Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tobinova daň na spekulanty saň

Tobinova daň na spekulanty saň

23.06.2010 14:03

Každý, kdo se někdy snažil o udržování konstantní leverage svého portfolia, nebo pouze znovu naskočit do jednou „stoplosované“ pozice, ví, jak těžký a někdy až beznadějný je souboj racionálního uvažování s ještěřími instinkty vrytými hluboko v lidském mozku. Ve velkých institucích je tento problém s emocemi řešen souborem pravidel a limitů, které musí být bezpodmínečně dodržovány. Strach z kruté represe přehluší jakékoliv nutkání k excesivnímu chování a zaručí dodržování pravidla „cut your losses and let your profits run.“ Dobře zorganizovaný dealingroom pak funguje na trzích jako počítačový program jdoucí si nekompromisně za svým cílem. Případ dealera Kerviela z francouzské banky Société Générale, který je posledním z řady pravidelně se objevujících podvodných traderů, však dokazuje, že ani sebedokonalejší pravidla nikdy úplně neeliminují hrozbu lidského faktoru. Dnes již existuje cesta, jak se lidskému selhání vyhnout. Jmenuje se HFT.

High frequency trading (HFT) bývá často díky své tajemnosti mytizován, leckdy až do té míry, že se mylně prezentuje jako určitý „svatý grál“ financí, který umožňuje bezbolestně a trvale vydělávat spekulacemi. Konkurenční výhoda počítačem řízeného obchodování však nespočívá v ničem jiném, než v „přízemních“ důvodech, jako je rychlost, přesnost a co možná největší automatizace procesů a eliminování lidské síly z míst, kde je to možno a záhodno. Rizikové strategie, na nichž high frekvency fondy vydělávají, jsou stejné jako ve fondech klasických: nejrůznější „carry trades“, statistická arbitráž, trend following aj. Jejich výběr a nastavení je však opět prací nějakého emočně komplikovaného lidského mozku. Takže se dostáváme zpět na začátek. HFT je přesto jednoznačná cesta, kterou se finance budou ubírat a je evolučně vyšším vývojovým stadiem klasického dealingu, tak jak je popsán v prvním odstavci.

HFT fondy mají svoji úspěšnost vykoupenu jednou velmi nepříjemnou charakteristikou. Jelikož jsou schopny uzavírat během vteřiny stovky obchodů, jejich roční zobchodované objemy představují astronomická čísla. Americký ekonom James Tobin původně zamýšlel svoji daň z obratu na FX transakcích věnovat na rozvoj zemí třetího světa. Z jeho plánů sešlo a v úspěšných devadesátých letech se na tento nápad zapomnělo. Koncept daně z obratu ze spekulativních transakcí se dnes opět oprašuje v souvislosti s následky finanční krize. Představme si však, jaký dopad by měla jakákoliv taková daň na HFT firmu. Musela by zaplatit bernímu úřadu absurdní sumu rovnající se mnohonásobku potenciálního profitu, který je schopna svou strategií z trhu „vyždímat“. HFT firmy přitom plní na trhu velmi kladnou úlohu. Snižují bid-offer spread a zvyšují likviditu. Díky těmto pozitivním dopadům je trh dostupný pro drobné klienty a spekulanty z celého světa. Daň z obratu by zapůsobila doslova jako hrst písku vržená do vyladěného soukolí a zničila to progresivní, co se za posledních dvacet let technologického boomu vytvořilo. Proto doufám, že k jejímu zavedení nikdy nedojde.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Ještě něco:
    24.06.2010 19:14

    Právě virtualita a fiktivnost čistě finančních spekulací s rozmanitými finančně technologickými výtvory jako jsou CDS (vzdálených od reality vlastnicky i věcně) jsou posledním zoufalým pokusem golddiggerů těžit opět mimořádné objemy cenných aktiv. reálné investice již dávno nepřinášejí ty výnosy, které přinášely do doby, než si slabší transakční účastníci uvědomili nevyrovnanost transakčních pozic a začali požadovat nižší ceny a vyšší užitky. Stačí si uvědomit, kolik takových transakcí by se uskutečnilo, kdyby bylo účinně trestné uzavřít nevyvážený a konkurenční okolí poškozující obchod. Obchodovat s blbcem není žádné umění stejně jako schopnost podvést svého obchodního partnera - jen to zřetelně vypovídá o těch lidech, kteří status quo obhajují.
    pje
  •  
    24.06.2010 19:04

