Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Jan Kovalovský: Krátkodobé tipy klienti oceňují, vynést dokázaly přes 50 % za rok

Jan Kovalovský: Krátkodobé tipy klienti oceňují, vynést dokázaly přes 50 % za rok

09.09.2019 10:57
Autor: Redakce

Od úvodu loňského roku obchodník s cennými papíry Patria Finance v rámci exkluzívního servisu pro své klienty, který zahrnuje také výhledy, analýzy a konkrétní investiční tipy vlastního týmu analytiků, nabídl po boku dlouhodobých investičních podnětů také krátkodobé tipy, nejprve jednou za dva týdny, nově díky zájmu klientů každý týden. Tipy jsou motivovány mixem momentálních fundamentálních a technických důvodů na daném titulu na trhu. Úspěšnější z nich přinesly za období platnosti tipu, které je významně kratší než 1 rok, dvouciferné zisky a úspěšné jsou také v celkové bilanci. Pokud by klienti na horizontu 12 měsíců zpět využili všech takovýchto podnětů a do všech vytipovaných titulů nastupovali stejnou vahou investice, jejich zisk by dosahoval 56 procent, ukazují podle obchodního ředitele Patria Finance Jana Kovalovského interní data. Zájem klientů potvrzuje mnohonásobný vzestup investic do vytipovaných titulů bezprostředně po jejich vydání.

Patria.cz: Honzo, na úvod zrekapitulujme, jakými cestami především získávají klienti Patria Finance konkrétní investiční podněty a tipy od analytiků Patrie.

Analýzy, výhledy a konkrétní investiční tipy, a to jak dlouhodobé, tak také krátkodobé, jsou součástí širokého servisu pro klienty Patrie, podobně jako naše exkluzívní investiční zpravodajství. U dlouhodobých tipů, které obvykle přesahují horizont jednoho roku, dosahujeme dlouhodobě zhodnocení přes 30 procent, kolem 15 procent pak přepočteno na roční horizont jak u investičních tipů pro Evropu, tak pro Spojené státy.

Krátkodobé investiční podněty jsme v nové podobě začali našim klientům poskytovat v úvodu loňského roku a nyní si tedy již můžeme dovolit v nějaké podobě „bilancovat“. Z části to mohou být tituly ze seznamu dlouhodobých investičních tipů, které se jeví v daný okamžik na trhu valuačně podhodnocené, tedy volně řečeno levné. Naši analytici se ale samozřejmě dívají i na další zajímavé příležitosti a vyhledávají především dlouhé pozice, opřeno o mix fundamentální a technické analýzy.

Patria.cz: Jak úspěšné jsou tyto krátkodobější investiční podněty? Jaké zhodnocení na nich klienti dosahují?

Po více než roce jejich fungování se můžeme bavit o podložených a zcela konkrétních číslech. Za poslední rok jsme vydali celkem 29 takových tipů, nejprve s dvoutýdenní a nově týdenní periodou, z toho jich je 12 stále aktivních a 10 skončilo na ziskových úrovních. 7 tipů skončilo ve ztrátě. Úspěšnější z tipů dosahují za relativně krátkou platnost takového tipu dvouciferných zisků. Celkově platí, že kdybychom do každého z těchto vydaných tipů za posledních 12 měsíců vložili stejnou částku, kumulovaný zisk by dosáhl 56 procent.

Patria.cz: Jak na tyto tipy klienti reagují?

I zde to řeknu stručnou statistikou: Týden poté, co doporučení odešleme, se obchody na daném titulu zvednou v průměru více jak desetinásobně, pokud je porovnáme s obchody 14 dní před odesláním investičního tipu.

Patria.cz: Pojďme nahlédnout na nejúspěšnější z tipů, a abychom byli fér, tak také mezi ty, které se nepodařily.

Nejvyššího zisku se našim analytikům podařilo dosáhnout skrze krátkodobé doporučení akcií německé energetiky E.ON, a to 14,07 %. U E.ON se nám podařilo především správné načasování, trefa do lokálního cenového minima i výstup z investice. Druhý nejúspěšnější byl MasterCard s 13,78 %. Zde pomohla především důvěra v americkou spotřebu a její silné tempo a také globální trend přechodu od hotovosti k digitálním platbám.

V neposlední řadě bych zmínil Amazon, který měl o trochu nižší výnos, než MasterCard. Zde jsme identifikovali investiční příležitost v okamžiku, kdy trh z pohledu našich analytiků nedostatečně ocenil rostoucí profitabilitu americké divize kvůli omezení programu poštovného zdarma. To se v následujících měsících přesně potvrdilo a klientům zhodnotilo.

Nejhorší záznam máme na akciích ING Group. Zde do fundamentálně i technicky podloženého tipu promluvil obrat v měnové politice i vystupňované napětí v Turecku, na které má ING expozici. Negativní vývoj tak očekávané zisky odsunul a z dílčích až okrajových vlivů, které narostly do silného dopadu, došlo k zasažení stop lossu s výslednou ztrátou 26,75 %. Bohužel i s tím je třeba počítat. Někdy se jednotlivé tipy nevydaří, i kvůli faktorům, které v daném okamžiku nelze „naplánovat“.

