Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Barel ropy za 100 dolarů? Zapomeňte…

Rozbřesk: Barel ropy za 100 dolarů? Zapomeňte…

17.07.2020 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Březnový výplach, dubnový kolaps, květnová rally a konečně červnová a červencová nuda. Tak by se dalo ve zkratce shrnout dění na ropném trhu posledních pěti měsíců, kterému nejprve dominovala extrémní volatilita, jež v průběhu léta vystřídala nebývalá cenová stabilita, když se ropa Brent zatvrzele drží na úrovni 40 USD/barel. Aktuální obchodní seance tak sice příliš vzrušení nenabízejí, za pozornost nicméně stojí, jak vlastně korona-krize poznamenala střednědobý a dlouhodobý výhled na cenu ropy.

Ve střednědobém horizontu bude hrát prim postupná normalizace zdecimované poptávky, které budou mocně sekundovat produkční škrty ze strany členských zemí OPEC+. Za předpokladu, že světovou ekonomiku nepostihne další negativní šok v podobě druhé vlny pandemie, by ve zbytku tohoto roku a dále v roce 2021 mělo probíhat rebalancování ropného trhu, tedy odbourávání přebytečných zásob ropy. Právě překlopení tržní bilance z mohutného přebytku do deficitu je tím hlavním argument, proč by cena ropy mohla ke konci roku 2020 atakovat hranici 50 USD/barel a mírně růst také v příštím roce.

Z dlouhodobé pohledu se však argumenty ve prospěch výrazně dražší ropy hledají ztěžka. Hlavním důvodem je výhled na ropnou poptávku. Všechny historicky nejvýznamnější šoky do globální spotřeby ropy (1973, 1979 a 2008) totiž rezultovaly ve strukturální oslabení jejího růstu. Jinak řečeno, i když se spotřeba ropy vrátí na před-krizovou úroveň, to samé již neplatí v případě růstové trendu. V souvislosti s probíhající korona krizí přitom není důvod pochybovat, že by tentokrát něco mělo být jinak, zvláště bude-li dále akcelerovat fenomén elektromobility a obecný trend “zelenání“ ekonomik.

Nižší závislost globální ekonomiky na fosilních palivech a dlouhodobě slábnoucí poptávka je konec konců hlavní důvod, proč ropné společnosti jako Shell nebo BP významně snižují své dlouhodobé výhledy na cenu ropy na úroveň 55-60 USD/barel. To neznamená, že by ropný trh přestal být v jádru cyklický a cena ropy nebude dále volatilní, slabší poptávka však bude limitovat cenový růst. A předpovědi o brzkém návratu ropy nad 100 dolarů za barel? Ty se v tuto chvíli jeví spíše jako fantazie než smysluplná realita…

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna se v průběhu čtvrtečního obchodování držela v těsném pásmu blízko hranice 26,70 EUR/CZK, kterou chvíli úspěšně otestovala. Ranní zprávy o slabých výsledcích evropských registrací nových automobilů ignorovala, i když výroba automobilů v těchto měsících do jisté míry rozhoduje o rychlosti oživení české ekonomiky. Stejně tak stranou pozornosti zůstaly i komentáře ze strany ECB, která se naznačuje vyčerpání celého rámce aktuálního programu kvantitativního uvolňování.

Dnes jsou na pořadu dne ceny ve výrobě, které ukážou, pod jakým tlakem poptávky se nacházejí tuzemské průmyslové firmy. Významnější várka dat však přijde na řadu až za týden, kdy budou zveřejněny předběžné výsledky indexů nákupních manažerů, díky kterým trhy získají alespoň základní aktuální náhled na situaci v průmyslu a ve službách v největších evropských ekonomikách. Doposud sice vyznívaly slibně, nicméně je otázkou, nakolik byly ovlivněny pouze realizací odložené poptávky a nakolik jde už o nový udržitelný business.

Zahraniční forex

Včerejší zasedání ECB tentokrát nebylo pro eurodolar událostí, která by jim dokázala výrazněji pohnout. Kvantitativní uvolňování ve velmi uvolněné režimu zůstává v platnosti, přičemž Ch. Lagardeová varovala, že snížení fiskální expanze ve druhém pololetí roku by bylo chybou, čímž se dostáváme k právě zahajovanému jednání lídrů EU. To by měl řešit vznik Fondu obnovy, který by v koordinaci s nový rozpočtem unie měl do ekonomiky nasypat až 750 mld. EUR. Spory ohledně toho, jak bude fiskální balík přesně vypadat (půjčky versus granty) a čím bude podmíněn (vysoká nezaměstnanost + dodržování právního státu) však EU rozdělují, a tak by bylo pro euro pozitivním překvapení, kdyby přes víkend došlo k dohodě. Mimochodem, pokud by EU podmiňoval transfery z rozpočtů Unie dodržováním právního státu, tak pro zlotý je důležitou (negativní) zprávou, že polská opozice napadla u Nejvyššího soudu výsledky voleb (nelíbí se jí způsob zvolení termínu a podpora státních médií provládního prezidenta).

Eurodolar však může opět trochu žít vyšší averzí k riziku, když denní počet nově nakažených COVIDem dosáhl v USA rekordu (77 tisíc) a denní přírůstky mrtvých se blíží jednomu tisíci. Mezitím se vyhrocují spory USA-Čína, když Washington sankcemi cílí na vybrané členy KSČ. To vše jsou paradoxně dobré zprávy pro dolar.

Ropa

Cena severomořské ropy Brent končí týden na tam, kde jej začala - těsně nad hranicí 43 dolarů za barel. Nebývalá cenová stabilita přetrvává navzdory svižně rostoucímu počtu nově nakažených koronavirem ve Spojených státech (75 000) nebo varovných signálech ze Španělska a Austrálie (v obou případech nejvyšší nárůst nově nakažených za více než dva měsíce), což jsou veskrze nepříjemné zprávy pro další oživení globální ropné poptávky.

Dnes odpoledne přijdou na řadu data k aktivitě amerických producentů. Tempo poklesu počtu aktivních vrtných souprav v posledních týdnech výrazně zvolnilo, a proto bude zajímavé sledovat, zda se na pozadí stabilizace cen ropy podaří trend zlomit a aktivita “břidlicářů” se odrazí ode dna.


Čtěte více:

Shell kvůli koronaviru odepíše až 22 mld. USD, snižuje výhled na ropu
30.06.2020 12:42
Společnost Royal Dutch Shell razantně snížila výhled cen ropy a zemní...
IEA zlepšila výhled poptávky po ropě pro letošní rok
10.07.2020 11:14
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zlepšila odhad poptávky po ropě...
Ropa v zajetí prázdninové letargie
10.07.2020 16:13
Ropný trh se naplno ponořil do prázdninové nálady, které odpovídá nižš...
OPEC čeká příští rok rekordní růst poptávky po ropě
14.07.2020 16:45
Poptávka po ropě by se příští rok mohla v celém světě zvýšit o rekordn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data