Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přichází „Danone revoluce“?

Přichází „Danone revoluce“?

16.08.2018 18:20

The Economist se domnívá, že potravinářský průmysl jde od nikud nikam. V mnohém se s tímto hodnocení dá souhlasit a podle toho také vypadá návratnost akcií některých společností. The Economist v této souvislosti poukazuje na Danone a jejího šéfa Emmanuela Fabera, který je znám svými radikálně kritickými pohledy na stav odvětví. A to zejména co se týče kvality balených potravin, či třeba toho, jaký dopad mají na životní prostředí miliony lahví balené vody. Faber tak provádí změny, které stojí za pozornost i u těch, které potravinářství zrovna nezajímá.

Danone má centrálu v Paříži a většinu její produkce a prodejů představují mléčné výrobky, (balené) minerální vody a dětská výživa. Faber ale vnímá, že dnešní spotřebitel nemá problém tradiční značky opustit. Mileniáni rádi nakupují místní potraviny od menších výrobců, na popularitě získává bio produkce, či produkce bez geneticky modifikovaných plodin. A „jeho“ Danone proto hodlá přehodnotit „anglosaskou myšlenku, že firma existuje především proto, aby maximalizovala hodnotu pro své akcionáře“.

Faber podle The Economist dokonce tvrdí, že „účelem firmy není vytvořit hodnotu pro akcionáře, ale poskytnout zdravé jídlo pro co nejvíce úst tak, aby to bylo prospěšné pro všechny - od dodavatelů až po spotřebitele a vlastníky“. Danone tak například prodává dceřiné společnosti, které vyráběly sušenky, čokoládu a pivo. Evian, její špičková značka minerální vody, která představuje zhruba 3 % příjmů, se zase snaží stát uhlíkově neutrální. Firma pracuje i na tom, jak vyrobit recyklovaný plast, a provozuje rozsáhlé, neziskové organizace, včetně té, která poskytuje brazilským dětem vysoce kvalitní a výživné jogurty.

Nejnovější snahou Danone je podle The Economist získat certifikaci „B korporace“. Ta by měla ukazovat, že firma se chová eticky, zodpovědně ke společnosti a k životnímu prostředí. A nemá jít jen o nějaký formální krok - například Walmart je prý nadšeným zastáncem této certifikace a snaží se prosadit ji u svých dodavatelů. The Economist pak tvrdí, že podobný posun od filozofie „akcionáři na prvním místě“ je patrný u více firem a lidí z jejich vedení. V tomto duchu se prý vyjadřuje například šéf investiční společnosti BlackRock Larry Fink.

Potravinářství a související obory jsou podle mne téměř jistě dalším odvětvím zralým na revoluci. Nedávno jsem tu v této souvislosti zmiňoval jeden z rozhovorů s Margit Slimákovou. Ideálně by podobné změny měly probíhat pod taktovkou a tlakem spotřebitele hlasujícího svýma nohama a peněženkou. A pokud hovoříme o dlouhodobých investorech, nevidím zase takový rozpor mezi jejich zájmy a tím, že by se firma měla zaměřit na zákazníka, být zodpovědná ke společnosti a životnímu prostředí, atd.

Ve skutečnosti totiž podle mne nehovoříme o dilematu mezi těmito faktory a maximalizací hodnoty, ale o rozporu mezi těmito faktory a snahou krátkodobě nakopávat cenu akcie. Jinak řečeno, je to do značné míry jen další z variací na téma dlouhodobého rozvoje a skutečné maximalizace hodnoty na straně jedné a krátkodobého/krátkozrakého dojení trhu, prostředí a společnosti na straně druhé. Nevím, jaký přínos mají nějaké certifikace. Největší „hodnotou“ je podle mne bez diskuse rozumný a uvažující spotřebitel, který například nenakupuje houfně balené vody, či jablka z druhého konce světa, když vedle na polici jsou ty místní.

Danone každopádně v minulém roce vydělalo rekordní téměř 2 miliardy eur volného toku hotovosti (provozní cash flow bez investic – viz poslední tři řádky tabulky od Morningstar). Pokud by firma generovala stejnou částku i nadále, hodnota tohoto toku hotovosti by dosahovala 49 miliard eur. Kapitalizace dosahuje 43,5 miliardy eur, takže laťka je nastavená celkem jasně: Podle trhu bude o něco hůře, než minulý rok. Pro srovnání: Před časem jsme se tu podobným pohledem dívali na Nestlé. U ní investoři zhruba čekají, že bude vydělávat průměr posledních pěti let.

0

 

Čtěte více:

Belgické výrobce čokolády skupují zahraniční firmy
02.06.2018 16:55
Stále více tradičních belgických výrobců čokolády přebírají zahraniční...
Jsme zrozeni k tomu, abychom se nechali oblbovat?
13.06.2018 18:47
Před delší dobou jsem tu psal o výborné knize „Zrozeni k běhu“. Ta mim...
I mistr Buffett se někdy trochu utne
14.06.2018 18:19
O společnosti Kraft Heinz je ve srovnání s jinými firmami z odvětví sl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu