Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Aktuální dividendové příležitosti podle zkušené investorky

Aktuální dividendové příležitosti podle zkušené investorky

08.06.2024 14:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Dividendové investování bylo vždy součástí více než 40-leté kariéry Nancy Tengler. Její strategie se však nezaměřuje pouze na akcie, kterým rostou dividendy. Dívá se také na relativní dividendový výnos nebo na výnos akcií vzhledem k jejich vlastní historii a trhu, vysvětlila.

„To, co je na tom tak důležité, je, že společnosti stanovují dividendu jako součást toho, co si myslí, že je dlouhodobě udržitelná síla zisku,“ uvedla Tengler, generální ředitelka a hlavní investiční ředitelka společnosti Laffer Tengler Investments a autorka knihy „The Women's Guide to Successful Investing”. "Pro nás je to opravdu spolehlivý způsob, jak získat přístup k tomu, co si vedení a představenstvo myslí," dodala. "A je to mnohem spolehlivější než výhled na odhady zisků analytiků."

Příkladem toho je Walmart, řekla. V únoru tento maloobchodní řetězec oznámil zvýšení dividendy o 9 %, což představuje už 51. rok zvýšení dividendy v řadě. Historicky Walmart zhruba v posledním desetiletí zvyšuje svou dividendu pouze o 1 cent ročně, uvedla. "To nám říká, že management má silný názor na potenciální růst zisků," dodala Tengler, která v té době již vlastnila akcie Walmartu. "Proto jsme ho přidali do našeho holdingu a skutečně další čtvrtletí - toto poslední - vyšlo a vypadá zatraceně dobře."

Při investování do jmen vyplácejících své zisky fungují akcie i dividendy jako zajištění proti inflaci, domnívá se. "Toto je strategie tažného koně. A měla by být jádrem každého portfolia,“ řekla. "Je to kvůli síle sčítání dividend a růstu dividend." Kromě toho, pokud výnos stoupne z důvodu, že má společnost problém, dostanete zaplaceno, abyste počkali, dokud se to nevyřeší, řekla.

Přesto se drží daleko od nejvýnosnějšího decilu dividendových akcií. U nich je obvykle výnos vysoký, protože se akcie prodávají nebo proto, že existují obavy, že se dividenda sníží, vysvětlila. Dává přednost druhému a třetímu decilu, který podle ní fungují lépe.

Zde jsou některé z jejích nejlepších tipů, včetně starých ekonomických společností, které se zaměřily na digitalizaci, cloud computing, generativní umělou inteligenci a cloud:

Walmart

Nejenže Walmart nedávno zvýšil svou výplatu dividend, ale také investoval do technologií a zlepšil kvalitu svých obchodů, uvedla Tengler. "Walmart přijal všechny druhy změn. Brzy zařadil digitalizaci, ve svém reklamním podnikání používá generativní umělou inteligenci. Zapojuje robotiku," řekla. Navíc jeho e-commerce roste a společnost přitahuje zákazníky z vyšší třídy, dodala.

Walmart aktuálně vynáší 1,3 % a akcie za poslední rok vzrostly o více než 33 %.

American Express

Dalším z jejích oblíbených finančních jmen je American Express. I když za posledních 12 měsíců vzrostly tyto akcie zhruba o 40 %, stále je považuje za atraktivní na základě relativního výnosu. Dividendový výnos této akcie je 1,2 % a za posledních pět let rostla výplata ročně o 10,5 %, zdůraznila. Kromě toho American Express nasazuje umělou inteligenci a používá ji ke zlepšení odhalování podvodů, doplnila Tengler.

Mladší generace si také osvojuje firemní platinové karty vyšší třídy a další produkty. Spotřebitelé z řad miléniálů a Gen Z tvořili v prvním čtvrtletí více než 60 % celosvětových akvizic nových spotřebitelských účtů, uvedl na dubnovém konferenčním hovoru American Express generální ředitel Stephen Squeri. "Uvědomili jsme si, že jít po mileniálech a Gen Z bylo pro nás klíčové," dodal Squeri v dubnovém rozhovoru s Jimem Cramerem z CNBC. "U mileniálů a Gen Z jsme si uvědomili, že chtějí mít přístup, chtějí zážitky, chtějí zvláštní privilegia."

