Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Fed vyráží do boje s koronavirem a snižuje sazby o 50 bps

Rozbřesk: Fed vyráží do boje s koronavirem a snižuje sazby o 50 bps

04.03.2020 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včerejšek nám ukázal, že boj s koronavirem má různé podoby. Americký Fed sice neumí vyvinout vakcínu na očkování, zato však stále ještě dokáže nečekaně snížit úroky o 50 bazických bodů, jak se stalo včera. Otázkou je, zdali je taková reakce americké centrální banky přiměřená a žádoucí?

Soudě podle včerejší reakce akciových trhů na Wall Streetu (propad o 3 %) nejsou trhy o správnosti reakce americké centrální banky zcela přesvědčeny. K tažení Fedu proti koronaviru se totiž vážou tři znepokojivé otázky… Za prvé, nepřilévá nestandardní snížení úroků jen další olej do virové paniky? Za druhé, má vůbec takto centrální banka reagovat na takovýto typ šoku, který je z velké části svojí povahou spíše nabídkový? A konečně za třetí, jde-li Fed se sazbami takto rychle dolů, nehrozí, že centrální bance brzy dojde munice a tím se dlouhodobě ocitne v pasti záporných úroků, v níž je již několik let ECB? Na výše uvedené otázky bohužel neexistují jasné odpovědi, které by daly Fedu za pravdu, což není úplně dobrá vizitka pro hlavní centrální banku světa.

Nechme však Fed Fedem, neboť jeho akce je důležitá i toho pohledu, že vytváří tlak i na ostatní centrální banky v čele s ECB. Ta zasedá příští čtvrtek a trh již dnes od ní očekává, že stlačí hlavní úrokovou sazbu ještě více do záporu (konkrétně o dalších 10 bazických bodů). Centrální bankéři z Frankfurtu se zatím na něco takového netváří, ale pokud počty nakažených koronavirem v Evropě porostou, tlak na to, aby něco podnikli, poroste. S ohledem na to, že základní depozitní sazba se již nachází na úrovni mínus 0,5 %, se nabízí sáhnout k nějaké formě dalších nestandardních opatření, která by možná byla více namířena pomoci podnikům, jimž nákaza ohrozila jejich fungování.

Nicméně pokud příští týden ECB opravdu něco podnikne a svoji politiku dále výrazně uvolní, tak se logicky dostanou do centra pozornosti ostatní centrální banky na periferii eurozóny - například i ČNB. Ta má příští zasedání naplánované na 26. března…

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna má za sebou další divoký den ovlivněný proměnlivou náladou na mezinárodních finančních trzích, s níž asi nejvíce zamíchal americký Fed nečekaným snížením sazeb. Koruna začínala nad hranicí 25,50 EUR/CZK, nicméně v průběhu obchodování rychle začala nabývat na síle a testovala úroveň 25,30. Nakonec uzavřela zhruba o deset haléřů výše. S vysokou volatilitou se koruna bude nejspíš potýkat do té doby, dokud se neuklidní situace kolem šíření koronaviru a stav se nevrátí do normálu. V případě, že se k Fedu nakonec přidá i ECB a případně i další centrální banky, nelze zcela vyloučit ani “preventivní” krok ze strany ČNB v podobě umazání nečekaného únorového zvýšení sazeb. 

Zahraniční forex

Americká centrální banka se rozhodla vzít boj s koronavirem do vlastních rukou a mimo řádné zasedání snížila úrokové sazby o 50 bazických bodů. To se samozřejmě okamžitě podepsalo na kurzu eurodolaru, který vylétl až k hranici 1,12. Další zisky si však euro již nepřipsalo, neboť v demokratických primárkách na amerického prezidenta se jednak dostal do čela umírněný J. Biden, a jednak poté, co Fed již svůj úkol v boji s koronavirem částečně splnil, je spíše na řadě ECB. Ta zasedá příští čtvrtek a trh logicky sází na to, že nebude pouze přihlížet, jak vir se šíří po Evropě a poškozuje ekonomiku eurozóny.

Výbor pro měnovou politiku v Polsku bude na dnešním zasedání analyzovat novou inflační prognózu, která velmi pravděpodobně posune odhadovanou inflaci pro letošní rok výše nad inflační cíl NBP (2,5 %). Polští centrální bankéři se tak budou nacházet ve schizofrenní situaci, neboť modelem prognózovaná inflace bude ukazovat na hodnoty okolo 4 %, avšak negativní šok v podobě šířícího se koronaviru (v EU) polskou ekonomiku nevyhnutelně zpomalí. Za této situace bude moci prezident Glapinsky zopakovat svoje slova, že nejpravděpodobnějším scénářem pro vývoj oficiálních úrokových sazeb bude jejich dlouhodobá stabilita.

