Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Dluh zemí eurozóny překonal 97 % HDP

Rozbřesk: Dluh zemí eurozóny překonal 97 % HDP

22.01.2021 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Pandemie koronaviru se výrazně podepsala na hospodaření zemí EU a vedla k dalšímu zadlužování. Není to vlastně nic překvapivého, nicméně teprve včera se trhy měly možnost seznámit s kompletními výsledky za třetí kvartál zveřejněnými Eurostatem. Na průběžných číslech je jasně vidět, jak silně se na hospodaření jednotlivých států podepsala jarní vlna i podzimní oživení. Ještě na začátku roku se schodek rozpočtů zemí eurozóny pohyboval pod hranicí tří procent, nicméně už ve druhém kvartále se zečtyřnásobil. S oživením ve třetím čtvrtletí přišlo i relativní zlepšení a zmenšení schodku na necelých 6 %. Tyto deficity se automaticky propisují i do vývoje dluhu, který se v případě eurozóny dostal na konci třetího kvartálu nad úroveň 93 % HDP.

Samozřejmě jsou to „jen“ relativní čísla, takže odrážejí i propad jmenovatele v podobě nominálního HDP, nicméně svoji vypovídací schopnost nepochybně mají. Navíc zdaleka totiž nejde jen o HDP, protože nominální dluh jako takový se v tomto čase zvýšil v meziročním srovnání o 943 mld. eur. Je to dokonce více než v časech finanční krize po pádu banky Lehman Brothers. A vzhledem k tomu, že návrat k normálu zůstává stále ještě vzdálený, s takto vysokým dluhem se trhy budou muset naučit žít. Nakonec jim v tom úspěšně napomáhá ECB, která funguje jako největší věřitel jednotlivých států a jak vyplývá z jejího včerejšího jednání, hodlá v této úspěšné politice dál pokračovat. Ve svých portfoliích už má mimochodem bondy za 3,7 bilionů eur, z nichž větší část tvoří právě dluhopisy jednotlivých členských zemí.

Nejvíce zadluženými zeměmi eurozóny zůstávají Řecko, Itálie a Portugalsko. Dluh té první na konci třetího čtvrtletí dosáhl dvojnásobku ročního HDP (přesně to bylo 199,9 %), Itálie zase poprvé překonala hranici 150 % (154,2 %) a Portugalsko 130 % metu (130,8 %). „Klub“ zemí s dluhem přesahujícím sto procent HDP se za poslední rok rozrostl z pěti na sedm a asi nemá smysl dodávat, že do něj patří i druhá největší země platící eurem – Francie, která se mimochodem podílela na onom zmíněném biliónovém navýšení dluhu nejvíce.

A jak si v tomto dluhovém víru vedla ČR? Její dluh rovněž svižně rostl a dostal se za hranici 38 % HDP, tedy na úroveň, kde byl naposledy v roce 2016. V meziročním srovnání její relativní zadlužení vzrostlo sedmým nejpomalejším tempem a je tak čtvrtou nejméně zadluženou zemí EU.

TRHY

Koruna v průběhu včerejšího obchodování úspěšně zdolala metu 26,10 EUR/CZK a zakončila den jen těsně pod ní. Zprávy o prodloužení domácího nouzového stavu, který umožňuje zachovávat vysokou míru restrikcí, ji nijak neovlivnily, a česká měna se spíše soustředila na dění v zahraničí. Hlavní událostí dnešního dne bude nepochybně zveřejnění indexů nákupních manažerů v eurozóně, které naznačí, jak se dařilo ekonomice eurozóny – a především pak Německa – na začátku roku.

V zásadě velmi nudné zasedání ECB včera euru nedokázalo nijak ublížit – spíše naopak. Prezidentka ECB na adresu silnějšího eura pouze uvedla, že banka jej (pouze) monitoruje s ohledem na to, že by silnější měna mohla mít negativní vliv na inflaci.

Dnes dopoledne nicméně mohou být býčí choutky eura nabourány lednovými reporty podnikatelských nálad (PMI) ve Francii a Německu, respektive v celé eurozóně. Na jednu stranu evropští manažeři mohli ocenit, že se podařilo dotáhnou do konce brexit, ale na straně druhé jistý pesimismus mohlo přinést protažení lockdownů napříč západní Evropou. Zajímavé bude sledovat, jak se zimní vlna pandemie podepisuje především na německém indexu PMI v průmyslu, který se dosud držel velmi vysoko.


Čtěte více:

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se díky očkování zvýšila
11.01.2021 13:43
Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v lednu vyšplhala na nejvyšší...
Banky v eurozóně zpřísní v 1Q přístup k úvěrům, firmám chybí bilion eur
20.01.2021 13:43
Banky eurozóny v prvním čtvrtletí pravděpodobně dále zpřísní přístup k...
Inflace v EU v prosinci mírně vzrostla, dosáhla 0,3 procenta
20.01.2021 11:27
Meziroční míra inflace v Evropské unii v prosinci vzrostla proti list...
ECB po minulém stimulu podle očekávání sazby nemění
21.01.2021 13:57
Evropská centrální banka dnes podle očekávání úrokové sazby nezměnila...

Váš názor
  • 97% HDP by samo o sobě nebylo tak špatné
    22.01.2021 10:22

    Veřejný dluh 97% by sám o sobě nebyl zase tak tragický, kdyby měl smysl. Ve skutečnosti jsme ale zachraňovali firmy, z nichž velká část stejěn nepřežije a snažili se stimulovat poptávku měnovou a fiskální expanzí v situaci, kdy je nabídka uměle omezená a peníze nemají kam téct. Celé to bylo k ničemu. Ještě zřetelnější to bude na konci tohoto roku.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: 97% HDP by samo o sobě nebylo tak špatné
      22.01.2021 12:50

      A jaké lepší využití těch peněz, než právě na záchranu těch firem byste si vlastně představoval? Šlo o to, aby v pandemii nezačala ekonomika kolabovat a to jinak, než záchranou těch firem nezajistíte. Až pandemie pomine bude dost času na to, aby se podpora firem ukončila a ekonomika se novým podmínkám přizpůsobila. Pokud byste nechal toto přizpůsobování na dobu pandemie, dopadlo by to katastroficky. Když půjdete lovit ryby, taky se nevrhnete do moře, když je rozbouřené. Prostě počkáte až se uklidní.
      Richard Fuld
    • Re: 97% HDP by samo o sobě nebylo tak špatné
      22.01.2021 10:28

      a ty tomu věříš, že bude nějaký očistec? Aspoň u nás se podívej na vládu, zpětně vymýšlí nové programy na záchranu všech podnikatelů.....nikdo nesmí skončit, tak se prostě na to půjčí....pro šilerovou to není problém, chlubila se že má dohodu s Rusnokem, že ČNB v případě potřeby bude dluhopisy nakupovat...
      abc1
      • Když nebudeme tvořit HDP a budeme jen
        22.01.2021 10:56

        Když budeme jen rozdávat a žádný HDP nebude vznikat, jak dlouho to může vydržet? Tři roky? Až doženeme Řecko? I bez eura?
        Pracovitý Prosecký
        • Re: Když nebudeme tvořit HDP a budeme jen
          22.01.2021 12:47

          Vy máte pocti, že toto hrozí? Pokud by se už k tomuto schylovalo, pak ekonomika si s tímto problémem vždy automaticky a včas poradí. Růstem cen. Takže těm co budou dostávat peníze za nic, budou stejně k ničemu, protože si za ně nebudou mít co koupit. A tak jim nezbyde nic, jiného, než aby začali zase pracovat.
          Richard Fuld
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu