Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jarní START Day: Rozšíření výroby KARO, rozdělení Fillamentum a transformace Pilulky

Jarní START Day: Rozšíření výroby KARO, rozdělení Fillamentum a transformace Pilulky

04.06.2024 10:11, aktualizováno: 4.6. 16:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Na jarním START Day roku 2024, který probíhá během dneška a zítřka, reportují  firmy, jejichž akcie jsou obchodované na trhu START pražské burzy, své výsledky za rok 2023 a další novinky. Na Patria.cz Vám přinášíme přehledné shrnutí nejdůležitějších novinek.

Pilulka: Období ukončení expanze a transformace, další růst podmíněn příchodem strategického partnera

Hlavními událostmi roku 2023 bylo pro společnost Pilulka ukončení zahraniční expanze, sekundární úpis akcií firmy na pražskou burzu, ze kterého firma získala 67 350 600 Kč nového kapitálu, a v druhé polovině roku reorganizace a transformace společnosti s ohledem na makroekonomickou situaci a změny na trhu e-commerce.

Rok 2023 byl podle Petra Kasy neobtížnějším v historii společnosti. Od sekundárního úpisu akcií na pražské burze firma očekávala výrazně více, v návaznosti na tento krok se firma rozhodla pro uzavření plnohodnotné pobočky v Rumunsku a následně odchodem z trhů v Rakousku a Maďarsku

2023 byl zároveň podle Kasy prvním rokem v historii firmy, kdy došlo k oslabení trhu e-commerce. Zákazníci podle dat firmy nakupovali méně a levnější zboží, Pilulka je přitom podle něj spíše v prémiovém segmentu. V druhém pololetí 2023 se tak firma věnovala procesu reorganizace a transformace, což bylo z velké části dokončeno ke konci prvního čtvrtletí 2024. Nejvýrazněji se reorganizace projevila v počtu zaměstnanců, kde došlo k poklesu o 32 %.

V roce 2024 plánuje firma u metriky EBITDA návrat do zisku na úrovních roku 2021 v okolí 30 mil. Kč a následný další růst. Tržby společnosti by letos měly meziročně poklesnout o necelých 16 % na 1,80 mld. Kč, v následujících dvou letech firma očekává růst o 23,0 %, respektive o 20,9 %. Růst je ale podle vedení společnosti podmíněn příchodem strategického partnera.

V nejsilnějším roce 2022 vyřídila Pilulka 1,49 mil. objednávek, pro letošní rok je naplánováno vyřídit 1,10 mil. objednávek. Také zde by se firma podle Petra Kasy měla v dalších letech navrátit k růstu.

pilulka

Fillamentum: Stabilizace po rozdělení společnosti a období nedostatku pracovních sil

Pro společnosti Fillamentum byl rok 2023 turbulentní, nejvýznamnější změnou bylo odštěpení divize trubky a profily do nové společnosti Aerdeo. Důvodem bylo nedostavení se očekávaných synergických efektů, při hledání nových investorů navíc mohla struktura společnosti mást. Rok 2023 tak byl podle Josefa Dolečka o naplňování rozdělení, od ledna 2024 jsou společnosti již na sobě nezávislé.

Na plán firma nedosáhla, hlavním problémem podle Dolečka bylo nedostatečné personální obsazení výroby ve chvíli, kdy začal ožívat trh s filamenty. V nejnižším bodě byla podle něj výroba naplněna pouze z cca 35 % možné kapacity, vrchol problémů přišel v letních měsících 2023. Ukazatel EBITDA pak skončil za loňský rok ve ztrátě 15 mil. Kč. Rok 2023 byl tak podle Dolečka pro filamentovou  divizi nejslabší za dlouhou dobu.

V prvním čtvrtletí se Fillamentum podle Dolečka již vrátilo na EBITDA do kladných hodnot, za první 3 měsíce skončila firma v plusu 270 tis. Kč, roční plán pak očekává výsledek 1 242 tis. Kč.

fillamentum

KARO Leather: Meziroční růst tržeb o 66 % a otevření nového závodu

Společnost v loňském roce dosáhla milionu m2 prodaných usní, meziročně se jedná o nárůst o 50%. Firma rozšířila závod v Boršově a otevřela nový výrobní závod v Brtnici. Konsolidované tržeb vzrostly meziročně o 66 % na 317 mil. Kč, konsolidovaný provozní zisk EBITDA dosáhl 36 mil. Kč, meziročně o 58 % více.

