Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úroky z dluhopisů jsme zaplatili, tvrdí Rusové. Věřitelé se zpožděním potvrzují, že platby došly

Úroky z dluhopisů jsme zaplatili, tvrdí Rusové. Věřitelé se zpožděním potvrzují, že platby došly

17.03.2022 12:22, aktualizováno: 17.3. 17:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rusko ve středu podle plánu odeslalo 117 milionů dolarů, v přepočtu kolem 2,6 miliardy korun, jako úrok z dolarových dluhopisů, tvrdí. Ministerstvo financí dnes uvedlo, že jeho platební příkaz byl přijat, ale zda peníze dorazily na účty věřitelů, to zatím ověřuje. Reakce klientů ještě dnes dopoledne naznačovaly, že peníze v cíli zatím nejsou. Až podle zdrojů agentury Reuters ze čtvrtka večer platby splatné k 16. březnu dorazily. Převod peněz pro účely těchto plateb zajišťuje Ruské federaci londýnská kancelář amerického finančního ústavu Citibank, informoval Reuters. Podobnou rétorikou Rusko argumentovalo také při dotazech na kuponové platby z eurobondů. 

Na dotaz ohledně výplaty kuponu v hodnotě 117 milionů dolarů za dluhopisy denominované v eurech ruské ministerstvo financí uvedlo, že 14. března údajně zaslalo zahraniční korespondenční bance příkaz k úhradě. Ministerstvo prý bude dodatečně informovat, zda byla platba obdržena.

Moskva už dříve oznámila, že peníze na zaplacení má, ale že kvůli sankcím, které na ni za její invazi na Ukrajinu uvalily západní země, možná nebude schopna peníze do zahraničí odeslat. Pokud by Rusko nezaplatilo, ocitlo by se poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety na pokraji platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí.

Ministr financí Anton Siluanov před několika dny avizoval, že pokud Moskva nebude schopna odeslat platbu v dolarech, zaplatí úroky v rublech. Ratingová agentura Fitch ale v úterý uvedla, že v takovém případě by Rusko považovala za zemi v platební neschopnosti.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes řekl, že označit Rusko za zemi v platební neschopnosti nedává smysl, protože země je schopna své devizové závazky plnit. "Faktem je, že od samého začátku říkáme, že Rusko má všechny nezbytné prostředky i možnosti, jak platební neschopnosti zabránit. Žádná platební neschopnost nastat nemůže," řekl Peskov. "Jakákoliv platební neschopnost, která by se objevila, by byla zcela uměle vytvořená," dodal.

Jeden z držitelů ruských dluhopisů před polednem agentuře Reuters řekl, že někteří majitelé ruských státních dluhopisů denominovaných v dolarech zatím žádné úroky nedostali. Splatnost úroků byla ve středu a ministr financí Siluanov řekl, že jeho úřad instrukce k platbě zadal už v pondělí.

Ruská vojska 24. února zahájila invazi na Ukrajinu, což vyvolalo ostrou reakci Západu. Sankce, které demokratická část světa začala proti Moskvě zavádět, v Rusku způsobily nejhorší ekonomickou krizi od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Rubl se po počátečním hlubokém propadu z konce února stabilizoval a dnes dopoledne v Moskvě zpevňoval, zatímco na devizových trzích v zahraničí jeho kurz výrazně kolísal. V obou případech ale dolar stojí více než 100 rublů, což znamená, že ruská měna zůstává citelně slabší než před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Tehdy stál dolar kolem 78 rublů.

01

Vzhledem k tomu, že Rusko se kvůli sankcím nemůže dostat k podstatné části svých devizových rezerv, začaly ratingové agentury prudce snižovat hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruské federace. Například agentura Fitch hodnotí schopnost Ruska splácet závazky známkou C. To znamená, že podle názoru této ratingové agentury je vyhlášení platební neschopnosti nevyhnutelné a riziko bezprostřední.

Rusko má u zahraničních věřitelů dluh celkem asi 491 miliard dolarů (přes 11 bilionů Kč). Z toho je zhruba 80 miliard USD splatných v příštích 12 měsících, upozornila společnost Algebris Investments. Z té posledně zmíněné částky připadá 20,5 miliardy USD na dluhopisy denominované v dolarech ve vlastnictví nerezidentů.

Úroky splatné 16. března jsou první z několika dalších, jejichž splatnost se blíží. Příští budou v objemu 615 milionů dolarů a je nutné je splatit do konce měsíce. První platba jistiny připadá na 4. dubna, kdy jsou splatné dluhopisy za dvě miliardy dolarů.

Samotné dluhopisy byly vydány s mnoha podmínkami a závazky. Dluhopisy, které Rusko prodalo po zavedení sankcí uvalených na něj za anexi Krymu z roku 2014, obsahují i doložku pro splatnost v jiných měnách. U dluhopisů vydaných po roce 2018 je možné splátky provést i v rublech, avšak u těch, které měly splatnost ve středu, muselo Rusko zaplatit pouze v dolarech.

(Zdroj: čtk, Reuters, Patria, Bloomberg)

 
 

Čtěte více:

MMF: Ruský útok na Ukrajinu by mohl zásadně změnit globální hospodářský řád
16.03.2022 17:46
Ruský útok na Ukrajinu pocítí celá světová ekonomika v podobě pomalejš...
Zelenskyj přirovnal ruskou blokádu ukrajinského Mariupolu k obléhání Leningradu. V zasaženém divadle se mohlo ukrývat až 1 200 lidí
17.03.2022 8:12
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přirovnal ruskou blokádu ukra...
Raiffeisenbank uvažuje o exitu z Ruska. Tamní byznys loni tvořil třetinu čistého zisku skupiny
17.03.2022 10:56
Rakouská finanční společnost Raiffeisen Bank International (RBI), kter...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data