tomu přidávají problémy s měnou a bublinami na jejím jihu. K řešení je třeba agresivních strukturálních kroků, které budou mít vliv na chování ekonomických subjektů. Řešením naopak není monetární bazuka a fiskální stimulace, ke kterým se jednotlivé země v reakci na krizi uchýlily. V letech 2008 a 2009 jsme zjistili, že agresivní monetární a fiskální stimulace jsou schopny zastavit krizi, ale nenastartují udržitelné oživení. Když se totiž ekonomika nachází v „pasti likvidity“, není, kdo by na takovou stimulaci reagoval.

Zda Spojené státy čeká podobně dlouhodobá stagnace jako Japonsko, nevím. Mezi vývojem v Japonsku na straně jedné a v USA a v Evropě na straně druhé ale najdeme hodně podobného. V obou totiž došlo k tomu, že bubliny i chyby ekonomické politiky poškodily reálnou stranu ekonomiky. Kdybychom řešili pouze problémy na straně finančního systému a trhů, bylo by to jednodušší. Tak tomu ale není. Spojené státy jsou velmi odolné, a to jim umožňuje provést ty správné reformy. Dnes je ovšem jejich politické vedení tak nefunkční, že je velmi těžké najít shodu ohledně dalšího postupu, který by měl dlouhodobý efekt.

Problémy Japonska v 80. a poté i v 90. letech pramenily hlavně ze situace v korporátním sektoru. Investice společností se postupně vyšplhaly z 15 % HDP na 22 % HDP, aby potom znovu klesly na 15 % HDP. Výsledkem byla vlna bankrotů, insolvence a „zombie“ firem, které při životě držela jen podpora vlády. V USA je problémem něco jiného. Jsou jím spotřebitelé s vysokým dluhem, malými úsporami a hrozbou vysoké nezaměstnanosti. Během bubliny jsme zvýšili dluh a spotřebu na bezprecedentní úrovně. Před bublinou tvořila spotřeba 66 % HDP, nyní to je 71 – 72 %. Podle mého názoru ale nakonec opět klesne k 66 %. V současnosti ale dochází zejména ke snižování dluhu a zvyšování úspor. V USA se tedy jako „zombie“ chovají spotřebitelé. To nemusí trvat 20 let, ale dalších 3 – 5 let ano.

Výhled pro americký akciový trh není tak špatný, jako tomu bylo v Japonsku. Jeho společnosti skutečně nebyly schopny generovat zisky. Americké firmy se naopak zaměřují na produktivitu a zisky tvoří. Otázkou je, jak jsou příjmy rozděleny mezi kapitál a práci. Nyní je podíl mezd na HDP na historických minimech a podíl zisků blízko maxim. Změna bude těžká a vládní politika není tím nejlepším nástrojem, jak ji dosáhnout. Důraz musí být kladen na zvyšování kvalifikace a vzdělání. Snaha o změny v daních, které povedou k tomu, že jednomu vezmeme a druhému dáme, nikam nepovede.

Poměr dluhu k HDP dosahoval v Japonsku před bublinou 40 %, nyní to je 230 %. V USA to bylo před bublinou 35 %, nyní v závislosti na způsobu měření 60 – 90 %. Neleží tedy na japonských úrovních, dluhová služba je ulehčována rekordně nízkými sazbami. Výše dluhu každopádně představuje významný faktor. V Japonsku jsou zvyklí hodně šetřit, to Američané nejsou. Mohou vydávat dluh ve své vlastní měně, což je po určitou dobu velkou výhodou. I tak se však musíme ptát, jak dlouho si ještě budou užívat důvěry zahraničních investorů.

Uvedené je výtahem z rozhovoru se Stevem Roachem.

(Zdroj: Businessinsider)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.07.2024
5:57Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu  
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
12:45Bloomberg: Ukrajina obnovila jednání s věřiteli o restrukturalizaci dluhu
12:41Marks o investování: Do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě. A není to pravda
11:42Výroba aut v prvním pololetí vzrostla na 774.310 vozů, nejvíce od vzniku ČR
10:50Evropské akcie se před ECB posouvají do zeleného  
10:23TSMC věří v pokračující rozmach AI, navyšuje výhled tržeb
9:02Rozbřesk: ECB si dnes po červnovém snížení sazeb vybere pauzu. Koruna klidná
8:46Dnes oznámí ECB výši sazeb, Francie otestuje apetit po dluhopisech a futures jsou zelené  
6:06Bianco: Málo důvodů k poklesu sazeb, ale Fed je pravděpodobně v září stejně sníží
17.07.2024
17:48Zlato a „kolaps reálných sazeb“
17:11Propad techů pokračuje, korekci živí strach z politiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:30JP - CPI, y/y
7:30Evolution AB (06/24 Q2)
7:45Boliden AB (06/24 Q2)
8:00Yara International ASA (06/24 Q2)
13:00American Express Co (06/24 Q2)
13:00Schlumberger NV (06/24 Q2)