Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína by mohla považovat levný tech za příležitost. Evropa se chce bránit

Čína by mohla považovat levný tech za příležitost. Evropa se chce bránit

21.04.2020 5:45
Autor: Gabriela Rainová, Patria Finance

Evropa je již dlouho přitažlivým místem pro čínské firmy, které zde chtějí investovat a kupovat další společnosti. Jejich zájem by nyní mohlo dále zvýšit aktuální oslabení na akciích, zejména na klíčových technologických firmách.

Rozšiřování koronaviru vedlo ke snížení cen akcií po celém světě. Zásah dostaly i některé evropské technologické firmy, které jsou součástí strategických průmyslových, jako jsou telekomunikace nebo polovodiče. Finský výrobce síťových zařízení Nokia klesl meziročně o 9,6 %, konkurenční Ericsson poklesl o 2 %. Čipové společnosti Infineon a STMicro klesly o 20 %, respektive o 7,5 %.

"Řekl bych, že Evropa je zranitelná, protože tento kontinent zaostává v ekonomickém růstu a inovacích za Čínou i USA," řekl pro CNBC Neil Campling, vedoucí výzkumu technologií, médií a telekomunikací u Mirabaud Securities. „K navýšení objemu Čína již dlouho používá politiku „kupovat je rychlejší než budovat“ a určitě bude považovat současné narušení a nižší tržní valuace za příležitost.“

Čínské akvizice v Evropě a rostoucí obrana

Čínské společnosti provádějí významné akvizice a investice do evropských technologických firem. V roce 2016 čínský technologický gigant Tencent koupil majoritní podíl finského výrobce mobilních her Supercell a čínský výrobce elektrospotřebičů Midea koupil německou robotickou firmu Kuka. A v loňském roce Ant Financial, finanční partner Alibaby, koupil britskou burzu měn WorldFirst.

Obavy z čínských akvizic se nyní v Evropě rozšiřují. Margrethe Vestager, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž, navrhla v rozhovoru s Financial Times, který byl zveřejněn minulé pondělí, aby země zvážily získání podílu v těchto společnostech, aby tak odrazily hrozbu čínského převzetí. "Nemáme žádný problém s tím, když by státy jednaly jako účastníci trhu, pokud to bude nutné - pokud poskytnou podíl ve společnosti, pokud chtějí zabránit tomuto druhu převzetí," uvedla Vestager.

Navazuje tak na varování britské tajné služby MI5 (kontrarozvědka) a MI6 (rozvědka), které mají za to, že Londýn by měl po krizi vyvolané koronavirem přehodnotit svůj vztah s Čínou a zvážit přísnější ochranu strategických odvětví. Čína bude podle nich po zdolání pandemie asertivněji bránit režim jedné strany a vyvstávají otázky, zda by Británie neměla chránit před převzetím své klíčové společnosti, například v oblastech špičkových technologií a umělé inteligence, a zda nesnížit v britských výzkumných institucích počet čínských studentů, napsal list The Guardian.

Německá vláda minulou středu přijala novelu zákona o zahraničním obchodě, která zpřísňuje pravidla přebírání strategických firem subjekty se sídlem mimo Evropskou unii. Zákon má vládě umožnit zablokovat dohody, které by mohly zasahovat do německých zájmů.

V této souvislosti se již delší dobu odehrává americko-čínská obchodní válka, která je také bitvou o technologickou nadvládu a o to, kdo bude dominovat další generaci technologií, jako je 5G a umělá inteligence. USA vedou kampaň s cílem blokovat čínský Huawei z co největšího počtu trhů a prohlašují, že ohrožuje národní bezpečnosti. Huawei tato tvrzení opakovaně popíral. Hlavní dva konkurenti společnosti Huawei jsou přitom oba z Evropy - Ericsson a Nokia.

Díky silným slovům Vestager bude Evropa pravděpodobně kritičtější k jakýmkoli pokusům čínských firem získat klíčové technologické společnosti na našem kontinentu. Nicméně i přesto, že jinde ve světě je Čína kritizovaná, v zemích střední a jihovýchodní Evropy, jako je Česko, Maďarsko a Srbsko, si Peking v současné situaci bez větších potíží udržuje svůj těžce vydobytý vliv, napsala v neděli agentura APOD.

Zdroj: CNBC, ČTK

 
 

Čtěte více:

Koronavirus a rozvoj e-commerce v Číně
11.04.2020 16:22
Zatímco koronavirus je hrozbou pro celkový růst Číny, v oblasti online...
Prodej aut v Číně v březnu klesl o 43 procent, výhled je nejistý
10.04.2020 12:45
Prodej aut v Číně v březnu klesl v meziročním přepočtu o 43,3 procenta...
Víkendář: Wu-Chan a návrat k „normálu“
12.04.2020 7:38
Čína ve středu uvolnila restrikce uvalené na cestování ve městě Wu-Cha...
Reuters: Čínská ekonomika letos poroste nejpomaleji za 44 let
14.04.2020 12:01
Čínská ekonomika letos kvůli dopadům koronaviru patrně vzroste jen o 2...
Čínská centrální banka zavádí nová stimulační opatření
15.04.2020 8:49
Čínská centrální banka dnes snížila jednu ze svých klíčových úrokovýc...

Váš názor
  • Že
    21.04.2020 12:04

    ten "západ" není vždy takový citlivý na převzetí firem. Když skupoval průmysl v ČR a i jinde ve východní evropě po r. 1989, tak se nikomu nezdálo, že to môže být pro ekonomiky a zájmy východních zemí také nepřijatelné.To bylo v pořádku, ale když se dnes ocitají sami v podobné situaci tak se volá po bezpečnosti, strategických zájmech a pod.
    Drahokoupil
    • Re: Že
      21.04.2020 12:50

      Zdejší články nemají moc vypovídající hodnotu viz https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4377550/cina-vyuziva-padu-ropy-k-doplneni-strategickych-zasob.html . Tady se někdo PRkem snaží budit dojem, jak je Čína velká, jak má obrovské možnosti a nakonec svou ekonomiku reálně podpoří 45 mld USD ( šušně ). Nadpis mluví sám za sebe: “Čína BY MOHLA považovat levný tech za příležitost” - z onoho slovního pojmu vyplývá, že nikdo neví co skutečně udělá, ale nádech toho jak je OBROVSKÁ a ULTIMÁTNÍ zůstává. PRko.
      ……
      •  
        21.04.2020 13:09

        Uvidíme. Už jsem ti psala to čínské pořekadlo: Podceňování nepřítele je nejjistější cestou k porážce (čching-ti cuej žung-i š' paj)
        Kalka.
        •  
          21.04.2020 13:13

          Řešme fakta / čísla, mě “pohádky na dobou noc” v byznyse nezajímají. Pokud je to taková budoucnost, proč ses tam neodstěhoval?
          ……
          •  
            21.04.2020 13:46

            Kde vidíš těmi svými brýlemi pohádku na dobrou noc? Nejspíš netušíš, že řada Židů posléze litovala, že se nepřečetli Mein Kampf včas...
            Kalka.
  •  
    21.04.2020 7:26

    EU asi stale nechape kde je problem, to neni problem USA ani Ciny ze EU neroste, je to pouze problem EU. Zelene veci rostou akorat ve skleniku a na poli a socialismus taky nikdy neroste do nebe.
    Trade4fun
    •  
      21.04.2020 9:43

      bohužel, je to tak, ECB může tisknout jak chce, ale přes růst produktivity púráce růst nemůže být
      abc1
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu