Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Současnou dezinflací to ve světě nekončí

Současnou dezinflací to ve světě nekončí

01.05.2020 18:07

Naše domácí média si všímají toho, jak dochází ke znatelnému zdražování některých potravin. A u nich to minimálně kvůli kurzu koruny zřejmě neskončí. Na základě tohoto vývoje bychom mohli propadnout dojmu, že diskuse o tom, zda nyní hrozí spíše inflace, či deflace, je celkem zbytečná. Již jsem tu několikrát naznačoval, že to by ale ve velké části globální ekonomiky mohl být dojem mylný. Ukazují to i nové analýzy, úvahy a informace.

Wall Street Journal před několika dny poukazoval na deflační tlaky v eurozóně dané vývojem cen energií. Na podobnou deflační notu hraje i ekonom a investor Gavyn Davies. Podle něj je nyní již jasné, že první dopady pandemicko – ekonomické krize budou „silně dezinflační“. Přispívat by k tomu měly zejména sektory jako jsou restaurace, hotely, či letecké společnosti. Inflace v USA tak podle ekonoma, respektive podle modelů jeho společnosti Fulcrum AM, spadne hluboko pod cíl Fedu ve výši 2 %. A v eurozóně a Japonsku se během pár měsíců. posune do záporu. Davies ale dodává, že tím to vše nekončí a postupně se začne projevovat nedostatek některého zboží daný uzavřením firem. Tudíž i vyšší tlaky inflační.

Davies v souvislosti se současným vývojem poukazuje i na to, že John Maynard Keynes v roce 1940 v „How to Pay for the War“ popisoval, že kombinace vysokých válečných výdajů (expanze poptávky) a odchodu mnoha mužů do služby (tj., kontrakce nabídky) bude vyvolávat nedostatek zboží a tudíž inflační tlaky. Z jeho návrhů, které jim měly zabránit, byly přijaty povinné úspory, vyšší daně a k nim se přidaly dávky u základního spotřebního zboží. Tyto kroky podle Daviese udržely inflaci na uzdě a podle některých ekonomů je podobná logika (poptávka předbíhající nabídku) relevantní i nyní.

Nová analýza, kterou zpracovala ekonomka Veronica Guerrieri, ale zase ukazuje, že pokles nabídky by sám o sobě mohl vyvolávat poptávkový deficit. Zjednodušeně řečeno proto, že peníze, které lidé ušetří třeba za jídlo v restauracích. možná neutratí jinde (zatímco na nabídkové straně ekonomiky dojde k přesunu zdrojů mezi jednotlivými sektory).

V pondělí jsem v článku „R“ jako klíč pro budoucí inflaci? ukazoval i jednoduchý grafický model, kterým můžeme současnou situaci posuzovat. Nicméně sám model nám nic neřekne o tom, jak se jeho křivky konkrétně pohnou, a tudíž kam se vydají cenové tlaky. Ani pan Davies po uvedeném výčtu nedochází k jednoznačnému závěru a končíme tak tam, kde jsme začali: I přes to, co vnímáme přímo v některých obchodech, jsou zatím ve velkých vyspělých ekonomikách silnější tlaky deflační, či dezinflační.

Opakovaně se tu také vracím k vývoji v Číně, která je vnímána jako možné vodítko věcí příštích ve vyspělých zemích. Učiním tak i dnes poukázáním na to, že guvernér čínské centrální banky PBoC Yi Gang se podle South China Morning Post domnívá, že dopad pandemie bude jen přechodný. A varuje před přílišnou stimulací, která by mimo jiné mohla destabilizovat čínský finanční systém (již tak křehký).

Vyloženě deflačně ale zase vyznívají poslední komentáře Michaela Pettise, který soustavně „kvalitativně“ sleduje situaci v Pekingu. Podle jeho posledních pozorování je řada obchodů stále prázdná a ekonom to komentuje následovně: Jako kdyby se lidé rozhodli, že více peněz na bankovním účtu je lepší než pár dalších kusů spotřebního zboží. Tedy nic jiného než zvýšená opatrnost, ne-li přímo strach, projevující se růstem preventivních úspor, a tudíž útlumem poptávky (poptávkové dezinflační tlaky). A za pozornost stojí, že jinak ekonom hovoří o plných ulicích. Takže také další varování před spoléháním se na „otevřete to a oni přijdou“.

 

Čtěte více:

Čínské signály
24.04.2020 17:34
Opakovaně se tu vracím k vývoji v Číně, která je považována za možný u...
Lufthansa a budoucnost báječných firem na létajících strojích
28.04.2020 17:26
Akcie Lufthansy odepsaly za poslední tři měsíce asi 50 % své hodnoty, ...
Amazon a Walmart v době pandemie
29.04.2020 17:37
Americké akcie v indexu SPX jsou za poslední tři měsíce více než 10 % ...
Hotovost jako dlouhodobá konkurenční výhoda
30.04.2020 17:44
Po poslední finanční krizi zvýšila řada firem zásobu hotovosti ve svýc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu