Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Injekce versus infekce

Rozbřesk: Injekce versus infekce

28.12.2020 9:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Čas vánoční na televizní obrazovce zpravidla vyplňují pohádky, koledy a výjezdy hasičů k hořícím stromkům. V roce čínského netopýra to však bylo jinak. Vánočnímu dění, a to dokonce i v reklamních časech, dominovala vakcína proti COVIDu-19. Jak by také ne, neboť ve vakcíně se odráží naděje, že naše životy se vrátí již relativně brzy k normálu.

Rychlý návrat k normálu pak především znamená rychlou a úspěšnou distribuci vakcíny. A zde alespoň některé země zaznamenávají raketový progres. Platí to především pro Spojené státy, kde podle agentury Bloomberg již od 14. prosince prošlo očkováním 1,94 milionu lidí. Přírůstky rozdaných injekcí, tak v této největší ekonomice světa začínají být pomalu ale jistě vyšší než přírůstky nově nakažených, což je skvělá zpráva. USA tak co do počtu očkovaných již překonaly Čínu, a to přesto, že zde se s očkováním začalo dříve (avšak s jinou vakcínou).

Samozřejmě, že výše uvedené počty očkovaných jsou zatím relativně malé v poměru k populaci neboli jsme opravdu několik kvartálů vzdáleni od získání hromadné imunity. Přesto, optimismus je na místě, neboť pokud bude vakcína skutečně tak efektivní, jak se dosud deklaruje (90-95 %), tak bude stačit, aby byla očkována relativně malá část populace, k níž patří zdravotníci a lidé v důchodovém věku, a smrtnost v souvislosti s COVIDem-19 dramaticky poklesne.

Je to pochopitelně dáno tím, že riziko úmrtí v případě nákazy COVIDu-19 je výrazně pozitivně vychýleno s přibývajícím věkem. Zatímco do 65 let je pravděpodobnost úmrtí relativně malá, tak po jejím překročení dramaticky akceleruje (a to dokonce i ve srovnání s ostatními chorobami). Američané (a jistě nejen oni) jsou si tohoto fenoménu velmi dobře vědomi, a proto připravili velmi přesný plán koho a kdy očkovat. V první vlně tak dostávají vakcínu zdravotníci v první linii a nejohroženější starší lidé (především ti dlouhodobě umístění v domovech důchodců a ti nad 75 let).

Pro finanční trhy je úspěšná distribuce vakcíny v tuto chvíli pochopitelně další dobrou zprávou, která by měla podpořit příběh rychlého oživení v roce 2021. Ten je sice již do značné míry zabudován v cenách, avšak pokud se očkovací vlna ponese napříč vyspělými zeměmi opravdu rychle, tak z tohoto optimistického příběhu bude možné pro celou plejádu rizikových aktiv vymačkat ještě více.

TRHY
CZK a dluhopisy
Kauza brexit je s uzavřením dohody mezi EU a Velkou Británií definitivně pryč, a tak si i koruna mohla oddychnout, že jí na konci roku nehrozí nějaké nemilé překvapení. Do konce roku tudíž očekávejme vánoční obchodování s minimálními pohyby a likviditou.

Zahraniční forex
Vlády v Londýně a Bruselu byly nakonec schopny ještě před Vánocemi uzavřít dohodu o vzájemných budoucích vztazích, která definitivně uzavírá kauzu brexit. Dohodu sice musí ještě potvrdit jednotlivé členské země unie a europarlament, ale britská libra si mohla definitivně oddychnout, že obchodní vztahy mezi Velkou Británii a EU nebudou viset ve vzduchoprázdnu. Nepřímo je to samozřejmě i dobrá zpráva pro euro, neboť eurozóna se může soustředit i na jiné věci, než je brexit.







Čtěte více:

Jak jde dohromady utlumená inflace a vysoké ceny investičních aktiv?
28.12.2020 6:29
Hlavní ekonom francouzské investiční banky Natixis Patrick Artus tvrdí...
Investiční výhled 2021: Makro, trhy, slábnoucí dolar a korunové riziko
03.01.2021 8:18
Doufáme, že rok 2021 si překvapení podobného typu, jako to letošní kor...
Investiční výhled 2021: Investiční strategie aneb V jako vakcína, kontinuita i FAANGM+
04.01.2021 7:38
Doufáme, že rok 2021 si překvapení podobného typu, jako to letošní kor...
Investiční výhled 2021: Investiční strategie aneb V jako výnosy a kde hledat příležitosti
05.01.2021 8:08
Doufáme, že rok 2021 si překvapení podobného typu, jako to letošní kor...
Trump nakonec podepsal balík stimulačních opatření spojený s rozpočtem
28.12.2020 8:37
Americký prezident Donald Trump po nečekaných průtazích podepsal stimu...
První povánoční obchodování by v Evropě mohlo začít v plusu
28.12.2020 8:52
Většina asijských burz dnes rostla a evropské i americké burzy by ji m...

Váš názor
  • budeme lajkovat i u nás? :o)
    29.12.2020 13:44

    https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/o-ochranne-injekci-pro-matovicovy-zeny-rozhodnou-lajky-40346362
    Kočičák
  • ČAU LIDI !!!!!!!!!!
    28.12.2020 14:56

    Zdravím všetky ANOLIDI!!!! ČAU LIDI!!!!! Ako prvý čech som sa něhal opichať, aby som išiel príkladom pre predaj vakcín. Žiadna vakcina nie je bezpečná to vie každé malé dieťa a preto som prvým čechom vzorom pre čechy pre českú republiku pre český národ. Mojim cieľom je opichať všetkých čechov touto vakcínou. Boli tu pochybnosti o tom ,že mi pichli len vitaminy, že němám slezinu a že som pravák a že že pichali do pravej ruky paně bože prečo. Prečo zasa KAMPÁŇ??? Prečo mi zasa něveria???? Však som nikdy něklamal mama moja. Moj cieľ je jednoznačný: všetkých vás něhám opichať. Tý čo sa něněhajú opichať tých opichám ja osobně. len zloděja kalúska vylúčim z pichania, lebo oýžratých zlodějov pichať něbuděm. Tá vakcina sa volá ,,anobudělíp,, po něj už budě naozaj líp a voliť ma budětě všetci. No iděm domov, tie vitamíny v ramenu mi urobili dobre, něbuděm dněs nič honiť, pojděm rovno za moniku. VOLTĚ MA ĽUDIA ČESI a BUDĚ LÍP (mně určitě)
    oradapoisson
  • očkování
    28.12.2020 11:47

    Když pominu ten paradox, že první očkovaný Čech je Slovák, tak mi stejně přijde divný, jak rychle agent Bureš otočil. Nejdřív měl strach, jelikož při předchozím očkování měl anafylaktický šok a najednou bez problémů sedl před kameru, nechal se naočkovat a v klídečku odjel. Nechci být konspirátor, ale nevěřím, že u něj proběhlo očkování na covid-19. To byla zas jen nějaká Prchalova PR akce...
    qwer
    • Re: očkování
      28.12.2020 20:46

      https://www.arfa.cz/pod-lupou-podivna-vakcinace-premiera-babise-66-a-valecne-veteranky-repikove-95-proc-dostali-vpich-kazdy-jinak-co-vlastne-premierovi-pichli-a-bylo-snad-cele-jen-divadlo/
      Kočičák
    • Re: očkování
      28.12.2020 12:29

      ... asi se chtěl vyhnout takovéto reklamě :o) (https://www.youtube.com/embed/QBcCwlXN_OY)
      Kočičák
      •  
        28.12.2020 16:10

        Než mě to pustilo k tomu videu, tak sem musel potvrdit věk a ještě mi to sdělilo, že to komunita vyhodnotila jako nevhodné. Tak ještě že tu komunitu máme. Ale našel jsem tam jeden krásnej komentář: "Politicians need to be vaccinated first. If they live, then the vaccine is safe. If they die, our country is safe."
        qwer
        • video se sestrou má dohru
          29.12.2020 4:14

          https://aeronet.cz/news/spiknuti-okolo-zdravotni-sestry-tiffany-dover-nabira-neuveritelne-obrysy-na-schodisti-pred-medii-se-za-ni-vydavala-jeji-kolegyne-s-podobnou-tvari-prava-tiffany-zmizela-a-ve-chvili-kdy-ji-lide/
          Kočičák
        • :oO
          29.12.2020 0:35

