Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Proč nevěřit koruně?

Rozbřesk: Proč nevěřit koruně?

27.05.2019 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Koruna na uplynulý týden nebude vzpomínat úplně dobře. Měnový pár si je v jednu chvíli vyrazil na výlet až do blízkosti 25,90 EUR/CZK - nejslabší úrovně od počátku roku. Zdá se jako by část zahraničních investorů opět ztrácela s korunou trpělivost, a ta tak nečekaně dokáže zahrát i roli největšího otloukánka v regionu, který v určitých seancích zaostává i za maďarským forintem.

Důvody neúspěchu koruny jsou přitom stále stejné. Na prvním místě je to vysoký objem spekulativního kapitálu v korunách (odhadem desítky miliard eur) - a tento kapitál je postupem času čím dál méně trpělivý. Jednak proto, že koruna již skoro dva roky nepředvedla prakticky žádné zisky (pod 25,50 se podívá jen zřídka kdy), a investoři popravdě dostávají strach, že se “automat na apreciaci” jednoduše zasekl. Současně proto, že již přestávají věřit dalšímu růstu domácích úrokových sazeb - tedy minimálně tak výraznému, aby přesvědčil k příchodu do korun zahraniční hráče. A v neposlední řadě zahraniční láska ke koruně chladne kvůli přetrvávajícímu globálnímu napětí. Obchodní války, Brexit, ale i experimentální měnová politika v Maďarsku - to vše je spíš důvodem z koruny odcházet než v ní otevírat nové pozice. 

Čistě domácím argumentem proti české měně je pak vysoká zajištěnost domácích exportérů - podle průzkumu ČNB je zajištění exportérů nedaleko historických maxim a výrazně narostlo i zajištění prostřednictvím eurových úvěrů.

To vše jsou dobré argumenty, proč koruně příliš nevěřit a my budeme v nejbližší době oslabovat náš stávající výhled na korunu (z dnešních 25,40 pro konec roku). Současně jsme ale přesvědčeni, že masivnější prodeje koruny a její výrazné ztráty by musely být spojeny s o poznání větším globálním šokem (např. skutečné realizace tvrdého Brexitu nebo německá recese). S tím v tuto chvíli nepočítáme. 

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna se dostala v uplynulém týdnu pod tlak (viz úvodník). V tomto týdnu je na programu domácí HDP - po bleskovém odhadu nečekáme výraznější překvapení. Pro korunu mohou být dnes lehce pozitivní výsledky euro-voleb, které zastavily posilování USD. Na globálních trzích jinak není na programu moc nových čísel - inflace v Evropě ani v USA na korunu pravděpodobně přesah mít nebude.

Zahraniční forex
Zveřejnění výsledků do Evropského parlamentu, kde si proevropské strany udržely ? většinu, přineslo zatím mizivé zisky euru na páru s eurodolarem. Zisky společné měny proti švýcarskému franku nicméně ukazují na to, že euro je relativně s výsledkem spokojeno (neboť výsledky evidentně zachovávají politicky statut squo v EU).
Komplexnější je situace okolo britské libry. V Británii sice jasně vyhrála Brexit party (34% hlasů), ale relativně vysoké zisky Liberálních demokratů tento výsledek poněkud relativizují. V první reakci nicméně libra zpevňuje. Další vývoj však bude odvozen od vnitropolitického boje uvnitř Konzerrvativní strany a Labour party, neboť obě strany dostaly výprask a budou muset přehodnotit svoji pozici k brexitu.

Ropa
Ropa Brent má za sebou nejhorší týden v tomto roce, který zakončila ztrátou 5 % a propadem ceny pod hranici 70 USD/barel. Ropný trh tak bezprostředně pociťuje další vyostření obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou, jež ohrožuje vyhlídky na globální růst. V posledním týdnu pak navíc překvapivě rostly rovněž americké zásoby surové ropy, což umocnilo medvědí sentiment.

Celkově však platí, že ropný trh zůstává i nadále napjatý, jak koneckonců indikuje pohled na forwardovou křivku (výrazná backwardace na jejím krátkém konci). Důvod lze hledat především v kombinace agresivních těžebních škrtů kartelů OPEC a výpadků produkce z Íránu a Venezuely, jež drží fyzický trh významně utažený. 

Start tohoto týdne bude poznamenám utlumenou obchodní aktivitou v důsledku státního svátku v USA. Poté by již měly přijít na řadu první zajímavá čísla, tj. ve středu stav zásob od API a ve čtvrtek oficiální verze od EIA. Pátek bude v centru pozornosti aktivita amerických producentů. 


Čtěte více:

Akcie se závěrem týdne zhouply vzhůru, na optimismus je však brzy. Dolar pod tlakem
24.05.2019 16:53
Pozitivní nálada se hlavních trhů na závěr týdne drží. Nové zdroje ner...
Zelenou Prahu dnes podpořila Moneta a VIG
24.05.2019 17:50
Pražská burza zakončila poslední obchodní den týdne v zeleném teritori...
Wall Street končí týden v zelené
24.05.2019 22:01
Před prodlouženým víkendem v USA si dali pauzu i protagonisté vleklé t...
HN: ČEZ plánuje prodat majetek i v dalších zemích kromě Bulharska
27.05.2019 8:16
Česká energetická skupina ČEZ plánuje kromě Bulharska prodat majetek i...
Volby do europarlamentu: Posilují ANO a ODS, ČSSD bez mandátu
27.05.2019 8:22
České eurovolby potvrdily dominanci hnutí ANO premiéra a miliardáře An...

Váš názor
  •  
    27.05.2019 11:45

    a já myslel, že koruna je druhý švýcarský frank......nojo, to by nemohl soudruh Rusnok rychleji mluvit (spíše plácat) než myslet.....kdyby v září 2016 hloupým kvákáním, kdy prohlásil, že závazek budou ještě držet minimálně půl roku (kdy za tu dobu přiteklo 1 bilion Kč, to je 50% celkového obejemu za ten experiment) koruna by asi byla taky jinde....jenom se mi líbí, prognózy expertů ČNB ohledně kurzu Kč, oni se ještě nestrfili…..smutný to výsledek
    abc1
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data