Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed chystá zvýšení sazeb, co to znamená pro (Vaše) akcie?

Fed chystá zvýšení sazeb, co to znamená pro (Vaše) akcie?

25.05.2015 15:49
Autor: Michal Putna, Patria Online

Americká centrální banka (Fed) již delší dobu připravuje trhy na první zvýšení úrokových sazeb po téměř dekádu trvajícím období měnové expanze. Fed podmiňuje utahování šroubů měnové politiky dobrou kondicí trhu práce a příznivým inflačním výhledem.

Minulý pátek předsedkyně Yellenová prohlásila, že Fed může začít se zvyšováním úrokových sazeb později v tomto roce, až dojde ke zlepšení na pracovním trhu a zvýší se pravděpodobnost, že se inflace dostane ke svému cíli (investoři věří, že Yellenová slovy „později v tomto roce“ myslí prosinec, naznačují to futures kontrakty a jejich ceny).

Držitelé (nejen amerických) cenných papírů bedlivě sledují každé prohlášení představitelů Fedu, které by mohlo signalizovat přesný termín úrokového hiku. Růst sazeb by totiž mohl negativně dopadnout na cenu akcií, které v posledních letech profitují z mimořádně uvolněných měnových podmínek. Positivní vliv nízkých sazeb na cenu aktiv přiznala sama Yellenová. Ta minulý týden uvedla, že případné pozdější utažení monetární politiky může vnášet do ekonomiky rizika přehřívání v důsledků až příliš dlouhé expanzivní fáze.

Index S&P 500 za posledních 12 měsíců zpevnil o 11,2 %, od začátku letošního roku je o 3,3 % výše. Politika kvantitativního uvolňování a levné peníze Fedu působily v uplynulých letech jako katalyzátor býčího trendu, díky kterému vystřelil index S&P 500 za posledních pět roků o 99 %. Chystané zvýšení sazeb proto dělá vrásky na čele primárně dolarovým investorům (politiku Fedu by však neměl ignorovat nikdo, kdo se na finančních trzích pohybuje).

Nabízí se tedy jednoduchá otázka, zastaví růst úrokových sazeb rally na Wall Street? Historie napovídá, že přísnější měnová politika má za následek horší výkonnost akciových titulů v krátkodobém (3M) horizontu bezprostředně po úrokovém hiku. V dlouhodobější perspektivě (6-9M) však akcie rostou, vyšším sazbám navzdory. Růst úroků tedy neznamená automaticky začátek medvědího trhu.

Nejlépe na otázku vztahu mezi růstem úrokových sazeb a výkonem amerických akcií (zde representovaných indexem S&P 500) odpovídá následující graf. Ten zachycuje výkonnost indexu S&P 500 v horizontu 3M, půl roku a 9M bezprostředně po odstartování cyklu zvyšování sazeb. V krátkodobém výhledu (tři měsíce) reagují akcie na úrokový hike negativně, v průměru odepisují 4,3 %. S delším investičním horizontem však negativní vliv vyšších sazeb postupně odeznívá a půl roku po zpřísnění měnových podmínek je index S&P 500 (v průměru) opět v plusu.

fed sazby

Zdroj: Black Rock

Zvýšení sazeb tedy nemusí pro dlouhodobější investory znamenat žádnou katastrofu (i když je třeba mít na paměti, že Fed ještě nikdy nedržel sazby tak nízko po tak dlouhou dobu, což z chystaného utažení činí poněkud riskantnější podnik).

Zdroj: BBG, BI, Black Rock


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data