Ropa

Ranní obchodování zastihlo ropu v dobré náladě, a ta tak míří vstříc hranici 53 USD/barel. Veškerá pozornost směřuje aktuálně do Vídně, kde se již sjíždějí zástupci aliance OPEC+, aby diskutovali a dodatečných těžebních škrtech v reakci na koronavirus. Technická komise kartelu včera navrhla prohloubení produkčních škrtů z dosavadních 2,1 mil. barelů denně (včetně 400 tis. barelů denně dobrovolného příspěvku Saúdů) na 2,7 až 3,1 mil. barelů denně. V situaci prudkého oslabování globální poptávky po ropě (dle Goldman Sachs globální spotřeba ropy v tomto roce meziročně dokonce poklesne! o 150 tis. barelů denně) se dále stupňuje tlak na co nejagresivnější reakci ze strany OPEC+, přičemž i případné dodatečné prohloubení těžebních škrtů na dolní hranici doporučení by trhy mohly vnímat jako nedostatečné.


 

Čtěte více:

Wall Street zakončila s velkou ztrátou, S&P 500 -3 %
03.03.2020 22:07
Velmi volatilní seanci dnes zaznamenaly americké akciové trhy, které n...
Čínský sektor služeb kvůli koronaviru rekordně klesl, nové objednávky nejníž od krize
04.03.2020 8:18
Aktivita v čínském sektoru služeb v únoru kvůli epidemii onemocnění zp...
OPEC a Rusko jsou blíže dalšímu prohloubení škrtů v těžbě ropy
04.03.2020 8:21
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci včetně Ruska ...
Biden v amerických primárkách uspěl na jihu, Sanders vede v Kalifornii. Bloomberg zklamal a odstoupil
04.03.2020 8:48
Bývalý americký viceprezident Joe Biden vede v devíti ze 14 států, v n...

Váš názor
  •  
    04.03.2020 9:48

    umějí ještě něco jiného, než pouhé tisknutí peněz? Ať vyšlou do vzduchu helikoptéry s bankovkami začnou shazovat.....strach z viru okamžitě opadne a lidi se poperou a ekonomika poroste...
    abc1
    •  
      05.03.2020 11:11

      Jediný co poroste je inflace a majetek lidí, co vlastní zlato a stříbro. Dle odhadu Goldman Sachs bude rok 2020 již třetí v řadě s nulovým růstem ziskovosti amerických firem. To jsou 3 roky stagnace a to navzdory velkému snížení korporátních daní Trumpem a jeho slibu o boomu. A skutek utek.
      czinvestor
    •  
      04.03.2020 13:24

      Ale sbírat bych to povolil jenom s rouškami !
      P0LDINKA
      •  
        05.03.2020 11:18

        V Hong Kongu již shazují. Pochybuji však, že lidé půjdou a koupí si za to nějaké krámy co vůbec nepotřebují, jak to dělají normálně. Nebo za to půjdou do restaurace či si koupí IPhone. Většina si to nejspíše uloží, pro případ nouze a ekonomice to nepomůže.
        czinvestor
Aktuální komentáře
18.07.2024
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
12:45Bloomberg: Ukrajina obnovila jednání s věřiteli o restrukturalizaci dluhu
12:41Marks o investování: Do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě. A není to pravda
11:42Výroba aut v prvním pololetí vzrostla na 774.310 vozů, nejvíce od vzniku ČR
10:50Evropské akcie se před ECB posouvají do zeleného  
10:23TSMC věří v pokračující rozmach AI, navyšuje výhled tržeb
9:02Rozbřesk: ECB si dnes po červnovém snížení sazeb vybere pauzu. Koruna klidná
8:46Dnes oznámí ECB výši sazeb, Francie otestuje apetit po dluhopisech a futures jsou zelené  
6:06Bianco: Málo důvodů k poklesu sazeb, ale Fed je pravděpodobně v září stejně sníží
17.07.2024
17:48Zlato a „kolaps reálných sazeb“
17:11Propad techů pokračuje, korekci živí strach z politiky  
15:25Johnson & Johnon ve čtvrtletí zvýšil tržby i zisk, překonal očekávání
15:13Výrobce brýlí EssilorLuxottica kupuje za 1,5 miliardy USD oděvní značku Supreme

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Abbott Laboratories (06/24 Q2, Bef-mkt)
Blackstone Inc (06/24 Q2, Bef-mkt)
DR Horton Inc (06/24 Q3, Bef-mkt)
Novartis AG (06/24 Q2, Bef-mkt)
PPG Industries Inc (06/24 Q2, Aft-mkt)
7:00EQT AB (03/24 Q1)
7:00Nokia Oyj (06/24 Q2)
7:20Volvo AB (06/24 Q2)
12:05Domino's Pizza Inc (06/24 Q2)
14:15EMU - Jednání ECB, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
22:00Netflix Inc (06/24 Q2)