Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Co mají společného vláda Číny, vláda Německa a republikáni? Jsou osou deprese

Krugman: Co mají společného vláda Číny, vláda Německa a republikáni? Jsou osou deprese

23.11.2010 13:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Co mají společného vláda Číny, vláda Německa a republikáni? Všichni se snaží zastrašit Fed, aby upustil od svých snah vytvořit pracovní místa. A jejich motivace je velmi pochybná. Fed nedělá nic radikálního. Běžně v rámci monetární politiky kupuje vládní dluhopisy, nyní i dlouhodobé (nákup krátkodobých již nemá smysl, protože jejich výnosy se blíží nule). Inflace je nízká. Jádrová inflace leží na úrovni 0,6 %, což je nejméně v historii. Nezaměstnanost mezitím dosahuje téměř 10 % a dlouhodobá nezaměstnanost je horší než kdykoliv od dob Velké deprese.

Proč stojí Čína a Německo na válečné stezce proti Fedu, není záhadou. Obě země jsou zvyklé na obrovské obchodní přebytky. Léta to znamenalo, že my musíme mít deficity. Vedlejším efektem strategie Fedu je ale určité oslabení dolaru, které zvyšuje konkurenceschopnost amerického zboží. To Čína a Německo nechtějí. Bernanke a jeho tým se domnívali, že jen konají v duchu rad Miltona Friedmana, který Fed vinil z toho, že během Velké deprese nejednal razantněji. A který v roce 1998 vyzval Bank of Japan, aby na otevřeném trhu kupovala vládní dluhopisy.

Republikáni budou také vznášet protesty – od těch podivných až po ty nesmyslné. Jejich dopis Bernankemu nevysvětluje, proč se bát inflace v době, kdy je na rekordních minimech. Nyní se obávají slabého dolaru, ale kde byli, když během vlády Bushe dolar oslaboval daleko více? Proč nepsali podobné dopisy Alanu Greenspanovi? A někteří z nich požadují, aby Fed byl zbaven dvojího mandátu. Proč? Protože je nezaměstnanost tak vysoká?

Máme tu tedy osu deprese Čína, Německo, republikáni. Není pochyb, že některé z útoků na Bernankeho jsou motivovány srdečným intelektuálním přesvědčením. V jejich jádru však spočívá osobní zájem. Čína a Německo chtějí zachovat malou konkurenceschopnost USA. Republikáni chtějí slabou ekonomiku po dobu, kdy v bílém domě panuje demokrat.

Uvedené je výtahem z „Axis of Depression“ od Paula Krugmana.

(Zdroj: NYT)


Váš názor
  • Správný postup
    23.11.2010 14:47

    Pustit do oběhu pár nových dolarů je asi jediná správná věc, kterou lze v současné době udělat. Těžko někdo přesvědčí Čínu, aby srovnala hodnotu svojí měny. A také těžko přesvědčit pracovníky v USA aby pracovali za stejnou mzdu a za stejných podmínek jako pracovníci v Číně. Produktivita práce se rychle vyrovnává s mizejícím technologickým náskokem. A jak potom držet bilance? Jak konkurovat s násobně vyššími náklady na mzdy? Zbývá jediná věc - chtějí v Číně dolary? Tak proč jim je nenatisknout? Určitá inflace se nepochybně projeví, hlavně na trzích komodit a výrobních faktorů. Ale jak jinak se tomu bránit? Řeči o strukturálních reformách jsou jen žvásty. Čína dělá sama strukturální reformy a daleko rychleji.
    Karel
  • KRUGMAM
    23.11.2010 14:36

    Ten pán má asi velké deprese, když píše takové slátaniny. Nevím zda mu to, ale pomůže, víc ze sebe udělá vola, než zvedne své potrfolio.
    chicko
  • Těžká záhada
    23.11.2010 14:06

    Miluji zejména tento výrok z článku: "....Fed nedělá nic radikálního...". Přeloženo do srozumitelného jazyka: zvýšit peněžní masu v oběhu M2 z cca 4,3 tisíc miliard USD na 8,9 tisíc miliard USD (tj. na více než dvojnásobek) v historicky velmi krátké době "není nic radikálního". Uh, huh, achch. Invstigativním novinářům a ekonomům s Nobelovými cenami už jen zbývá vyřešit poslední záhadu: KAM SE PODĚLY ty nové 4 a půl (U.S.) trilióny / (EU) bilióny ??? Kam se poděly ? Podle všech ekonomických učebnic za posledních 200 let by měla být inflace někde kolem +100% nebo ne ??
    Detective
    • Re: Těžká záhada
      23.11.2010 15:13

      to není těžká záhada - představ si to jako trychtýř, inflace je zvýšení průtoku trychtýře, a né zvýšení objemu v trychtýři. A FED má trychtýř ucpaný kamenem, takže se mu průtok snižuje. V USA peníze pořád chybí - proto dolar posiluje. Současně není pravda že není inflace, ta samozřejmě je, možná 5-7%, jenom se počítá s nějakým umělým číslem, které ukazuje 1% ;-)
      Me2d
  • Aha, Krugman
    23.11.2010 13:59

    Úloho FEDu není vytvářet nová pracovní místa, ale starat se o stabilitu dolaru.
    cb
    • Re: Aha, Krugman
      23.11.2010 15:06

      A to delaji skutecne velmi dobre;-)
      Cedr
Aktuální komentáře
27.07.2024
8:05Víkendář: AI může měnit svět, ale ziskovost některých firem ne
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data