Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Corriere della Sera: Krátkodobá paměť může Facebookem trpět

Corriere della Sera: Krátkodobá paměť může Facebookem trpět

25.09.2013 13:02
Autor: ČTK

Serena si změnila foto na svém profilu. Marina sdílí Calvinovy názory a Luigi navázal přátelství s Frankem a Paolou, kteří na internet umístili zajímavý článek. Paolo podepsal on-line petici proti vybíjení slonů, zatímco Sara komentuje novou fotografii Gianniho, který je s rodinou na dovolené na Seychelách. Chudák náš mozek: krátkodobá paměť, na rozdíl od té dlouhodobé, má velmi omezený prostor a rovněž časové limity, napsal italský list Corriere della Sera. 

Švédští vědci varují, že krátkodobou paměť tedy není možné přetěžovat, jinak se zahltí a zkolabuje. Vědci uživatelům internetu radí, aby netrávili příliš mnoho času na komunitních sítích a vždy si udělali zdravotní přestávku. Jestliže člověk tráví příliš času na Facebooku a podobných sítích, může to poškodit kapacitu jeho paměti a vést ke ztrátě důležitých informací, uvádí se v jedné studii. 

Podle vědců ze Stockholmského královského technologického institutu je při průměrné době strávené na komunitní síti uživatel vystaven takové přemíře informací, že může přijít o významné údaje ve vlastní paměti, na jejichž místo se dostanou často jen málo užitečná data. Problém se projevuje v krátkodobé paměti, která se v podstatě ucpe. Jak uvádí šéf studie Erik Fransen, účinky přílišné komunikace na komunitních sítích bez fyziologických přestávek se mohou projevit na kapacitě paměti. 

Psychologové dnes raději hovoří o working memory (WM), tedy pracovní paměti, než o paměti krátkodobé. Tento kognitivní model popsal v 90. letech Alan Baddeley a ještě dříve, v 60. letech, také Eugene Galanter, Neal Elgar Miller a Karl. H. Pribram. Podle něho je zde centrální systém, jehož účelem je řídit dva systémy podřízené: fonologickou smyčku, určenou pro fonologické a sluchové informace, a optickoprostorový náčrtník, sloužící k udržení optických a prostorových informací. Tento náčrtník se používá při vnímání prostoru. 

Pracovní paměť má však dva limity: jeden časový a druhý kvantitativní. V podstatě doba, po kterou je možné nějakou informaci udržet v poznávacím systému, než bude přenesena do dlouhodobé paměti, nebo naopak eliminována a zapomenuta, je velmi krátká (asi dvacet vteřin). Vzhledem k tomuto boji proti času je mozek nucen k výběru, který může být stresující. Navíc je množství informací, které mohou být současně zpracovány kognitivním systémem, omezeno na pět až devět prvků. V našem mozku, který je tak opatřen jakýmsi filtrem chránícím náš kognitivní systém, tedy nemohou zůstat všechny informace od Paoly, Franka, Gianniho, Luigiho, Sereny atd. 

Systém fungování krátkodobé paměti nám pomáhá v tom, abychom se nenechali zahltit smyslovými stimuly a přemírou vstupních údajů z vnějšího prostředí. Jinými slovy nás chrání. Škoda, že krátkodobá paměť nepočítala s internetem a především s komunitními sítěmi, pro něž zjevně není příliš uzpůsobena. 

Řešení podle Fransena a jeho týmu spočívá v umírněnosti a uvážlivosti: Facebook tedy ano, avšak ve správných dávkách, a především dopřávat mozku nějakou dobu oddech, který si vzhledem ke své nepřetržité a mlčenlivé práci, kterou musí vykonávat, rozhodně zaslouží.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.07.2024
15:12Trumpovo vítězství je po debatě podle trhů pravděpodobnější, Morgan Stanley radí, jak ho zobchodovat
14:49Míra inflace v Německu v červnu klesla o dvě desetiny bodu na 2,2 procenta
13:27Evropská komise obvinila společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data
13:10Týdenní výhled: Francouzské volby udrží na trhu nejistotu. Na programu trh práce USA a inflace v eurozóně  
13:09KKCG kvůli poptávce investorů zvýšila emisi dluhopisů na šest miliard Kč
12:05Volby ulevily akciím v Paříži a pomohly euru  
11:37Francouzské trhy se odráží ode dna, investoři sází na dohodu proti Le Penové
10:30Komentář: Tuzemský průmysl nadále klopýtá
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:50JP - Index podnikatelské aktivity Tankan
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Výdaje ve stavebnictví, m/m