karo

V letošním roce firma spustila nový IS Helios do ostrého provozu a uvádí do plného provozu nový výrobní závod v Brtnici. Cílem otevření závodu je podle KARO zvýšení flexibility a přidané hodnoty výroby zajišťující růst i na stabilním trhu. Díky novému závodu firma rozšiřuje portfolio výrobků (nové produkty dle výrobních programů současných klientů) a vstupuje se svými výrobky do nových odvětví (obuvnictví, časem možný vstup do segmentu automotive). KARO plánuje navýšení energetické soběstačnosti v podobě FVE, SVR, práce s odpadním teplem a připravujeme se na adoptování IFRS v souvislosti s plánovaným přechodem na hlavní trh pražské burzy, který je podle vedení společnosti reálný v roce 2026 a dále.

Co se týče dalšího rozvoje a plánu, firma pracuje na rozvojových příležitostech, aby naplňovala svou vizi – ekologicky a udržitelně vyrábět produkt s vysokou přidanou hodnotou z nezpracovaného odpadu cestou – rozvojem vertikální integrace. Po naplnění výrobního potenciálu závodu Brtnici se KARO bude věnovat přípravě nového výrobního závodu činírny v Brtnici nebo hledat jiné vhodné lokality. KARO dále pracuje na otevření pobočky v Polsku, vyhodnocuje vhodné lokality a varianty vstupu.

Coloseum Holding: EBITDA se loni přehoupla do kladného výsledku, podařilo se snížit dluh o 75 mil. Kč

Obrat firmy za loňský rok činil 363,6 mil. Kč a zisk EBITDA dosáhl kladného výsledku 9,23 mil. oproti záporným 25 mil. v roce 2021.

V minulé roce se podařilo snížit zadlužení o 75 mil .Kč prodejem nemovitosti. Meziroční růst vydaných účtenek o 14 %, nové provozy na Václavském náměstí (Pizza Coloseum) a na Můstku (Caffé Pascucci). Do dneška zbývá asi 160 mil. Kč dluhu, který firma plánuje dále snížit prodejem další nemovitosti, komunikuje s investory o Občanské plovárně, čímž se chce dostat na úroveň dluhu 85 mil. Kč, jednání jsou ale v začátcích a výsledek je nejistý. 

V následujících letech se společnost plánuje zaměřit zejména na velkoobchod Pragograstro, který je středem podnikání. Díky licencování značky a dodávání produktů do jednotlivých provozů chce rozšířit sít a posílit tak tržby s nižšími nároky na operační kapitál.

Jan Mužátko ml. nově nastoupil do funkce COO a zajišťuje transformaci aktuálního modelu do jeho ziskovější podoby.


Bezvavlasy.cz akvírovala HAIR SERVIS Group, zprovoznila nové logistické centrum a plánuje úpis nových akcií. Výsledky představí až na podzim

V roce 2023 realizovala významnou akvizici 100% podílu HAIR SERVIS Group, a potvrdila tak své dominantní postavení v distribuci profesionální vlasové kosmetiky na českém trhu. Včera byla dokončena právní fúze cílových společností HAIR SERVIS. V červnu bude vypořádána další část kupní ceny - vyplacení další části v hotovosti a vypořádání v akciích. Běhen druhé poloviny roku 2024 bude probíhat praktická fúze (procesy, ERP systémy, logistika, org. struktura apod.).

Koncem minulého roku došlo ke spuštění nového distribučního centra v Boru u Tachova, ale neobešlo se bez úvodních komplikací (prosinec-leden), které v lednu vedly až k přerušení příjmu objednávek na několik dní. Od února vše funguje dle očekávání, rychlý návrat ke standardnímu servisu D+1 a zpět vysoké hodnocení zákazníků. Postupně se zdokonalují procesy a připravuje se integrace logistiky HAIR SERVIS. Předpokládáme další investice za účelem zlepšování interních procesů i služeb zákazníkům. Doteď byla firma zaměřena na e-shop, nyní po akvizici HAIR SERVIS budou služby rozšířeny i o distribuci.

