Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Posílení renminbi by USA nepomohlo, ale naopak; euro již poškozuje čínské exporty

Posílení renminbi by USA nepomohlo, ale naopak; euro již poškozuje čínské exporty

20.05.2010 17:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Hlavní ekonom Světové banky podle CNBC uvedl, že pokud Čína revalvuje svou měnu, ekonomice USA to ve své podstatě více uškodí, než aby jí to pomohlo. Ve svém projevu ke studentům, kde hovořil o roli Číny v budoucí globální ekonomice, Justin Yifu Lin uvedl, že kritici, kteří hlásají, že úmyslně podhodnocená čínská měna omezuje růst USA, se mýlí.

Ekonom uznává, že kdyby Čína zastavila prodeje renminbi a nákupy zahraničních měn, tedy politiku, která podle kritiků udržuje tuto měnu uměle podhodnocenou, čínské exporty by výrazně zdražily. Uvedl však také, že kvůli tomu, že v případě většiny produktů, které Čína vyváží do USA, se jedná o zboží náročné na pracovní sílu, jehož výrobu v USA zastavili již před lety, budou mít USA pouze dvě volby – kupovat tyto výrobky od jiných zemí nebo i nadále od Číňanů.

V každém případě, uvádí Lin, by se náklad tohoto zboží pro americké spotřebitele zvýšil, což by snížilo jak spotřebitelské výdaje, tak vytváření pracovních míst v USA. Argumentoval tím, že zboží vyrobené v jiných částech rozvojového světa je dražší než čínské, protože kdyby tomu tak nebylo, USA by již nyní raději kupovaly tam.

Řada ekonomů, včetně některých ze sesterské organizace Světové banky, MMF, se domnívá, že posílení renminbi tvoří pouze jeden z několika kroků, které Čína musí přijmout, aby snížila své masivní rezervy.

Čína by rovněž potřebovala přijmout opatření, která by podpořila domácí spotřebu, jako zlepšení zdravotní péče a sociálního zabezpečení, aby domácnosti mohly méně spořit a více utrácet. Ekonomové po dlouhé roky varovali, že obrovské čínské rezervy, které v současnosti představují více než 2 bilióny dolarů, a obrovské deficity v zemích jako USA, znamenají hrozbu pro globální ekonomickou stabilitu.

Lin začal pracovat pro Světovou banku, která zajišťuje finanční a technickou pomoc rozvíjejícím se zemím, v roce 2008, do té doby pracoval v centru pro ekonomický rozvoj Číny na Peking University. Tento Číňan je prvním vrcholným ekonomem této instituce, který pochází z nezápadní země. Lin uvedl, že se neobává toho, že by čínská ekonomika, u níž se letos očekává růst na úrovni dvojciferných čísel, čelila nebezpečí přehřátí.

Jak uvedl list The New York Times, konkurenceschopnost čínských firem je již nyní poškozena krizí v Evropě, která vede k prudkému oslabení eura. Pro Čínu představuje Evropa její největším exportní trh a současný vývoj tak komplikuje jakýkoliv krok směřovaný k ukončení navázání čínské měny na dolar. Ten by totiž vedl k dalšímu posílení čínské měny k euru a zvětšil problémy, kterým čínští vývozci v Evropě čelí. Podle čínského ministerstva obchodu za poslední čtyři měsíce renminbi k euru posílilo o 14,5 %. Vedle oslabení eura doléhá na čínské exporty negativně také snížená dostupnost obchodního financování, která odráží rostoucí sazby na čínském mezibankovním trhu.

(Zdroj: CNBC, New York Times)


Váš názor
  • ..ekonomove..
    21.05.2010 9:50

    bud byl pan ekonom zaslepen nebo ho spatne interpretovali novinari. USA hromadi obchodni schodky a jedna ze zakladnich moznosti jejich snizeni je prece snizeni kurzu meny, coz by pomohlo vyrobe v USA. A v Cine je hodne komponentu zpracovano a pak se to pres jine zeme dostane do USA. Posileni RMB by obchodni nerovnovahy zmirnilo a zaroven by to pomohlo Cine snizit obavy z inflace. Jinak Cina nikoho nesponzoruje, hledi si svych zajmu, a to je transfer technologii, zamestnanost a udrzeni socialniho smiru, k cemuz potrebuje vykazovat rust potvrzujici spravnost vlady jedne strany. Dela to chytre, laka Zapad na potencial sveho trhu, nicmene realita je takova, ze se od Zapadu uci a pak to uspesne vyvazi a kurz ji k exportu znacne pomaha.
    BezEmoci
  • Jak dlouho ještě...?
    20.05.2010 19:46

    Každému, kdo trochu myslí, je jasné, že Číňané nebudou do nekonečna sponzorovat blahobytný život západních států na svůj úkor. Jednoho dne přijde účet v podobě zhroucení západních měn a ekonomik. Kdy to bude? Až západní svět nebude schopen už téměř nic vyrobit a Čína se nebude muset obávat ztráty exportních trhů i při zvýšení svých cen a současně bude moci výpadek exportu způsobení sníženou koupěschopností západu kompenzovat doma. Ještě to pár let potrvá, ale už ne příliš dlouho. Otázka je jestli Západ může ještě něco udělat, nebo je již nyní v této ekonomické válce neodvratně poražen.
    Skeptik
Aktuální komentáře
27.07.2024
8:05Víkendář: AI může měnit svět, ale ziskovost některých firem ne
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data