Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jestřábí snížení sazeb v podání ČNB koruna ocenila

Rozbřesk: Jestřábí snížení sazeb v podání ČNB koruna ocenila

02.08.2024 9:02
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

ČNB včera v souladu s naším očekáváním snížila svou základní úrokovou sazbu o 25bps na 4,5 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo všech sedm členů bankovní rady. Centrální banka tak zvolnila tempo uvolňování měnové politiky a s úrokovými sazbami blíže neutrální úrovni se nyní dostává se fáze jmenného ladění.

Dnešní rozhodnutí se opírá o novou makroekonomickou prognózu, která se minimálně při pohledu na trajektorii sazeb nese v jestřábím duchu – se základním scénářem je konzistentní jen mírný pokles úrokových sazeb ke konci roku na úroveň 4,4 % (3M PRIBOR). Aktualizovaná prognóza podle očekávání lehce přepsala výhled na růst HDP směrem dolů pro tento rok z 1,4 % na 1,2 %, v roce 2025 pak z 2,7 % na 2,8 %. Inflační výhled centrální banka zásadněji nezměnila a nadále očekává v příštím roce průměrnou inflaci na 2% cíli. Česká koruna by měla dle ČNB setrvat na lehce slabších úrovních (nad 25 EUR/CZK až do poloviny 2025), než indikovala jarní prognóza.

Doprovodná komunikace a zejména tisková konference Aleše Michla se nesly ve velmi opatrném duchu. Slovy guvernéra Michla šlo dnes o tzv. jestřábí snížení sazeb, které akcentuje obezřetnost při kalibraci měnové politiky. To by mělo platit i do budoucna. Směrem k příštím zasedáním však guvernér odmítl poskytnout jakýkoli signál. Jestřábí vyznění tiskové konference pak podtrhl komentář guvernéra Michla k inflaci – její mírné podstřelení by centrální bance nejenže nevadilo, ale naopak by bylo mírně vítané.

Shrnuto, podtrženo, ČNB sice snížila sazby, ale zahrála na jestřábí strunu. Vzhledem k příznivému inflačnímu výhledu a slabému výkonu české ekonomiky nadále předpokládáme, že ČNB bude pokračovat ve snižování sazeb o 25 bazických bodů a na konci roku se repo sazba dostane na 3,75 %. Překvapivě ostrá jestřábí rétorika centrální banky je však rizikem ve směru pozvolnějšího poklesu sazeb a možné taktické pauzy na konci letošního roku.


*** TRHY ***

Koruna
Česká koruna včera prožila nervózní obchodování a na krátkou chvíli dokonce překonala hranici 25,50 EUR/CZK. Rozhodnutí ČNB snížit sazby o standardních 25 bazických bodů však přineslo na trhu úlevu a koruna se posunula do blízkosti 25,30 EUR/CZK. Pro českou měnu byla povzbuzením i jestřábí komunikace guvernéra Michla na tiskové konferenci.
Z té může koruna profitovat i během dnešní seance, povzbuzena i podvečerním rozhovorem viceguvernéra Jana Frait pro Investiční web. Dle J. Fraita je na čase zahájit proces jemného ladění a ČNB bude velmi pečlivě zvažovat své další kroky. Není proto moc pravděpodobné, že by bankovní rada přistoupila k razantním krokům. Na konci letošního roku vidí viceguvernér repo sazbu okolo 4 %, podobně jako v našem základním scénáři.

Eurodolar
Dolar ve čtvrtek proti euru lehce zpevnil a pár se dostal pod hranici 1,08 EUR/USD a ignoroval tak zklamání v podobě slabého indexu ISM za červenec.
Zajímavý i s ohledem na hlavní makro událost dnešního dne - americké payrolls - byl ale slabý výsledek dílčího indexu ISM o zaměstnanosti. Ten podporuje tezi, že dnešní payrolls mohou být slabší, než s čím trh počítá. To by mohlo dále podpořit sázky na dokonce ještě výraznější pokles oficiálních amerických sazeb na příštím zasedání Fedu v polovině září, které se v trhu začínají více a více objevovat (my však počítáme s poklesem o 25bps a nikoliv o 50bps, což nyní trh oceňuje s 20% pravděpodobností). Takový scénář by se dolaru asi nelíbil.
Zajímavé bylo včera i dění ve Velké Británii, kde BoE po těsném výsledku hlasování snížila o 25bps oficiální sazby (na 5 %), což trh úplně nečekal a libra tak lehce oslabovala. BoE, podobně jako i ostatní centrální banky, po inflační vlně minulých let volí opatrný přístup při snižování sazeb.

