Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Květnové komoditní vzestupy a pády

Květnové komoditní vzestupy a pády

31.05.2016 16:26
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Po nečekaně silném dubnu mají čínské futures na železnou rudu a ocel nakročeno k téměř historicky nejhorší měsíční výkonnosti. Za ztrátou na komoditách v letošním pátém měsíci nestojí jen odliv nadšených gamblerů z čínských burz s komoditními futures, ale i silnější dolar, který tento měsíc potrápil mnoho komodit od mědi až po zlato.

Ocel, železná ruda a silný dolar


Čínský kontrakt na ocelové výztuže zahájil rok 2016 ve velkém stylu. Tamní spekulanti svou pozornost přesunuli z akcií právě na komoditní futures. Objemy obchodů s kontrakty na železnou rudu nebo ocel trhaly rekordy a jejich cena letěla strmě vzhůru. Šílenství dosáhlo takových rozměrů, že regulátorům a burzám nezbylo nic jiného než zakročit a vydat opatření ve formě obchodních omezení. O tom, že se neminula účinkem, svědčí obrat trendu v tomto měsíci, kdy se cena kontraktu na ocelové výztuže pro změnu propadla o 28 procent. Jedná se o zdaleka nejhorší měsíční výkonnost od počátku obchodování tohoto kontraktu v roce 2009.

Faktorem, který ovlivnil v květnu většinu komodit vyjma ropy, byl bezpochyby i sílící dolar. Právě silná americká měna zdražuje v ní denominované komodity pro zahraničí zájemce. Dolar v květnu posiloval proti mnoha měnám včetně čínského renminbi díky vzrůstajícím očekáváním, že americká centrální banka letos v létě zvýší sazby.

Futures na železnou rudu, která je hlavní ingrediencí pro výrobu oceli, v Číně směřují k 24procenntní měsíční ztrátě, nejhorší od jejich uvedení na trh v roce 2013. Cena spotové železné rudy s dodáním do Číny spadla podle The Steel Index dnes na 49,50 USD za tunu. Zásoby železné rudy v čínských přístavech se aktuálně nacházejí na maximech od roku 2014. Rekordním úrovním se blíží i produkce oceli. Denní výroba oceli se tento měsíc blížila historickému maximu 2,4 milionu tun.

Těžký měsíc pro zlato i měď

Největší měsíční ztrátě za posledních 6 měsíců čelí zlato i měď. Červený kov se na londýnské kovové burze LME propadl v květnu o více než 5 procent a tuna mědi se tak obchoduje okolo 4680 dolarů. Silný květnový dovoz do Číny zanechal trh dobře zásobený. A zrovna měď má před sebou červen, který pro tento kov bývá zdaleka nejslabším měsícem v roce. Do tržních cen se navíc stále více promítá možnost zvýšení amerických sazeb v letních měsících a s ním spojená síla americké měny.

Po ostrém startu ztrácí převážně kvůli silnému dolaru a očekávanému zvyšování sazeb Fedem páru i zlato. Cena žlutého drahého kovu sice prozatím uhájila hranici 1200 dolarů za trojskou unci, nicméně v pondělí spadla právě k tomuto psychologickému mezníku a i dnes se jí nápadně přibližuje. Za měsíc ztrácí téměř 6 procent. Unce zlata za 1200 dolarů přitom představuje nejnižší cenu za více než 3 měsíce.

Vítězem května cukr nebo ropa

Naproti tomu přinesl květen výrazné zhruba 8procentní zisky cukru. Cena sladké zemědělské komodity se vyšplhala tento měsíc na téměř dvouletá maxima kvůli obavám o větší než očekávaný propad dodávek hlavně z Indie. Červencový kontrakt na cukr na burze ICE vystoupal díky horečným nákupům spekulantů až k 17,70 centu za libru. Od začátku letošního roku cukr přidal více než 15 procent a to právě kvůli obavám o zvětšující se výrobní deficit na trhu. Ty vzbudily spekulativní zájem hedge fondů a dalších finančních investorů.

Květen se vydařil také ropě. Jak referenční Brent a severoamerická WTI se poprvé v letošním roce dokonce na chvíli podívaly i nad magickou hranici 50 dolarů za barel. Brent za poslední měsíc přidal kolem 10 procent. Ropa nyní výskává, s čím na svém pravidelném čtvrtečním zasedání přijde OPEC. Žádné zásadní překvapení se ale nečeká.

Zdroj: FT, BBG


Čtěte více:

Chystá se cukrová bouře...
17.05.2016 13:29
Cukr je nezbytnou ingrediencí k výrobě sladkostí, ale také komoditou, ...
Drahý nebo strategický kov? Stříbro údajně může vyletět na 140 USD
27.05.2016 15:11
Stříbru se v letošním roce zatím až nebývale dařilo. Co se výkonnosti ...
Černé zlato pod tlakem, čtvrteční zasedání OPEC trhům ale překvapení asi nepřinese
30.05.2016 11:39
Požáry v kanadské Albertě díky chladnějšímu počasí ustupují a tamní pr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    3:30Čína - PMI v průmyslu