Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Politická nejistota v Evropě pokračuje, Fed si může vzít více času na sledování dat a futures jsou v zeleném

Politická nejistota v Evropě pokračuje, Fed si může vzít více času na sledování dat a futures jsou v zeleném

17.06.2024 8:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Lhůta pro předložení vládního protinávrhu na dividendu ČEZ vypršela. Koalice francouzských levicových stran představila manifest, který cupuje většinu ze sedmi let Macronových ekonomických reforem. Také britský premiér Rishi Sunak čelí před volbami katastrofálním průzkumům veřejného mínění. Prezident Fedu v Minneapolis Neel Kashkari o víkendu řekl, že centrální banka si může vzít více času a sledovat příchozí data, než začne snižovat úrokové sazby. Čína oznámila smíšená ekonomická data, která ukazují na zmírnění nerovnováhy ekonomického růstu a futures jsou v zeleném.

Evropské akciové futures jsou v zelených číslech a signalizují potenciální oživení po poklesech z minulého týdne, kdy investoři naceňovali politickou volatilitu ve Francii a čekali na rozhodnutí hlavních centrálních bank, která mají přijít tento týden. Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 +0,5 %, FTSE 100 +0,4 % a DAX +0,2 %.

Dolar se v rámci rostoucí averze vůči riziku posouvá výše. Euro se ustálilo poté, co minulý týden propadlo nejvíce za dva měsíce. Futures na francouzské dluhopisy klesly.

Lhůta pro předložení vládního protinávrhu na dividendu ČEZ za rok 2023 vypršela v pátek 14. června. A mezitím ministr průmyslu a obchodu Síkela řekl, že poté, co viděl předběžná čísla, si nemyslí, že by bylo logické jít cestou pouze jednoho jaderného reaktoru.

Koalice francouzských levicových stran představila manifest, který cupuje většinu ze sedmi let Macronových ekonomických reforem a ohledně fiskální politiky staví zemi do kolizního kurzu s EU. Vůdkyně krajní pravice Marine Le Penová řekla, že pokud vyhraje předčasné parlamentní volby ve Francii, tak se nepokusí vytlačit prezidenta Emmanuela Macrona. Spread mezi francouzskými a německými dluhopisy se minulý týden prudce rozšířil.

Méně než tři týdny před volbami ve Velké Británii čelí také tamní premiér Rishi Sunak katastrofálním průzkumům veřejného mínění, které naznačují, že před hlasováním 4. července má jen malou šanci. Poté, co dvě hlavní britské strany minulý týden zveřejnily své volební programy, labouristická opozice Keira Starmera rozšířila svůj náskok v průzkumech pro The Observer a pro Sunday Telegraph. Analýza Survation zjistila, že labouristé míří k velké většině křesel, přičemž konzervativci by získali pouze 72 z 650 křesel v Dolní sněmovně oproti 365 v posledních volbách v roce 2019.

Prezident Fedu v Minneapolis Neel Kashkari o víkendu řekl, že centrální banka si může vzít více času a sledovat příchozí data, než začne snižovat úrokové sazby. Pokud letos dojde pouze k jednomu snížení sazeb, pravděpodobně by k tomu došlo ke konci roku 2024, řekl Kashkari. A také celosvětově se zdá, že dny holubičí měnové politiky, která podnítila rally na dluhopisech rozvíjejících se trhů, jsou u konce. Výnosy z dluhopisů v místní měně rozvíjejících se trhů zaostávají za obdobnými dluhopisy denominovanými v dolarech nejvíce za dva roky.

Tento týden budou obchodníci také sledovat údaje o inflaci v Evropě a Velké Británii, mezitím má promluvit zástup představitelů Fedu, včetně prezidentky dallaského Fedu Lorie Logan, prezidenta chicagského Fedu Austana Goolsbeeho a guvernérky Fedu Adriany Kugler.

Čína oznámila smíšená ekonomická data ukazující na zpomalení průmyslové expanze v květnu a maloobchodními výdaje, které překonaly prognózy, čímž by se mohla hluboká nerovnováha hospodářského oživení alespoň trochu zmírnit. Průmyslová výroba vzrostla o 5,6 % oproti předchozímu roku a maloobchodní tržby zrychlily a vzrostly o 3,7 % ve srovnání s prognózou 3 %. Čísla výdajů naznačují, že čínské domácnosti možná konečně zareagují na vládní snahy o zvýšení spotřeby. Ceny domů však v květnu klesaly rychlejším tempem, přičemž ceny nových domů, s výjimkou státem dotovaného bydlení, klesly v 70 městech. Krátce před zveřejněním údajů ponechala Čínská lidová banka základní úrokovou sazbu beze změny již desátý měsíc za sebou.


 

Čtěte více:

Novinky z Patria Finance: Zvýhodnění investic do DIPu a rozšíření Pravidelných investic
14.06.2024 14:32
Patria Finance zásadně rozšířila nabídku ETF v produktu Pravidelné i...
Evropské akcie si mohou zapsat nejhorší týden od ledna. Dolů je stahují obavy z politických turbulencí ve Francii
14.06.2024 12:13
Evropské akcie si kvůli rostoucím obavám z politických turbulencí ve F...
Výprodeje v Evropě nabírají otáčky, americké techy se snaží vzdorovat
14.06.2024 16:59
Americká inflace a Fed jsou za námi a pozornost se stáčí zpět do Evrop...
Wall Street dál favorizuje AI tituly: ADBE + 14 %
14.06.2024 22:02
Wall Street závěr: Dow Jones -0,15 %; S & P 500 -0,04 %; Nasdaq Comp...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu