Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělsko se stalo favoritem investorů, tamní index předhání evropské konkurenty

Španělsko se stalo favoritem investorů, tamní index předhání evropské konkurenty

02.10.2024 13:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Španělská aktiva se stala novým favoritem akciových investorů, což je neklamnou známkou toho, že se země konečně dostala z traumatu krize státního dluhu, která ji postihla před více než deseti lety. Navzdory úternímu poklesu španělské akcie v letošním roce překonaly ostatní hlavní evropské trhy, přičemž díky odolné ekonomice vedou banky. A nejde jen o akcie: investoři se vrhají také na španělský dluh.

Poprvé od roku 2007 byly dluhopisy Francie vyhodnoceny jako rizikovější než dluhopisy jejího jižního souseda. Index Ibex 35 vzrostl v roce 2024 již o 16 % a překonal tak ostatní hlavní evropské trhy. Index je téměř na 15letém maximu a je také na cestě k nejlepšímu dvouletému růstu od dob největšího rozkvětu v letech 2004-2006. V čele růstu jsou sice banky, ale síla je širší, k čemuž přispívají odhady zisků, které rostou rychleji než kdekoli jinde v Evropě.

„Španělské akcie těží z řady podpůrných faktorů, jako je dobrý pokrok v makroekonomických podmínkách, který je tažen cestovním ruchem a výdaji,“ uvedl Francisco Quintana, vedoucí investiční strategie v ING Spain. „Nabízejí vysoké dividendy a ještě levnější ocenění v rámci již tak levného evropského trhu.“

S1

Tyto prudce rostoucí odhady zisků znamenají, že ocenění akcií stále vychází relativně dobře. Ibex se obchoduje s forwardovým poměrem ceny a zisku těsně nad 11, což je blízko jeho historického průměru. To je velký diskont ve výši téměř 20 % vůči evropskému benchmarku Stoxx 600.

s2

Ekonomice se celkově daří dobře. Rekordní cestovní ruch a silný vývoz vedly k jednomu z nejrychlejších temp růstu v Evropě, zatímco nezaměstnanost je téměř nejnižší za posledních 17 let. To vše je na hony vzdálené roku 2012, kdy se Španělsko obrátilo na Evropskou unii s žádostí o 41 miliard eur, aby podpořilo svůj bankovní sektor. Jeho rostoucí ztráty z prodeje nemovitostí podkopávaly důvěru ve státní dluhopisy země.

Hrubý domácí produkt vzroste v roce 2024 o 2,7 % oproti předchozí prognóze 2,4 %, uvedla vláda na začátku tohoto měsíce. To ve chvíli, kdy růst v eurozóně má dosáhnout 0,7 %, zatímco Německo letos neočekává žádnou expanzi.

s3

Španělské banky, které tvoří téměř třetinu indexu Ibex 35, těží z odolnosti ekonomiky. Úrokové sazby zůstávají dostatečně vysoké, i když Evropská centrální banka zahájila cyklus uvolňování, což podporuje jejich hlavní činnost, kterou je poskytování úvěrů.

Kromě bank sehrály hlavní roli v rallye společnost Inditex a společnosti spojené s cestovním ruchem, jako je správce letiště Aena SME a provozovatel letecké dopravy IAG SA. Majitel společnosti Zara letos vyskočil o 33 %, k čemuž přispěly jeho prudce rostoucí tržby. Samotný Inditex se na růstu Ibexu podílel 30 %. Poskytovatel čisté energie Iberdrola SA si může připsat 21 % nárůstu.

s4

Co by se tedy mohlo pokazit? Vysoká závislost na bankách právě v době, kdy ECB přistoupila ke snižování úrokových sazeb, a skutečnost, že se společnosti Inditex nepodaří v příštím roce udržet závratný růst tržeb, jsou možnými překážkami.

