Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lagardere převzala duty free obchody na pražském letišti, posiluje v ČR i Evropě

Lagardere převzala duty free obchody na pražském letišti, posiluje v ČR i Evropě

03.01.2012 11:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Akvizicí duty free obchodů společnosti Unimex na mezinárodním letišti v Praze začíná rok 2012 divize Travel Retail společnosti Lagardere Services. Významně tak pokračuje v rozvoji svých evropských aktivit a posílila svou vedoucí pozici v České republice. Na straně kupující LS Travel Retail při transakci radila společnost Patria Corporate Finance.

Portfolio 15 obchodů společnosti Unimex na obou terminálech Letiště Praha zahrnuje klasické duty free obchody, jejichž sortiment se skládá převážně z kosmetiky, tabákových výrobků, alkoholu a cukrovinek, ale také obchody s módou. Transakce byla uskutečněna 2. ledna 2012 a LS Travel Retail plánuje v následujících měsících modernizovat několik obchodů, což bude předmětem dalších jednání s Letištěm Praha.

Tržby společnosti Unimex z duty free operací na letišti přesáhly v roce 2010 600 milionů korun (24 milionů eur), což významně posílí výkonnost LS Travel Retail v České republice, kde tato divize již provozuje vice než 250 obchodů. Jejich portfolio zahrnuje vlastní skupinové maloobchodní koncepty, jako jsou Relay, Aelia Duty Free nebo Inmedio, ale také aktivity provozované na základě franšízy pro celou Českou republiku, jako jsou sítě lahůdkových pekařství Paul nebo kaváren Costa Coffee. Tržby celé divize LS Travel Retail v České republice jsou přibližně 120 milionů EUR.

V oblasti duty free LS Travel Retail významně rostla již od založení společnosti Aelia Czech Republic v roce 2010, zejména však po akvizici a úspěšné integraci duty free obchodů ČSA, jejichž výsledkem bylo zlepšení výkonnosti těchto obchodů o více než 30%. Aelia Czech Republic v současné době provozuje 3 obchody na Letišti Praha, 2 obchody na letišti v Ostravě a 1 na letišti v Karlových Varech. V 1. polovině roku 2011 se tržby LS Travel Retail v České republice ve všech segmentech (letiště, nádraží a metro) zvýšily o 15%, zatímco tržby na pasažéra v oblasti duty free a luxusního zboží vzrostly v porovnání s přechozím obdobím o 27%.

“Na všech místech, kde jsme uzavřeli nové nájemní smlouvy, jsme prokazatelně dosáhli zvýšení tržeb a jsme přesvědčeni, že jsme schopni dosáhnout podobného úspěchu i rozšířením naší přítomnosti na Letišti Praha,“ uvedl Vincent Romet, generální ředitel LS Travel Retail pro oblast Evropy, Středního Výhodu a Afriky.

Praha se stala jednou z předních evropských turistických destinací a Letiště Praha, jedno z nejmodernějších letišť v Evropě, je druhým největším letištěm ve střední Evropě. V loňském roce Letiště Praha odbavilo 11,56 miliónů cestujících a byla mu, jako jedinému letišti na světě, udělena asociací IATA prestižní cena Eagle Award, a to především za jeho úsilí zajistit nejvyšší kvalitu služeb, efektivity a udržitelného rozvoje.

LS Travel Retail má silné zastoupení v celém regionu a provozuje obchody v desítkách evropských zemí včetně Polska, Maďarska, Rumunska a Bulharska. Nabízí celou řadu maloobchodních konceptů, je provozovatelem konceptu Relay zaměřeného na prodej tisku a doplňkového sortimentu, provozuje duty free obchody (např. Aelia Duty Free, BuY PARIS DUTY FREE), obchody s módou od jedné nebo více značek (např. Hugo Boss, Yves St Laurent, Hermes, Longchamp), obchody s dárky, prodejny lahůdek, potravin a nápojů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.07.2024
5:57Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu  
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
12:45Bloomberg: Ukrajina obnovila jednání s věřiteli o restrukturalizaci dluhu
12:41Marks o investování: Do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě. A není to pravda
11:42Výroba aut v prvním pololetí vzrostla na 774.310 vozů, nejvíce od vzniku ČR
10:50Evropské akcie se před ECB posouvají do zeleného  
10:23TSMC věří v pokračující rozmach AI, navyšuje výhled tržeb
9:02Rozbřesk: ECB si dnes po červnovém snížení sazeb vybere pauzu. Koruna klidná
8:46Dnes oznámí ECB výši sazeb, Francie otestuje apetit po dluhopisech a futures jsou zelené  
6:06Bianco: Málo důvodů k poklesu sazeb, ale Fed je pravděpodobně v září stejně sníží
17.07.2024
17:48Zlato a „kolaps reálných sazeb“
17:11Propad techů pokračuje, korekci živí strach z politiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:30JP - CPI, y/y
7:30Evolution AB (06/24 Q2)
7:45Boliden AB (06/24 Q2)
8:00Yara International ASA (06/24 Q2)
13:00American Express Co (06/24 Q2)
13:00Schlumberger NV (06/24 Q2)