          Vakcíny mRNA od BioNTech / Pfizer obsahují polyethylenglykol (PEG). 70% lidí vytváří protilátky proti této látce - to znamená, že u mnoha lidí se mohou vyvinout alergické, potenciálně smrtelné reakce na očkování! (https://2020news.de/en/dr-wodarg-and-dr-yeadon-request-a-stop-of-all-corona-vaccination-studies-and-call-for-co-signing-the-petition/)
          Kočičák
    • Re: očkování
      28.12.2020 12:22

      o)) Viděl jsem dvojfotku, u důchodkyně bylo ves tříkačce před vpichenm daleko větší množství než u něj..Nejspíše nějaký vitamín B6...A ještě opět odvolal, co řekl, už není zmocněnec pro očkování, prý to byl jen vtip.
      Velkamedvědice
      •  
        28.12.2020 16:14

        Nevím, proč z toho musí dělat takovou šaškárnu. Já myslím, že by to každej pochopil, že má na očkování alergický reakce, tak na něj před kamerama prostě nejde. A ne hrát divadlo, že ho očkují. Stačilo, že si to nechal (snad doopravdy) píchnout Blatný...
        qwer
        •  
          28.12.2020 16:35

          Můj názor je, že je to divadlo a nejde o nic jiného než o PR čili promyšlený kalkul. Vzhledem k tomu, že je množství dávek nyní jen omezené množství, tak by se spíše slušelo přenechat tu dávku potřebnějším. Třeba zdravotníkům nebo dlouhodobě nemocným v nemocnicích, hospicech a v domovech důchodců včetně jejich personálu apod. Tento názor bych měl i kdyby byl premiérem kdokoliv jiný.
          Lišák
    • Re: očkování
      28.12.2020 12:12

      kdyby mel nekdo zajem prodam mu svoji davku :L rychle berte nez se zkazi
      Ai-kun
Aktuální komentáře
18.07.2024
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
12:45Bloomberg: Ukrajina obnovila jednání s věřiteli o restrukturalizaci dluhu
12:41Marks o investování: Do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě. A není to pravda
11:42Výroba aut v prvním pololetí vzrostla na 774.310 vozů, nejvíce od vzniku ČR
10:50Evropské akcie se před ECB posouvají do zeleného  
10:23TSMC věří v pokračující rozmach AI, navyšuje výhled tržeb
9:02Rozbřesk: ECB si dnes po červnovém snížení sazeb vybere pauzu. Koruna klidná
8:46Dnes oznámí ECB výši sazeb, Francie otestuje apetit po dluhopisech a futures jsou zelené  
6:06Bianco: Málo důvodů k poklesu sazeb, ale Fed je pravděpodobně v září stejně sníží
17.07.2024
17:48Zlato a „kolaps reálných sazeb“
17:11Propad techů pokračuje, korekci živí strach z politiky  
15:25Johnson & Johnon ve čtvrtletí zvýšil tržby i zisk, překonal očekávání
15:13Výrobce brýlí EssilorLuxottica kupuje za 1,5 miliardy USD oděvní značku Supreme

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Abbott Laboratories (06/24 Q2, Bef-mkt)
Blackstone Inc (06/24 Q2, Bef-mkt)
DR Horton Inc (06/24 Q3, Bef-mkt)
Novartis AG (06/24 Q2, Bef-mkt)
PPG Industries Inc (06/24 Q2, Aft-mkt)
7:00EQT AB (03/24 Q1)
7:00Nokia Oyj (06/24 Q2)
7:20Volvo AB (06/24 Q2)
12:05Domino's Pizza Inc (06/24 Q2)
14:15EMU - Jednání ECB, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
22:00Netflix Inc (06/24 Q2)