Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sazka potvrdila, že je v úpadku. Hušák má podat insolvenční návrh nebo připojit podpis

Sazka potvrdila, že je v úpadku. Hušák má podat insolvenční návrh nebo připojit podpis

22.03.2011 10:53, aktualizováno: 22.3. 11:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Představenstvo loterijní společnosti Sazka konstatovalo, že loterijní firma je v úpadku a pověřilo svého šéfa Aleše Hušáka, aby podal vlastní insolvenční návrh, nebo aby se k připojil k návrhu místopředsedy představenstva Romana Ječmínka. „Situace Sazky se za poslední dva týdny natolik zhoršila, že představenstvo po předložení informací o jejím hospodaření konstatovalo úpadek firmy," řekl šéf hokejového svazu a zástupce majoritního vlastníka ČSTV ve vedení Sazky, Tomáš Král, který se zúčastnil schůze představenstva firmy, pro HN. Tiskový mluvčí Sazky Jan Tuna informaci odmítl prozatím komentovat.

Sazka je v insolvenčním řízení od ledna a podle informací v insolvenčním rejstříku k 10. březnu dlužila 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti. Společnost nyní čelí již třem návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala skupina KKCG Karla Komárka, druhý podnikatel Radovan Vítek, třetí Ječmínek, člen představenstva Sazky a šéf Autoklubu ČR, který je minoritním akcionářem Sazky. Právě k tomuto návrh se Hušák má připojit svým podpisem, nebo podat vlastní insolvenční návrh.

Firma je podle Ječmínka v úpadku kvůli platební neschopnosti, neboť má více věřitelů, peněžité závazky po splatnosti po dobu delší než 30 dnů a tyto závazky není schopna plnit. Městský soud v Praze by o insolvenci Sazky měl rozhodovat 21. dubna. Pokud by Hušák návrh na insolvenci podal, nebo se přidal k Ječmínkovu návrhu, soud by podle jeho mluvčí Martiny Lhotákové o úpadku Sazky mohl rozhodnout dříve. Pokud Hušák návrh nepodá a s návrhem Ječmínka nebude souhlasit, platí termín 21. dubna.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera oznámila v pondělí, že převzala od Vítka jeho pohledávky za Sazkou. Své kroky koordinuje s dalšími věřiteli, zejména se skupinou KKCG Karla Komárka. Vítek se označoval za největšího věřitele loterijní firmy s pohledávkou 1,5 miliardy korun, vlastnil i zhruba čtvrtinu dluhopisů Sazky.

Městský soud v Praze dnes rovněž zamítl návrh společnosti KKCG podnikatele Karla Komárka vydat předběžné opatření, na základě kterého by představenstvo Sazky muselo u insolvenčního soudu uložit do úschovy peníze určené na splacení závazků vůči KKCG. KKCG požadovala složit částku co nejvíce se blížící dlužným 400 milionům korun, nejméně pak 200 milionů. Soud rozhodnutí odůvodnil tím, že KKCG neoznačila v návrhu osoby, který by měly složit příslušné částky do soudní úschovy. KKCG ani neuvedla, zda by tak členové představenstva měli učinit každý zvlášť, či společně. Navrhovatel neoznačil jakékoli důkazy, svědčící o údajném vzniku jím tvrzených škod, pouze vyčíslení celkové škody či jiné újmy stanovil předběžně částkou 200 až 400 milionů Kč, uvádí usnesení soudu.

Dosud se o Sazku ucházeli tři investoři: KKCG, Vítek a Penta s E-Investem. KKCG chtěla navýšit základní kapitál Sazky o 2,8 miliardy korun, za což žádala 67 procent akcií. KKCG ale deklarovala připravenost svou nabídku upravit. E-Invest a Penta by půjčily peníze na navýšení základního jmění o 51 procent a za to chtěly 51 procent z nového základního jmění firmy. Vítek nabízel za 100 procent akcií firmy miliardu korun.

Většinovým vlastníkem Sazky je s 68 procenty Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). Ten již dříve oznámil, že jeho výkonný výbor vyhlásí nezávislý transparentní tendr na výběr partnera pro Sazku. Nabídky vyhodnotí Erste Corporate Finance. Zahájení jednání o insolvenčním návrhu na Sazku Městský soud v Praze stanovil na 21. dubna.

(Zdroj: čtk, ČT, HN, čt24)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.07.2024
8:05Víkendář: AI může měnit svět, ale ziskovost některých firem ne
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data