Akcie
Start do nového měsíce zdaleka neproběhl podle představ investorů. Index S&P 500 ztratil 1,4 %, technologický Nasdaq potom dokonce 2,3 %. Technologické tituly následovaly zbytek trhu. Nvidia odepsala 6,7 %, Microsoft 0,3 % a Apple v očekávání výsledků po uzavření trhů 1,7 %. Zelenala se tak jedině společnost Meta Platforms (4,8 %), které dopomohly k solidnímu výsledku včerejší obchodní seance výsledky hospodaření. Naproti tomu mikročipový producent Qualcomm se propadl o 9,4 %. Arm Holdings představil lepší výsledky, ale do budoucna hledí s až přílišnou opatrností, tak jeho akcie poslali investoři o 15,7 % níže. Akcie Moderna včera propadly o 21 %. Naopak farmaceutická společnost Eli Lilly narostla o 3,5 %.

 
 

Čtěte více:

ČNB zpomaluje tempo poklesu sazeb na 25 bps, zhoršila výhled ekonomiky
01.08.2024 14:37
Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou...
Dominik Rusinko: Jestřábí snížení sazeb ČNB
01.08.2024 16:46
Česká národní banka dnes podle očekávání snížila svou základní úrokovo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.08.2024
11:49Intel zruší 17.500 míst, firma vykázala čtvrtletní ztrátu 1,6 miliardy USD
11:39Akciový výplach staví do centra pozornosti report z trhu práce. Trhy se bojí další rány  
11:22Perly týdne: Hledání důvodů pro prodeje a realističnost robotaxíků
9:25Akcionáři výrobce designového kování M&T získají v srpnu další část dividendy. Tu chce M&T i dále vyplácet pololetně
9:23Gen se svými výsledky za 1Q trefil do očekávání trhu
9:02Rozbřesk: Jestřábí snížení sazeb v podání ČNB koruna ocenila
8:48Erste překonala očekávání, trhy otřásl trojitý úder asijského výprodeje, nevýrazných výsledků techu a slabosti americké ekonomiky, futures jsou hluboko v červeném  
8:23Apple bojuje s příjmy z iPhonů. Přesto jsou výsledky impulsem před zářijovým uvedením jeho nové generace?
8:13Erste představila kvartální čísla nad očekáváním trhu, v některých ohledech zlepšila výhled a cílí dividendu 3 eura na akcii
01.08.2024
22:01Trhy ztrácejí kvůli obavám z recese  
17:48Pavol Mokoš: Trhy v USA jsou rozbouřené, výsledky Komerční banky investory zklamaly
17:17Akcie sráží dolů výsledky i makrodata, Meta sama situaci nezachrání  
16:46Dominik Rusinko: Jestřábí snížení sazeb ČNB
16:42Průmysl v USA rychle slábne a propouští, ukazuje ISM. Pro akcie špatná zpráva  
16:39Preview analytika: Co čekáme od zítřejších výsledků Erste?  
16:19Nejde jen o první snížení sazeb, ale o celý cyklus. Pohled do historie pak vypadá trochu jinak u průměrů a mediánů
16:18Akcionáři kvůli globálnímu výpadku počítačových systémů žalují firmu CrowdStrike
15:48Schodek rozpočtu na konci července byl 192,3 mld. Kč, loni 214,1 mld. Kč
15:25Jak se analytik Braňo Soták dívá na výsledky Mety (+9 %)?  
14:37ČNB zpomaluje tempo poklesu sazeb na 25 bps, zhoršila výhled ekonomiky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Změna počtu prac. míst