Proběhlo spuštění nového e-shopu v Maďarsku (bezvado.hu) a na Slovensku (bezvavlasy.sk) na nové platformě. Zároveň byla spuštěna i 3.generace e-shopu bezvavlasy.cz v Česku. Nyní se finalizují přípravy na vstup do Rumunska a Chorvatska v druhé polovině roku (září – říjen).
Od ledna došlo k významnému posílení týmu centrály. Daniel Horák, CEO Bezvavlasy, předtím 10 let úspěšně vedl a rozvíjel lékárenskou síť Dr.Max. Jeho hlavním úkolem pro nejbližší období bude fúze Bezvavlasy s HAIR SERVIS a příprava na dynamickou expanzi celé skupiny v Česku i v rámci Evropy. Nicolas Eich, business unit director pro e-commerce, nahradil bývalého CEO Bezvavlasy Jaromíra Muchku a má bohaté manažerské zkušenosti s online a fintech projekty. Působil např. jako generální ředitel ve společnosti Edenred, kde vedl digitální transformaci v České republice.

Plánuje se stěhování do nových kancelářských prostor v průběhu podzimu kvůli omezené kapacitě stávajících prostor.

Skupina Bezvavlasy v roce 2023 dosáhla dle předběžných výsledků na tržby 1,05 miliardy korun při provozním zisku EBITDA 115 milionů korun (EBITDA marže 11 %) a čistém zisku 79 milionů korun (čistá marže 7,5 %). Jedná se o proforma konsolidované výsledky zahrnující i v loňském roce akvírovanou skupinu HAIR SERVIS.

Z důvodu probíhající právní fúze a z důvodu sjednocování reportingů a systémů neplánujeme v letošním roce zveřejňovat průběžné hospodářské výsledky. Letos očekáváme náklady spojené s fúzí a negativní výsledek hospodaření. Výhled hospodaření bude zveřejněn během 3Q 2024 (aktuálně ve fázi rozpracovanosti). Nicméně „tržby Bezvavlasy a HAIR SERVIS se vyvíjí dobře a jsme s nimi spokojeni. Návratnost investice bude záviset na efektivním propojení operací obou společností. V tomto ohledu nám napoví začátek příštího roku,“ uvedl CEO Horák. Na dotaz ohledně hrubého odhadu návratnosti investice do HAIR SERVIS založeném na vlastní zkušenosti odpověděl: „Troufnu si říci, že do 5 let to zvládneme.“

Úpis nových akcií

Bude nabídnuto až 350.000 ks nových akcií (vs. aktuálních 1.000.000 ks) při ceně 700 CZK na akcii. Celkové výnosy z úpisu se očekávají až 245 mio. CZK. ZÁMĚR ÚPISU: a) vypořádání části kupní ceny HAIR SERVIS (300.000 ks / 210 mio. CZK / nepeněžní zápočet proti kupní ceně), b) motivační úpis akcií členům vedení společnosti (min. 37.180 ks / 26 mio. CZK), c) posílení vlastních zdrojů skupiny Bezvavlasy (dalších až 12.820 ks / 9 mio. CZK).

Úpis akcií bude realizován ve 3 kolech. V 1.kole (od 5. do 19. června) budou mít možnost upsat akcie stávající akcionáři Bezvavlasy. Ve 2.kole bude upsáno 300.000 ks bývalým majitelům HAIR SERVIS a dalších minimálně 37.180 ks bude upsáno členům vedení společnosti. Pokud po 1. a 2. kole nebude upsáno 100 % nabízených akcií, budou tyto akcie nabídnuty znovu stávajícím akcionářům ve 3. kole.

 

AtomTrace loni dosáhl na obratu historického milníku. Letos na něj chce navázat

Rok 2023 pro AtomTrace a.s. představuje zlomový rok ve tvorbě obratu a ziskovosti. Společnost navíc nejenže dosáhla vynikajících výsledků v provozní činnosti, ale také dramaticky snížila svou závislost na externím financování. Výsledky za rok 2023 tak indikují stabilizaci, finanční sílu a nezávislost společnosti, postavenou na pevných základech bez závazků k bankovním institucím, což je zásadní krok k dlouhodobé udržitelnosti a stabilitě.

AtomTrace

Tržby z prodeje výrobků a služeb v roce 2023 dosáhly 21 121 tis. , což představuje zásadní nárůst obchodní aktivity společnosti oproti minulému roku, kdy tržby byly pouhých 60 tis. . Tento skok v obratu je současně klíčový pozitivní indikátor změny v dynamice růstu společnosti. Tohoto bodu zvratu dosáhla společnost po téměř 10ti letech jejího trvání, když z výzkumného centra CEITEC v Brně vznikla jako start-up v roce 2014 s cílem komercializovat metodu LIBS a její aplikace.

