Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke i Obama vyzvali Kongres ke zvýšení úvěrového limitu USA. Mírnější nákupy dluhopisů možné

Bernanke i Obama vyzvali Kongres ke zvýšení úvěrového limitu USA. Mírnější nákupy dluhopisů možné

15.01.2013 8:16, aktualizováno: 15.1. 8:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Šéf amerického Fedu Ben Bernanke vyzval americké zákonodárce, aby zvýšili úvěrový limit, a zabránili tak hrozbě možného katastrofálního bankrotu. Ve svém projevu na Michiganské univerzitě rovněž varoval, že ekonomika je ohrožena politickými spory kvůli deficitu.

K výhledu růstu americké ekonomiky byl Bernanke optimistický, i když velmi obezřetný. Nenaznačil však, kdy by mohl Fed omezit svůj současný agresivní program nákupu dluhopisů. Na trhu se stále více spekuluje, že Fed by mohl letos nákupy dluhopisů zastavit.

"Je velmi, velmi důležité, aby Kongres podnikl nutné akce ke zvýšení dluhového stropu a zabránil situaci, kdy vláda nebude platit své účty," prohlásil Bernanke. "Nezvýšení dluhového stropu je stejné, jako kdyby rodina, která se snaží zlepšit svůj úvěrový rating, řekla 'Ó, já vím, jak můžeme ušetřit peníze, nebudeme splácet naše úvěry,'" dodal.

Podle Bernankeho se zdá, že ekonomika odpovídá na agresivní uvolňování měnové politiky. Ne však tak rychle, jak by centrální banka chtěla.

Fed drží od prosince 2008 úrokové sazby na téměř nule. Minulý měsíc se pak rozhodl ponechat v platnosti program nákupu dluhopisů a hypotečních cenných papírů v objemu 85 miliard USD, dokud nebude vidět výrazné zlepšení výhledu trhu práce.

Zápis z posledního zasedání měnového výboru Fedu ukázal, že několik představitelů banky by chtělo ukončit program ještě v letošním roce.

Americký prezident Barack Obama rovněž vyzval Kongres, aby zvýšil strop pro zadlužení země. Varoval, že pokud se tak nestane, pocítí to důchodci či veteráni, nepříznivě by rozhodnutí dopadlo na investory. Spojené státy současného stropu pro zadlužení ve výši 16,4 bilionu dolarů dosáhly na konci loňského roku. Bez souhlasu Kongresu s vyšším státním dluhem by jim už v polovině února mohly dojít peníze.

Obama se obrátil hlavně na republikány, kteří ovládají Sněmovnu reprezentantů a požadují výměnou za schválení nového dluhu citelné škrty ve státním rozpočtu. Šéf Bílého domu nicméně uvedl, že prostředky získané zvýšením stropu pro zadlužení neznamenají nové výdaje, ale slouží k úhradě výdajů, které Kongres již schválil. Zákonodárci by proto podle něj měli zvýšení schválit bez dalších podmínek. Něco takového ale republikáni jen těžko vyslyší.

Obama zopakoval, že se kvůli stropu pro státní dluh nenechá vydírat. Kongres by podle něj měl souhlasit s vyšším zadlužením i proto, aby nepoškodil ekonomiku. "Bylo by to, jako kdybychom se střelili do nohy. Zpomalilo by to náš růst a přiblížilo k recesi. Už připouštění takového vývoje je nezodpovědné. Je to absurdní," řekl na adresu možné nečinnosti Kongresu.

Obama slíbil, že v novém funkčním období chce snižovat obří deficity amerických rozpočtů a uvedl, že se v minulosti již s republikány dohodl na úspoře 2,5 bilionu dolarů během následujících deseti let. K tomu by chtěl přidat ještě dalších 1,5 bilionu dolarů úspor.


Obama se naposledy ohledně zvýšení stropu pro státní dluh střetl s republikány v létě 2011. Výsledkem jejich sporu byla politická krize, kterou se stále větší nervozitou sledovaly trhy. Agentura Standard & Poor's kvůli tomu nakonec Spojeným státům odebrala nejvyšší hodnocení schopnosti plnit závazky.

Obama ve svém vystoupení mimo jiné uvedl, že ho viceprezident Joe Biden již seznámil s návrhy své pracovní skupiny ohledně kontroly střelných zbraní. K problematice se chce vyjádřit během tohoto týdne. Prezident uvedl, že mezi navrženými kroky je zákaz útočných střelných zbraní. Šéf Bílého domu ale zároveň uznal, že zákonodárci takovému kroku nemusejí být nakloněni.

(Zdroj: Fed, Bloomberg, Reuters, čtk, AP)


Čtěte více:

Obama s Kongresem musí zabránit recesi, varoval Bernanke
21.11.2012 8:23
Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke vyzval tamní Kongres a...
Bohatí Američané si po útesu oddechli. Mohlo být daleko hůř (+přehled nových sazeb)
03.01.2013 13:28
Zvyšování daní, které bylo schváleno v rámci dohody o odvrácení pádu z...
Neomezená stimulace? Zastánců uvnitř Fedu ubývá. Geithner prý chystá brzký odchod z vlády
04.01.2013 8:39
Loni oznámená časově a objemově nelimitovaná stimulace možná bude mít ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.07.2024
8:05Víkendář: AI může měnit svět, ale ziskovost některých firem ne
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data