Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jakub Seidler v bankovní radě pravděpodobně bude podporovat další snižování sazeb. Eurodolar vyhlíží dnešní PMI v eurozóně

Rozbřesk: Jakub Seidler v bankovní radě pravděpodobně bude podporovat další snižování sazeb. Eurodolar vyhlíží dnešní PMI v eurozóně

23.09.2024 9:03
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Před zářijovým zasedáním ČNB jsme se dozvěděli jméno nového člena bankovní rady. Na konci tohoto roku (od prosince) nahradí Tomáše Holuba Jakub Seidler - hlavní ekonom bankovní asociace. Jde o kvalitního nástupce - makroekonoma a odborníka na měnovou politiku, který kromě zkušeností ze soukromého sektoru navíc zná ČNB i zevnitř (sekce finanční stability i sekce měnová). Z pohledu měnové politiky předpokládáme, že půjde spíše o zastánce pokračujícího snižování sazeb "bez pauz" k úrovním okolo neutrální sazby (náš odhad 3,5 %). S jeho příchodem se nemění naše očekávání ohledně měnové politiky.

V tomto týdnu tak očekáváme snížení sazeb o 25bps na 4,25 % a neutrální komentář z úst guvernéra. Poslední prognóza (ze srpna) sice předpokládala možnost podzimní “pauzy” ve snižování sazeb, na tu však nedojde. V posledním měsíci a půl přišla spíš “proti-inflační překvapení” - pomalejší HDP, pomalejší růst mezd, kosmeticky silnější koruna, ale především se výrazně dolů posunula očekávání ohledně zahraničních úrokových sazeb (EURIBOR). Předpoklad, že se udrží do konce roku 2025 nad 3,0 % dnes vypadá jako nerealistický (náš odhad aktuálně v blízkosti 2,5 %). To jsou klíčové důvody, proč situační zpráva pravděpodobně vyzní ve prospěch pokračujícího uvolňování měnové politiky.

Na druhé straně bude působit jeden pro-inflační faktor - o něco vyšší úroveň samotné inflace. Ta v srpnu překvapivě zůstala na 2,2 % (0,4 p.b. nad prognózou), a to nejen kvůli potravinám, ale i v důsledku vyšší inflace služeb. Právě ta společně s přetrvávajícími zvýšenými inflačními očekáváními může vybízet k opatrnosti, zvlášť když inflace půjde v nejbližších měsících kvůli odeznívání nižších cen potravin vzhůru.

Vzhledem k tomu, že dnes jsou úrokové sazby stále relativně vysoko nad přirozenou úrokovou mírou (odhadujeme v blízkosti 3,50 %), nejsou argumenty proti poklesu sazeb příliš silné. Očekáváme proto širokou shodu na rozhodnutí, doprovázené relativně neutrálním komentářem (předešlé komentáře guvernéra byly spíše lehce jestřábí).



*** TRHY ***

Koruna
Česká koruna ke konci týdne zpevnila a je opět relativně blízko psychologické hranice 25,00 EUR/CZK. V tomto týdnu budou pro její pohyb klíčové jednak dnešní předstihové ukazatele z evropského průmyslu (zářijové PMI) a pak zejména čtvrteční zasedání ČNB. Vzhledem k tomu, že pokles o 25bps na zářijovém zasedání je široce očekáván, nemělo by jít o velké překvapení. I když předpokládáme neutrální tón doprovodného komentáře, věříme, že guvernér nebude chtít přiživit sázky na výraznější pokles sazeb na dalších zasedáních…, to se koruně teoreticky může líbit.

Eurodolar
Eurodolar vstřebal razantní snížení sazeb ze strany Fedu bez větších obtíží a nový týden startuje v úzkém rozmezí 1,11-1,12. Z pohledu makro čísel bude tento týden relativně chudý, snad s výjimkou dnešních indexů nákupních manažerů v eurozóně. Na jejich výsledek je zvláště citlivá ECB, která podobně jako Fed postupně přesouvá svou pozornost od inflace směrem k hospodářskému růstu. Na eurodolarovém trhu by však měla dominovat celá plejáda výstupů centrálních bankéřů v čele s Powellem a Lagardeovou.