    Klasické hodnocení "svobody z pohledu vězeňského dozorce". Pan Vaškovic se nenamáhá vyhlédnout z trychtýře separátní logiky finančních trhů. Kdyby tak učinil, zjistil by, že drobní účastníci jsou tím, co ti velcí potřebují k zesílení trendotvorných obchodů. Lavinu nelze strhnout, uvolní-li se pouze jeden jediný, byť jakkoli mohutný balvan. HTF fondy přivádějí nejen drobné spekulanty (o investory rozhodně nejde), ale současně zajišťují vynikající clonu pro individuální i syndikované trendotvorné operace. To vše ale není nic ve srovnání se skutečností, že spekulativní transakce bez jakéhokoli investičního či produktotvorného efektu představují základní příčinu oslabení investičních zdrojů, jejichž předpokladem je déledobá a stabilní dostupnost. Tobinova daň je lékem na předimenzovaný finanční sektor, jehož rozsah, struktura a kapitálová saturace odčerpává zdroje z reálné ekonomiky, jež je tvořena nikoli virtuálními transakcemi živých účastníků trhů.
    pje
    •  
      25.06.2010 19:28

      Nemohu s Vámi souhlasit, ale každopádně děkuji za reakci. Myslím si, že cokoliv, co si říká daň, by mělo splňovat pravidlo: "ber, ale nech žít", což Tobinova daň jednoznačně nečiní. Co se týče "neproduktivních" spekulativních obchodů, většina z nich je soustředěna v hedžových fondech. Krize nekrize, objem investovaných peněz v tomto segmentu stabilně roste. Ptám se, kde se berou? Kdo investuje do těchto spekulacmi se živících firem? Odpověď je, penzijní fondy, pojišťovny a jiné tzv. "real money". Pokud si tedy platíte životní pojištění, ať chcete nebo nechcete, část vašich peněz je s největší pravděpodobností investována do nějakého hedžového fondu. Z tohoto čistě sobeckého pohledu tedy jejich práce až tak "neproduktivní" není.
      Dušan Vaškovic
Aktuální komentáře
17.08.2024
9:08Víkendář: Velká část ekonomiky potřebuje místo modelů jako je ChatGPT modely kvantitativní
16.08.2024
22:02Páteční obchodování na Wall Street potvrdilo růstový týden  
18:01Martin Uher: Od výprodejů k oživení. Jak využít aktuální situace na trzích?
16:52Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech pomáhá akciím, zlato je poprvé nad 2.500 dolary  
16:31Sazby ve světě v příštím roce – BoJ nahoru, v USA dolů, ale po roce stále mírná restrikce?
14:09Letní šok na trhu ještě není zcela u konce. Investoři se připravují na další otřesy
13:44Texas Instruments získá podporu v řádu miliard dolarů na vybudování domácí výroby polovidičových destiček v USA
11:03Perly týdne: Microsoft spotřebuje více elektřiny než Island a trhy čekají od Fedu příliš mnoho
10:49Ceny v průmyslu v Česku zrychlily růst, v zemědělství zpomalily pokles
9:06Rozbřesk: Jak moc má ČNB snížit ve svých modelech potenciální růst? Silný maloobchod v USA povzbudil býky na dolaru
8:52Na některých trzích pro mmcité se sice ochladilo, firma ale uvádí novinky, buduje novou výrobu, potvrzuje výhled a vyplácí první dividendu
8:44mmcité hlásí růst tržeb a zisku, trh se zotavuje po nedávných poklesech  
7:01Summers: Záchranné snížení sazeb by spíše uškodilo, obchodování s realitami v centrálním bankovnictví nepomáhá
15.08.2024
22:00Nákupy ve slevách přinesly Wall Street sedmý růst v řadě  
17:54Sahmovo pravidlo bliká červeně, akcie to na rozdíl od historie nevzrušuje
17:12Americký maloobchod pozvedl akcie proti dluhopisům  
16:46Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Oznámení o desáté výplatě úrokového výnosu a splacení jistiny dluhopisu
16:23Komentář Invesco: Proč byla nedávná korekce trhu možná přehnanou reakcí
14:36Walmartu klesl zisk na 4,5 miliardy, ale zvýšil tržby i výhled na příští rok
14:22Šéf chicagského Fedu Goolsbee se čím dál více obává o zaměstnanost než o inflaci

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data