Pokud nahlédneme na nedávný vývoj na trhu, měsíce červenec a srpen jsou oproti prázdninovému očekávání pro Patrii i naše klienty úspěšné měsíce, červenec pro firmu zatím nejúspěšnějším obchodním měsícem roku. Vedle tradičních akcií z pražské burzy a amerických titulů Apple, Amazon nebo Facebook začali investoři aktivně obchodovat Netflix, kde prostor vytvořily negativní pololetní výsledky, nebo Activision Blizzard jako další z krátkodobých tipů.

Dlouhodobě zhruba polovinu objemu, zobchodovaného našimi klienty, tvoří akcie z amerických burz včetně Alibaby, GE, Microsoftu nebo Tesly. Zhruba čtvrtina připadá na domácí burzu a více než sedmina na Německo. Z domácích titulů jsou v centru pozornosti ČEZ, bankovní tituly nebo O2 a za hit lze označit Avast, na které drží nákupní doporučení také analytici Patrie.

Jan Kovalovský
V Patrii působí v různých pozicích od roku 2008. Nejprve 6 let jako makléř Patria Finance, posléze tři roky jak manažer produktu Patria Forex. Od roku 2016 byl Honza vedoucím on-line prodeje a klientského servisu, od loňského srpna je obchodním ředitelem Patria Finance. Před nástupem do Patrie působil 10 let jako profesionální triatlet, ještě předtím jako manažer AC Start Karlovy Vary.

Disclaimer: Výše uvedené sdělení není investičním poradenstvím ani investičním doporučením, nezohledňuje znalosti, zkušenosti v oblasti investování do investičních nástrojů ani finanční situaci investora, jeho cíle či postoj k riziku. Toto sdělení není nabídkou podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídkou podle § 1780 občanského zákoníku. Hodnota, cena či příjem z investičních nástrojů se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do investičních nástrojů znehodnocena. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna.

 
 

Čtěte více:

Jan Kovalovský: Růst měsíčních investic do ETF nás hodně překvapil
20.09.2018 12:17
Je to už několik měsíců, co renomovaný obchodník s cennými papíry Patr...
Investiční tip Facebook: Bezkonkurenční je jeho uživatelská základna
16.05.2019 10:49
V roce 2004 se pod rukama Marka Zuckerberga zformoval prototyp sociáln...
Investiční tip Komerční banka: Konzervativně řízená firma s vysokou dividendou
24.05.2019 10:32
Komerční banka sází na relativně pozvolný růst úvěrového portfolia opr...
Tomáš Jaroš: Na prvním místě je aktivní a spokojený klient. Věřím, že robo bude revoluční
28.05.2019 17:31
„Od svého prvopočátku je Patria postavena na silně proklientské DNA, k...
Investiční tip Alphabet: Nahrává mu zájem o riziko
07.06.2019 10:37
Mateřská společnost Googlu se již dlouhou dobu řadí mezi naše oblíbené...
Investiční tip Activision Blizzard: Bod zlomu se blíží
27.06.2019 6:07
Pro tento týden jsme si pro Vás připravili doporučení trochu delšího č...
Investiční tip Nokia: Prostor pro příjemné překvapení
03.07.2019 15:18
Akcie finské technologické společnosti se prudce propadly po publiková...
Investiční tip Alibaba: Obr, který bude dále růst
11.07.2019 12:16
Alibaba provozuje největší internetovou obchodní platformu v Číně a vý...
Investiční tip Orange: Spojení stabilního růstu s možností vyšší dividendy
17.07.2019 6:08
Francouzský operátor Orange v sobě kombinuje to nejlepší z telekomunik...
Investiční tip Microsoft: Tržby mohou silně růst i v příštím roce
24.07.2019 6:07
Microsoft Corporation je největším a nejznámějším vývojářem a prodejce...
Investiční tip Merck: Klíčem je preparát Keytruda
02.08.2019 6:05
Globální farmaceutická společnost Merck & Co. má pod sebou široké port...
Investiční tip Mastercard: Platby mezi podniky mají největší potenciál
08.08.2019 6:19
Mastercard je spolu se společností Visa jedním z hlavních globálních p...
Investiční tip Erste: To dobré z obou světů
19.08.2019 6:05
Erste Group Bank AG je univerzální bankou s důrazem na retailové banko...
Investiční tip Intel: Blýská se na lepší časy
22.08.2019 10:34
Společnost, která v podstatě stála u zrodu Silicon Valley a jejíž proc...
Investiční tip Total: Připraven na vše
29.08.2019 10:28
Francouzský těžař ropy Total, jenž ve své třídě vyniká především komb...
Investiční tip BlackRock: Nový kapitál brzy přinese ovoce
05.09.2019 13:47
BlackRock jakožto největší globální správce aktiv (objem aktiv pod spr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.07.2024
9:07Rozbřesk: Česká koruna pod vnějším tlakem, ČNB jí jen tak nepomůže
8:46Výsledky francozských voleb trhy těší, Evropa zahájí nový týden pozitivně  
8:32Boeing převezme svého dodavatele Spirit AeroSystems za 4,7 miliardy USD
8:01Komentář Invesco: Smíšená ekonomická data vyvolávají otázky v USA i ve světě
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data