Zákazníci American Express navíc bývají ve skupině s vyššími příjmy. "Prodlení a poplatky jsou zde mnohem nižší než u běžných společností vydávajících kreditní karty," řekla Tengler. "To se nám líbí z krátkodobého i dlouhodobého hlediska."

American Express

Carrier Global

Dalším jménem na jejím seznamu je Carrier Global, který má dividendový výnos 1,2 %. Tato společnost, která se zaměřuje na klimatická a energetická řešení, zvyšovala v posledních třech letech svou dividendu o 23 % ročně, uvedla. Carrier Global je připravena svézt se na vlně umělé inteligence, protože se budují datová centra a tato společnost poskytuje ventilace a klimatizace, řekla.

Podnikání v tomto segmentu na trhu datových center vzroste v roce 2027 na 15 až 20 miliard USD z přibližně 7 miliard USD v roce 2023, uvedl generální ředitel David Gitlin na dubnovém konferenčním hovoru Carrier Global. „Umělá inteligence dnes tvoří asi 20 % zátěže typického datového centra a někteří naši zákazníci předpokládají, že se toto procento v příštích několika letech zvýší na 80 %, což podnítí obrovskou poptávku po síti a zvýší potřebu diferencovaných ventilací, klimatizací a řídicích řešení,“ řekl.

Carrier Global za posledních 12 měsíců vzrostl o 41 %.

carrier

Alphabet

A konečně novým přírůstkem do portfolia Tengler je společnost Alphabet, kterou již vlastnila ve svém růstovém portfoliu. Tento technologický gigant v dubnu schválil svou vůbec první dividendu, takže nemá historii růstu dividend. Přesto má společnost prostředky na zvýšení svých výplat – a ona si myslí, že právě to se stane. "Jedná se o jméno, které je v mnoha ohledech podceňováno a oni jako společnost tak trochu vyrostli," domnívá se Tengler. „Vzali v úvahu náklady. Začali propouštět a racionalizovat podnikání.“

Alphabet za poslední rok vzrostl o 38 % a aktuálně má dividendový výnos 0,5 %.

Alphabet

Zdroj: CNBC

 
 

Čtěte více:

Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
26.04.2024 8:28
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem interne...
Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
06.05.2024 16:17
Vzpomínáte si, jaké to je mít výnos? Jak ukazuje rok 2024, vydělávání...
Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
06.05.2024 6:12
Evropské společnosti mají více hotovosti než v nedávné historii. Spole...
Jaromír Strnad: Akciový split Nvidie a dividendy ČEZ a Kofoly
28.05.2024 14:17
Příští pátek budou zveřejněna květnová data z trhu práce, a pokud by s...

Váš názor
  • kecy jako noha
    09.06.2024 22:28

    dividendový výnos 1,2% :-D :-D , znám plno solidních akcií kde je 5-7%, i 10% se dá najít.
    občan
  •  
    09.06.2024 0:43

    To je teda blábol,to takový MPW dělá víc. a co teprve EC a jiné. to jsem asi z jiného světa.
    kočák
  • Růstové akcie
    08.06.2024 17:44

    Já bych to spíš pojmenoval Růstové akcie s menší dividendu jako bonus.
    hudis
  •  
    08.06.2024 17:34

    chyba: uvedené firmy platí velmi nízkou dividendu, ne vysokou. // nevím proč nejde upravovat a mazat komentáře
    Proton.me
  •  
    08.06.2024 17:33

    Je to označeno jako dividendové příležitosti. Přitom ale ty firmy platí velmi vysokou dividendu, která je nižší než je česká inflace. Spíše to vypadá na tzv. růstové akcie než jako akcie dividendové. Růstové akcie jsou často nadhodnocené a při krizi padají dolů. Není vyloučeno, že krize z roku 2022 ještě nekončí a ceny nadhodnocených růstových akcií půjdou opět dolů. Laický názor.
    Proton.me
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu