Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deriváty a eurokrize

Deriváty a eurokrize

23.04.2014 14:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Práce analytika dluhopisových trhů je od počátku krize v eurozóně složitá. Musí klientům vysvětlovat každý pohyb rizikových spreadů, možnými příčinami mohou být například obavy z vývoje veřejných financí zemí na periferii, zhoršující se ekonomický fundament, riziko finančního systému, či špatná koordinace kroků jednotlivých evropských institucí. Při zpětném pohledu je přitom zarážející, jak těžké je dát dohromady pohyb spreadů a vývoj fundamentu. K prudkému růstu spreadů došlo totiž na pozadí jen postupně se zhoršující ekonomické situace. Například ve Španělsku dosahoval ještě v roce 2009 poměr veřejného dluhu k HDP méně než 60 %. Italský primární přebytek implikoval, že kdyby sazby zůstaly nízko, na stabilizaci služby dluhu by stačil jen mírný rozpočtový posun. Jen postupné bylo zhorošování situace v bankovním sektoru, či nezaměstnanosti.

Uvedené naznačuje, že svou roli hrály i nefundamentální faktory, které celkový šok zhoršily. Analýzy zaměřující se na toto téma obvykle předpokládají, že citlivost rizikových spreadů se prudce zvýšila po roce 2008. Není ale úplně jasné, zda k růstu spreadů přispěly pouze vnější proměnné a zejména zhoršující se fiskální situace. Existují teorie, které hovoří o amlifikační dynamice cen aktiv, včetně cen na trzích vládních dluhopisů. Příkladem je pokles cen aktiv, který je násoben likvidiačními prodeji vyvolanými změnami hodnot portfolií. I malé šoky pak mohou vyvolávat velké pohyby cen aktiv.

Naše analýza potvrzuje, že existuje zpětná vazba mezi bankami a trhem vládních dluhopisů. Pokud se zhoršuje riziko bve finančním sektoru, roste averze k riziku u dluhopisových investorů a celkový šok se zvětšuje a má dopad na rizikové spready. Data ukazují, že tento efekt začal fungovat na podzim roku 2010. Tento vývoj je patrný z vývoje na trhu CDS kontraktů finančních institucí. Jejich spready klesaly z vrcholu roku 2009 do první poloviny roku 2010, opětovný růst nastal na podzim roku 2010. Druhého vrcholu bylo dosaženo v roce 2012, když riziko spojené s vládními dluhopisy v rozvahách bank ohrozilo celou eurozónu.

Mezinárodní měnový fond s tvrzením o destabilizujícím vlivu trhu CDS nesouhlasí. Říká například, že „empirické analýzy nepodporují negativní vnímání vlivu CDS“. Podle nás se ale MMF dívá na špatné místo a používá neadekvátní nástroje. Existuje i názor, že zavedení standardizovaných CDS kontraktů na hypotéční trh v roce 2005 vyvolalo jeho propad. Tyto deriváty totiž umožnily zapáčené sázky na pokles trhu. Podobně zafungoval trh s CDS evropských korporací v roce 2004, kdy byl sestaven index Europe i-Traxx. I zde měli mědvědi novou příležitost k zapáčeným sázkám poté, co trh dosáhl vrcholu. To znásobilo propad cen finančních titulů a posílilo zpětnou vazbu mezi bankami a vládními dluhopisy.

Uvedené je výtahem z „Watch the indices! Derivatives and the Eurozone sovereign debt crisis“, autory jsou Anne-Laure Delatte, Julien Fouquau, Richard Portes.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.07.2024
14:12Dva nové bloky v Dukovanech postaví KHNP za současných 200 miliard korun za jeden, rozhodla vláda. Bude jednat také o Temelíně
13:32Než otevře Wall Street: Propad ASML a rotace z technologií do Russell 2000. Five Below, Bloom Energy  
12:00City Home Finance III, s.r.o: Oznámení úrokové sazby dluhopisu - 3. výnosové období
11:55Potraviny v Česku zlevňují nejrychleji v EU
11:53Míra inflace v EU v červnu zpomalila na 2,6 procenta, v Česku na 2,2 procenta
11:41Jakub Blaha: Nad ASML se stahují nevyzpytatelná geopolitická mračna  
11:35Akcie Adidas rostou o 5 % po zvýšení výhledu na rok 2024
11:33ASML prudce zvýšilo objednávky. Nizozemská společnost těží z přetrvávajcího zájmu o AI čipy
11:26Rotaci z techů táhne tvrdší postup proti Číně i Trumpův postoj k Taiwanu. Akcie klesají, dolar ztrácí  
11:13Místo injekce pilulka, nový lék na hubnutí posílá akcie Roche vzhůru
10:20Evropský účetní dvůr: Cíle EU v oblasti ekologického vodíku nejsou realistické
10:15Komentář: Ceny výrobců nepřekvapily, inflace bude dále klesat pod 2 %
10:07Trump řekl, že by si Tchaj-wan měl obranu platit sám, akcie TSMC oslabily
9:55Ceny v průmyslu v červnu opět vzrostly o procento, v zemědělství zpomalil pokles
9:07Rozbřesk: Letní výprodej koruny: úrokový diferenciál znovu v akci. T. Holub vidí prostor pro zvolnění tempa poklesu sazeb na 25bps
8:55Evropským trhům se nádech do zisků nedaří, nejvýraznější pokles futures věští americkému Nasdaqu  
5:58Morgan Stanley uvádí své „nejdůvěryhodnější" evropské akcie. U čtyř z nich očekává více než 30% růst  
16.07.2024
22:03Dow Jones si připsal největší kladnou denní změnu za poslední rok  
17:41Proč akcie nereagují na neustále se oddalující snižování sazeb?
17:12Maloobchod přibrzdil dluhopisy a velkým techům se dnes nedaří  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Alcoa Corp (06/24 Q2, Aft-mkt)
ASML Holding NV (06/24 Q2, Bef-mkt)
Steel Dynamics Inc (06/24 Q2, Aft-mkt)
8:00UK - Harmonizovaný CPI, y/y
9:00CZ - PPI, y/y
11:00EMU - CPI, y/y
12:45First Horizon Corp (06/24 Q2)
12:45Johnson & Johnson (06/24 Q2)
13:30Ally Financial Inc (06/24 Q2)
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m