Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Příliš pozdě svézt se na vlně AI? Zde jsou akciové alternativy k Nvidii

Příliš pozdě svézt se na vlně AI? Zde jsou akciové alternativy k Nvidii

05.06.2024 12:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Akcie Nvidie nadále trhají rekordy. Tento výrobce čipů zaměřených na umělou inteligenci dosáhl svého posledního maxima v květnu poté, co jeho zisky díky silné poptávce po AI překonaly očekávání. Nvidia ale není jediná, která těží z býčího sentimentu ohledně AI. Rostou i další technologická jména navzdory přetrvávajícím pochybnostem o tom, zda americká centrální banka letos v létě sníží sazby. Přijde Vám, že je už příliš pozdě svézt se na vlně umělé inteligence? Zde jsou akciové alternativy k Nvidii, které se stále zdají být levné.

Meta

Meta je za současnou cenu dobrou investicí, řekl Adam Coons, portfolio manažer ve Winthrop Capital Management. Meta se aktuálně obchoduje za 477 USD za akcii. Očekává se, že tržby společnosti Meta letos vzrostou o 17 % a zisk na akcii bude vyšší o 35 %. V roce 2025 je růst tržeb nastaven na 12% a růst zisků na 15 %.

Tím by v roce 2024 podle Coonse byly násobky Meta na 26x a v roce 2025 na 25x. "Pro srovnání, je to výrazně pod úrovní jejích konkurentů," řekl Coons a dodal, že Amazon se obchoduje na 44násobku budoucích zisků, Microsoft na 35násobku, Netflix na 32násobku a Nvidia na 33násobku. „Bez ohledu na svůj růst se Meta obchoduje levněji než většina z Velké 7 a než index jako celek navzdory konzistentnímu dvoucifernému tempu růstu tržeb a zisků,“ dodal Coons.

Podle něj existuje také další metrika, na které se Meta obchoduje levněji než ostatní hráči s umělou inteligencí: poměr EV/EBIT, který porovnává hodnotu podniku (EV) s jeho zisky před úroky a zdaněním. Je to metrika, která se používá k měření výnosu společnosti a toho, jak se promítají do její hodnoty. Meta se obchoduje za 19násobek EV/EBIT, oproti 28násobku Microsoftu a 25násobku Nvidie.

„Společnost denně navyšuje aktivní uživatele, z hlediska podílu na trhu dominuje na trhu digitální reklamy, prostřednictvím kapitálových výdajů posiluje své AI nástroje a snižuje náklady a zároveň udržuje nejsilnější rozvahu v rámci Big Techu,“ uzavřel Coons.

meta

Alphabet


Jako další alternativa k Nvidii, kterou Coons jmenoval, je Alphabet, mateřská společnost Googlu. „Google je skvělou alternativou k Nvidii, protože má jasnou cestu k monetizaci AI,“ řekl. „Společnost může zlepšit výsledky inzerentům, což zároveň zvýší příjmy Googlu z reklamy, a prostřednictvím svého předplatného za produkt Gemini může AI zpeněžit,“ dodal Coons. Gemini je model umělé inteligence od Alphabetu, který byl uveden na trh loni v prosinci, a představuje sadu generativních nástrojů umělé inteligence, od chatbotů po asistenta kódování.

„Google má také výhodu oproti společnostem jako Microsoft nebo Amazon kvůli Androidu, kam může implementovat nové funkce,“ domnívá se Coons. Gemini podle firmy nakonec na telefonech s Androidem nahradí Google Asistenta.

Akcie Alphabetu se po dvouciferném růstu tržeb, „oživení“ u marketingového byznysu, „podstatném“ růstu provozních zisků, rozšíření marží a také po zavedení dividendy stále obchodují za 22násobek budoucích zisků, dodal Coons. Společnost je tak „mnohem více diverzifikovaná“ a má divize, které nesouvisejí s její marketingem a Google Cloudem.

Alphabet

Qualcomm

Angelo Zino, viceprezident a hlavní akciový analytik společnosti CFRA Research, jmenoval dvě alternativy Nvidie, které podle něj patří mezi ty nejlevnější. První z nich je Qualcomm, jehož rating se nedávno navýšil z „hold“ na „buy“. Tento upgrade odráží celkové rostoucí tržní příležitost společnosti v segmentu počítačů s umělou inteligencí, obsahu chytrých telefonů, autonomních aut a další produktů internetu věcí.

„Na dlouhé trati ho považujeme za vítěze u AI zařízení,“ řekl Zino. „Myslíme si, že QCOM těží ze zvyšující se poptávky v Číně, přičemž prémiová zařízení se systémem Android se dobře prodávají a nárůst počítačů s umělou inteligencí od Windows představuje novou příležitost k růstu,“ dodal.

Qualcomm

Micron

Další levnou alternativou k Nvidii, která se Zinovi líbí, je Micron. Věří, že sektor paměťových čipů je „připraven na zotavení“, a poznamenal, že Micron je „připoután“ k Nvidia H200, grafickému procesoru, který „nakopává“ při zátěži z AI. Také se mu líbí, že Micron klade větší důraz na dražší servery DRAM s vyššími maržemi a zaměřuje se na vysokovýkonnostní paměť, což společnosti přinese výhody.

„Vzhledem k potenciálu získávání obsahu a většímu posunu směrem k AI serverům s vyšší hodnotou si myslíme, že násobky MU by se mohly oproti historickým úrovním rozšířit … což by mohlo nabídnout pozitivní vývoj,“ řekl Zino.

micron

Zdroj: CNBC, Patria

 
 
 
 

Čtěte více:

Dopadne AI jako ESG?
21.05.2024 17:37
O umělé inteligenci hovoří stále více firem a investorů. Podobná korpo...
Romer: Nadšení na AI riskuje opakování kryptobubliny
29.05.2024 12:22
Profesor ekonomie a nositel Nobelovy ceny Paul Romer varoval, že příli...
Microsoft ve Švédsku investuje do infrastruktury pro umělou inteligenci a cloud
03.06.2024 10:47
Americká technologická společnost Microsoft ve Švédsku v příštích dvou...
Martin Uher: Záhadný objem na Monetě, klesající Komerční banka a nejisté americké trhy
04.06.2024 17:30
V pátek se v závěrečné aukci zobchodovalo 1,5 % free floatu Monety. V ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu