Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pomohl by božský Kája?

Pomohl by božský Kája?

17.05.2010 18:28

Ze zahraničí k nám proniká řada vlivů, oblast firemního managementu a financí nevyjímaje. Pamatuji dobu, kdy ani ve větších firmách nebyly koncepty, jako je tvorba hodnoty pro akcionáře, náklad, či návratnost kapitálu apod., zrovna tím hlavním tématem; dnes již jsou tyto koncepty značně rozšířeny (ale s nevyhnutelným důsledkem ve formě vyprchání jejich obsahu). „Vývoj“ jde ale dál a snahy o podporu ceny akcií jdou daleko za maximalizaci její hodnoty. Z akcií se stal další „produkt“, který se někdy prodává stejně jako prací prášek, či mobilní telefon. Nezáleží tedy jen na funkci/obsahu (hodnotě akcie), ale i na jeho zabalení/marketingu.

To co je ve světě spotřebního zboží povětšinou úsměvné, někdy směšné, ale u akcí směle kandiduje na absurditu. V roce 1998 například Coca Cola do své správní rady jmenovala Evandera Holyfielda; Michael Jordan zase seděl ve firmě Oakley. Vedle různých sportovních a hereckých celebrit se do rad (nestátních společností) dostávají i známí politici – příkladem, který pobaví, je Gerald Ford. Ten se prý během zasedání rady společnosti American Express ptal na rozdíl mezi výnosy a vlastním jměním.

„Logika“ podobných jmenování je ve světě marketingového konzumu jasná – upoutat pozornost na firmu a její akcie a tím jim pomoci k novým výšinám. The Economist, který citoval studii “Reaching for the Stars: The Appointment of Celebrities to Corporate Boards”, dokonce tvrdí, že tento trik skutečně funguje a ne jen krátkodobě - akcie podpořené celebritou si ve srovnání s ostatními vedou lépe v období trvajícím až tři roky. Je přitom dobré si uvědomit, že toto zviditelnění musí fungovat nejen u retailových investorů, ale i u institucionálních investorů, u kterých se často předpokládá větší dávka racionality.

Ve své naivitě jsem se vždy domníval, že správní rady, představenstva, dozorčí rady a jejich všemožné variace po celém světě slouží k tomu, aby zlepšovaly chod společnosti a zvyšovaly jejich hodnotu*. Trhlinu na univerzálnosti této teze (z evidentních důvodů) netvoří jen různé trafiky politiků ve státem vlastněných společnostech, ale i výše uvedené. Růst významu marketingu je průsečíkem mnoha charakteristik naší doby, evidentně se nevyhne ani prostředí, které by mu mělo být odolné. Je na každém investorovi, zda podobné tahy bude interpretovat jako pozitivní krok, či naopak jako ztrátu soudnosti a zdravého rozumu u vedení dané společnosti. Každopádně bych se již nedivil, kdyby například došlo ke jmenování našeho nestárnoucího zlatého slavíka do představenstva některé z našich mini blue-chips společností.


*Dovolím si zde v poznámce pod čarou znovu upozornit na to, že někdy zmiňovaný rozpor mezi maximalizací hodnoty firmy a snahou o orientaci na zákazníka, je jen zdánlivý. Plyne povětšinou z nepochopení toho, co je to tvorba hodnoty, respektive se zaměněním tohoto konceptu a cíle za krátkodobé rýžování a vyždímání společnosti.


Váš názor
  • Určitě ano!
    20.05.2010 20:00

    Kompetence Karla Gotta je ve skutečnosti ve srovnání s mnoha členy správních a dozorčích rad nejen v ČR vynikající. Přinejmenším se umí vyjádřit a pronést hřejivé slovo. Řadě pracovníků nadnárodních firem by asi spadla čelist, pokud by zjisitli, jak málo ví člen jejich boardu o jejich konkrétním businessu v dané zemi a co si je schopen s čím poplést...
    Skeptik
Aktuální komentáře
27.07.2024
8:05Víkendář: AI může měnit svět, ale ziskovost některých firem ne
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data