Analytici Morgan Stanley právě snížili rating bank z atraktivního na in-line a poznamenali, že citlivost španělských věřitelů na změny sazeb je ve srovnání s evropskými kolegy podhodnocená. Přesto má španělský benchmarkový akciový index také zdravou 19% váhu v utilitách, které jako proxy dluhopisů přímo těží z nižších sazeb.

s5

Zájem o španělská aktiva byl patrný v posledním průzkumu manažerů fondů Bank of America a země byla po Velké Británii druhým nejpreferovanějším akciovým trhem. Manažeři fondů přešli od doporučení na podvážení Španělska v srpnu k převážení v září, na rozdíl od Itálie, Francie nebo Německa.

Na základě cílových cen analytiků sestavených agenturou Bloomberg se však očekává, že index Ibex 35 v příštích 12 měsících posílí o 10 %, což mírně zaostává za předpokládaným 12% nárůstem indexu Stoxx 600. „Optimismu je příliš mnoho, protože hvězdných posledních 12 měsíců bude obtížné zopakovat,“ uvedl Quintana z ING. „Ano, španělské akcie budou stále v plusu, ale s mírnějšími zisky.“

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Rozbřesk: ECB má nabito na další snížení sazeb
02.10.2024 9:12
Desinflační vývoj v eurozóně nabral na síle. Celková inflace v září zv...
Futures pro hlavní akciové trhy v Evropě po útoku Íránu na Izrael nepanikaří, ceny ropy zůstávají výše. Trhy jdou vstříc riziku
02.10.2024 8:54
Asijské akciové trhy v čele s Hong Kongem sílily v reakci na rozšiřují...
FRESH: Bitva o Bílý dům a tři scénáře pro trhy a Česko
02.10.2024 9:59
Na americké prezidentské volby, tedy politickou bitvu o Bílý dům, a tř...
IEA: Investice do nízkoemisního vodíku sílí, kapacita i poptávka jsou ale nízké
02.10.2024 10:20
Investice a projekty zaměřené na nízkoemisní vodík jsou na vzestupu. K...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.10.2024
13:12Ifo: Nálada v německém automobilovém průmyslu v září zastavila prudký pád
13:12Míra nezaměstnanosti v EU v srpnu klesla na 5,9 procenta, nejnižší je v Česku
13:10Španělsko se stalo favoritem investorů, tamní index předhání evropské konkurenty
12:24Forbes: Jmění nejbohatších Čechů vzrostlo o 133 miliard, v čele žebříčku zůstává Kellnerová
12:13Z komodit na trzích letos zdražilo kakao či zlato, zlevnila ocel a kukuřice
11:40Jakub Blaha: Nike stahuje celoroční výhled, akcie padají  
10:20IEA: Investice do nízkoemisního vodíku sílí, kapacita i poptávka jsou ale nízké
9:59FRESH: Bitva o Bílý dům a tři scénáře pro trhy a Česko  
9:12Rozbřesk: ECB má nabito na další snížení sazeb
8:54Futures pro hlavní akciové trhy v Evropě po útoku Íránu na Izrael nepanikaří, ceny ropy zůstávají výše. Trhy jdou vstříc riziku  
6:08Marathon Asset Management: Přepnuto na poptávku po rizikových aktivech
01.10.2024
19:32Trhy klesají, cena ropy roste. Izrael zasáhly stovky íránských raket a teroristické útoky
18:12Přehání to americké firmy se zadlužováním? Co poměr to jiný příběh
17:33Finanční trhy straší íránská hrozba. Akcie padají, ropa zdražuje
17:18J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Oznámení o výši primárního úpisu ve 3Q 2024
17:13Firma ADNOC kupuje německou chemickou společnost Covestro za 14,7 miliardy eur
16:42Americký průmysl se nehýbe z místa, ISM skoro dva roky v negativním pásmu  
16:04Meta investičně lepší než Apple?
14:57NET4GAS, s.r.o.: Změny ve vedení společnosti
14:24Schodek rozpočtu na konci září byl 181,7 mld. Kč, o miliardu víc než loni

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
PL - Jednání NBP, základní sazba
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)