V roce 2023 se EBITDA obrátila z hluboké ztráty -17 847 tis. (2022) na zisk 1 921 tis. (2023). Podobně i provozní výsledek hospodaření ukazuje zásadní obrat z -17 973 tis. na 1 996 tis. . „Došlo k penetraci na trh, který je velmi konzervativní. Toto číslo bychom chtěli navýšit, rozpracované práce je spousta,“ uvedl Jan Proček, spoluzakladatel a CEO AtomTrace a.s.

Celková pasiva společnosti klesla z 38 970 tis. na 29 320 tis. . To je důsledek úplného splacení dluhů společnosti vůči bankám. Závazky k úvěrovým institucím se propadly z 9 261 tis. v roce 2022 na pouhých 40 tis. v roce 2023, společnost je nyní zcela oddlužena od dřívějšího bankovního financování.

Výhled na rok 2024

„Na konci loňského roku jsme indikovali rozptyl obratu 2 – 3 mil. EUR, tj. to, co jsme schopni nasmluvnit a dodat. To jsem nyní schopen zopakovat,“ uvedl k výhledu na letošní rok CEO Proček. Společnost i nadále pokračuje ve strategických vývojových LIBS projektech (automotive, automatizace, strojírenství, polymery, geologie, prospekt, těžba, dominantně lithium, klinický výzkum a environmentální aplikace), a to včetně postupu integrace metody Raman do svých LIBS zařízení. AtomTrace bude také reprezentovat ČR na EXPO 2025 v Ósace. Loni se vrátil na trh v USA a Kanadě, čehož chce maximálně využít.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Primoco UAV loni zvýšilo tržby šestinásobně a vyrobilo 33 letounů
10.01.2024 9:06
Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV loni meziročně zvýšil t...
Skupina mmcité loni zásadně zvýšila marži a v červnu řekne detaily k rozvoji akvizice i investic. Akcie od IPO zhodnotily o tři pětiny
22.02.2024 8:27
Skupina mmcité, která v minulém roce úspěšně vstoupila na trh START pr...
FIXED.zone loni navýšil obrat o 18 pct a dosáhl EBITDA 24 mil. Kč
27.02.2024 10:01
FIXED.zone, přední český výrobce a distributor příslušenství pro mobil...
eMan loni snížil obrat, EBITDA ale narostla meziročně o 60 procent. Další růst 'nebude nijak skokový'
29.02.2024 8:17
Společnost eMan hlásí své předběžné hospodářské výsledky. I když s obr...
KARO Leather vzrostly v roce 2023 tržby o dvě třetiny, vzpruhou letoška má být nový výrobní závod
02.04.2024 8:22
Zpracovatel kůží KARO Leather a.s. uzavřel loňský rok růstem tržeb o 6...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.06.2024
17:20Ochrana proti ignoranci nebo oběd zadarmo?
17:15Euro/koruna nad 25 po ČNB, americký spotřebitel už nevypadá tak silně  
16:39Jan Bureš: ČNB snižuje sazby o 50bps na 4,75 %, proč další postup bude opatrnější?
16:35Vista Outdoor, o jejíž divizi má zájem Strnadova CSG, odložila valnou hromadu
15:36Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalil na 1,4 procenta
14:44ČNB snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta
14:29Banky v USA prošly zátěžovými testy Fedu, přežily by i prudký propad nemovitostí
12:5410 společností, které sledovat, podle Bloomberg Intelligence
11:41Koruna čeká na ČNB, jen slábne nad 160 a akcie se nemají čeho chytit  
11:07Podle Morgan Stanley čekají paměťový sektor „nová maxima“, jmenuje své nejlepší tipy
10:53Prodejce oděvů H&M zpochybnil celoroční výhled ziskové marže, akcie klesají
10:50Slovenské MF i centrální banka pro letošek zlepšily výhled růstu ekonomiky
9:07Rozbřesk: ČNB znovu sníží úrokovou sazbu, jak to může zahýbat korunou
8:52ČNB dnes nejspíše sníží sazby, ČEZ se obchoduje ex-divi a futures jsou lehce nad nulou  
6:32Summers o nutnosti zasahovat do rozvoje umělé inteligence a clech jako nacionalistickém nástroji
26.06.2024
22:03Wall Street po nepřesvědčivém výkonu zavřela s minimálními zisky  
17:42Jen na nejslabších úrovních za několik desetiletí, před zítřejší ČNB oslabuje i koruna  
17:34Podmínky nadprůměrné návratnosti
16:20Reuters: Centrální bankéře ve střední Evropě znepokojuje rychlý růst mezd
15:00Akcie Whirlpool vystřelily vzhůru. Robert Bosch prý vyjednává o převzetí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.