Akcie
Zámořské trhy ve čtvrtek vytvořily nová maxima po zasedání centrální banky. Poslední den v minulém týdnu ale na růstovou vlnu nenavázal a hlavní indexy lehce upustily páru. Velkou ránu v pátek ale zaznamenaly akcionáři dopravní společnosti FedEx, která včera po uzavření trhu představila slabší kvartální zisk a její akcie propadly o 15,2 %. Společnost zasáhl dle slov managementu především přesun poptávky k pomalejším (ale levnějším) variantám dopravy. Tento fenomén společnost pozoruje jak u retailových zákazníků, tak v oblasti institucí. Naopak producent sportovního oblečení Nike narostl o 7 %. Reagoval tak obměnu ve vedení, kdy současného CEO Johna Donahoea vystřídá Elliott Hill, který ve firmě působí již více než třicet let na manažerských pozicích.

 
 

Čtěte více:

Výsledky voleb online: Česko zvolilo krajské zastupitele a část Senátu
21.09.2024 14:00
Ve 14:00 se uzavírají volební místnosti a začíná sčítání hlasů v krajs...
Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB  ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
20.09.2024 17:03
Prezident Petr Pavel se rozhodl k 1. prosinci jmenovat do bankovní rad...
Volby ovládlo v 10 ze 13 krajů ANO. Jih Čech patří ODS, Moravy Spolu a Liberec Starostům
21.09.2024 20:27
Hnutí ANO vyhrálo volby v deseti krajích, stejně jako před čtyřmi lety...
Kofola načepovala ve 2Q vyšší tržby i EBITDA. I přes ničivé povodně míří k horní hranici celoročního hospodářského výsledku
23.09.2024 8:35
V druhém čtvrtletí rostly nápojářské Kofole jak tržby, tak ukazatel EB...
Povolební vývoj: Varování vládě pro parlamentní volby, konec vedení Pirátů i Zelených, dohodnuto vedení části krajů
23.09.2024 8:42
Hnutí ANO vyhrálo volby v deseti krajích, stejně jako před čtyřmi lety...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.09.2024
22:00Příznivý mix zpráv poslal S&P 500 na nové maximum  
18:03Amerika dnes Evropu nestíhá, přestože se tamní data přidala mezi dobré zprávy  
17:53Starostové chtějí ministrem průmyslu Lukáše Vlčka, zapojeného do sněmovních výborů pro rozpočet či životní prostředí a exstarostu
17:48Finanční podmínky, sazby a umělá inteligence – září 2024
15:29Růst ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí zrychlil na tři procenta, potvrdil úřad
15:13Bloomberg: Naděje EU na výrobu baterií se stala symbolem krachu elektromobilů
14:58Fidelity International: Fed do toho jde ve velkém stylu, čeká nás volatilita
14:42RMS Mezzanine, a.s.: Konsolidovaná pololetní zpráva
12:59Novinky z OpenAI: Altman by mohl získat podíl, odchází technologická šéfka Muratiová a manažeři výzkumu
12:23Bloomberg: Cateringová firma Sodexo zvažuje převzetí rivala Aramark z USA
11:53Německá ekonomika letos opět klesne, odhadují přední hospodářské instituty
11:273M FUND MSI SICAV a.s: Pololetní zpráva za rok 2024
10:37Další čínská podpora a výsledky Micronu posílají akciové trhy vzhůru  
10:26Rohlik.cz Finance a.s.: Pololetní neauditovaná finanční zpráva společnosti
10:16Poptávka po AI počítačích zlepšila výhled Micron, akcie vyskočily o 15 %
10:13Čína zavede další opatření na podporu ekonomiky, akcie zareagovaly růstem
9:18Rozbřesk: Koruna pod lehkým tlakem. ČNB snížila sazby dle předpokladu, na tahu je šýcarská centrální banka
8:53Technologické akcie podpořila čísla Micronu, čínský trh stimulace tamní vlády. Evropa zahájí pozitivně  
6:29Technická analýza: Citi může pokračovat v růstu podél 200denního průměru  
25.09.2024
22:01Americké indexy dnes nedokázaly najít směr  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university